Vogels en vissoep in de buurt van Lissabon

Het is een prachtige ochtend als we met birdwatcher Bernardo en zijn mooie Swarovski digiscoop op pad gaan. Hoofddoel van de trip: het vinden van flamingo’s. En dat schijnt vlakbij Lissabon in de brede trechtervormige riviermonding van de Taag te kunnen. Nou, ik ben benieuwd!

Plattegrond vogelsites estuarium van de Taag
Estuarium van de Taag waar je vogels kunt spotten.

We beginnen bij Hortas (rechtsonder op plattegrond) waar we op deze ochtend vooral little egrets, kleine zilverreigers, zien. We hebben van Bernardo elk een verrekijker gekregen, dus we kunnen goed meekijken. Onze privégids weet mij – absolute nitwit op het gebied van vogels (weet nog nét een duif van een mus te onderscheiden) –  flink te enthousiasmeren.

Bernardo Barreto
Bernardo Barreto gunt ons steeds een kijkje door zijn digiscoop. Ongelooflijk hoe dichtbij je de vogels kunt halen. Ik heb zelfs in nesten gekeken en flink wat hongerige snavels gezien!

zilverreiger

Na een paar uur vogels kijken, ben ik helemaal zen. Niet in de laatste plaats omdat het gebied waar we door lopen erg rustig is. Bovendien vereist het kijken naar vogels geduld en concentratie. Dat in combinatie met natuurschoon is heilzamer voor de geest dan ik ooit heb vermoed.

Maar hoe krijg je vogels goed op de foto? Ze blijven doorgaans ver van mensen, want je weet maar nooit (voor je het doorhebt, verdwijn je neergeschoten in een pan). Eén exemplaar is niet bang voor zijn ongevederde medebewoners van deze aardbol. Tot verbazing van de groep landt de waaghals op de digiscoop van Bernardo en poseert parmantig voor zijn publiek. Fijn zo’n meewerkende vliegkunstenaar!

Vogel poseert

Gewapend met een boek vol vogelnamen legt Bernardo (die voortreffelijk Engels spreekt) geduldig uit welke vogels we op elke spot zien. Na Hortas vertrekken we naar een plek waar we op een zijweg kijken naar lepelaars en witte ooievaars die hun nest op de elektriciteitsmast hebben gemaakt.

Lepelaars

Bernardo Barreto van www.birds.pt

We zijn omgeven door rijstvelden. Jawel, rijstvelden. Weer een ontdekking: nooit geweten dat er in Portugal ook rijst werd geproduceerd. Binnenkort de rijst van de Companhia das Lezírias maar eens proberen!

Na de rijstvelden vertrekken we richting een grote quinta (boerderij). Op het landgoed Atalaya mag Bernardo van de eigenaar (die overigens getrouwd is met een Belgische) tussen de kurkeiken turen naar vogels. Hier spotten we de flamingokolonie. Het zijn jonge flamingo’s. Ze blijven in dit gebied totdat ze volwassen zijn en vliegen dan uit naar o.a. de Camargue in Frankrijk. De flamingo’s zijn nog wit. Ze zullen bij het ouder worden roze verkleuren door het stofje bèta-caroteen in de garnalen en kleine krabbetjes die ze dagelijks eten.

Flamingo's
Flamingo’s

In dit kurkeikenlandschap is het fantastisch om foto’s te maken. Het licht valt prachtig! Ik ben helemaal in mijn element.

Kurkeiken

Kurkeik met boot

Ondertussen begint onze maag hevig te knorren. Een paar uur naar vogels koekeloeren is niet alleen goed voor je ‘zen-gevoel’, maar ook voor je eetlust. Bernardo heeft voor ons als afsluiting een lunch bij Don Peixe in Alcochete geregeld. En wat voor een lunch!

Restaurante Don Peixe

Restaurante Don Peixe

Massinha de Garoupa

De vissoep ‘massinha de garoupa’ sla ik voor eeuwig in mijn geheugen op. Ik moet mezelf ervan weerhouden om niet vier keer op te scheppen. De restauranteigenaar vertelt ondertussen enthousiast dat hij elke dag zijn vis vers haalt op de visafslag. Ik lekkerbek bij de tong die ik uitnodigend zie liggen, dus hier ga ik zeker nog een keer eten. Het is vanaf onze familieboerderij aan de Zilverkust niet ver rijden en daarnaast is de kleine stad Alcochete met zijn witte huizen, tegeltableaus en uitzicht over de Taag zo lieflijk dat ik er lang in wil ronddwalen om foto’s te maken!

Alcochete

Alcochete

Alcochete

Alcochete

Meer informatie

Ook met Bernardo op stap? Dat kan. Zelfs als je helemaal geen vogelspotter van origine bent (net als ik). Neem een kijkje op zijn site www.birds.pt! Een halve dag vogelplezier met een ervaren privégids (en een verrekijker te leen!) is voor vier personen te boeken voor 220 euro en een hele dag voor 330 euro. Je kunt ook alleen met Bernardo of een andere birdwatcher op pad. Kosten 100 euro voor een halve dag en 150 euro voor een hele dag. Op www.birds.pt  staat meer informatie. En als je met hem op pad gaat, dan is Bernardo vast niet te beroerd om even naar Restaurante Don Peixe te bellen en je erheen te brengen, zodat je kunt genieten van een heerlijke lunch!

Birdwatching tours: www.birds.pt

Restaurante Don Peixe (zondagavond en maandag gesloten): www.donpeixe.com
Largo Antonio Santos Jorge 6, Alcochete
T 00 31 234 08 96

Restaurante Don Peixe Alcochete

Vervoer en verblijf

Ik ben met de Portugese vliegtuigmaatschappij naar Lissabon gevlogen. Tap Portugal vliegt driemaal daags op de hoofdstad van Portugal. Enkeltjes vanaf 47 euro!

Geslapen heb ik dit keer in het moderne viersterrenhotel Hotel Olissipo Oriente in Lissabon in de nieuwe en gewilde wijk Parque das Nações. Dit is een ruim opgezet gebied niet ver van de luchthaven met veel restaurants en flaneermogelijkheden langs de Taag. Ook niet geheel onbelangrijk: het hotel ligt niet ver van de zeventien kilometer lange Vasco da Gama-brug. Via deze brug ben je zo in het vogelaarsgebied aan de andere kant van de Taag! Daarnaast heb ik tijdens dit verblijf ook nog dolfijnen gespot, botanische tuinen gezien, veel bacalhau gegeten en in Sintra een ander paleis ontdekt. Niets missen? Volg mijn blogposts door je e-mailadres rechtsonder bij de ‘volg’-knop op deze pagina in te vullen (gegarandeerd zonder spam) of like me op Facebook.

Officiële informatie over Lissabon (o.a. openbaar vervoer, bezienswaardigheden): www.visitlisboa.com

Hotel Olissipo Oriente kamer

Hotel Olissipo Oriente
Hotel Olissipo Oriente ligt achter het casino in Parque das Naçoes (metro/taxi kwartier vanaf luchthaven). Lopend ben je in twee minuten bij de oevers van de Taag en het Oceanário (mooi aquarium). Overdag en ’s avonds kun je in dit gebied lekker flaneren. Het prettige glazen winkelcentrum met een foodcourt op bovenste verdieping en het metro- en treinstation zijn ook op loopafstand. Daarnaast vind je in dit gebied veel prima restaurants – zoals D’Bacalhau, een specialiteitenrestaurant dat stokvis (bacalhau)- op veel manieren serveert. Maar daarover in een volgende blogpost meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s