Bom Jesus de Braga: wat een trappartij!

Wat een fenomenale trappartij heeft Bom Jesus de Braga! Geen zin in klimmen? Dan neem je de funicular, die het hoogteverschil van 116 meter en de 573 treden in een paar minuten overbrugt. Water is de drijvende kracht achter deze kabelbaan uit 1882 waar zestig mensen per keer in kunnen.

#zininportugal Braga

#zininportugal Braga

#zininportugal Braga

#zininportugal

Zelf zijn we met de historische funicular naar boven gegaan en via de trappen weer naar beneden. Echte sportievelingen (en die zijn er genoeg) doen heen en terug rennend als work-out. Goed voor het verbranden van wat calorieën, want zie de culinaire verleidingen in Portugal maar eens te weerstaan!

#zininportugal

#zininportugal
Sommige lekkernijen hebben wel een héél bijzondere vorm! Lees waarom in fotoverhaal Piemels van Caldas (de link vind je helemaal onderaan).
#zininportugal
Bica met een pastel de nata (of twee…)

De barokke trappartij van Bom Jesus de Braga

In het weekend is de kerk een geliefd plekje om te trouwen of een kind te laten dopen. Ik snap wel waarom. De foto’s worden natuurlijk weergaloos. Geniet mee van het weidse uitzicht door het korte filmpje te bekijken:

Eigenlijk is de officiële benaming van dit pelgrimsoord: Bom Jesus do Monte. Maar in de volksmond heet het Bom Jesus de Braga, omdat het dicht bij Braga hoort. Mocht je met de auto komen, in Braga (leuke provinciestad trouwens!) staat aangeduid waar je precies heen moet, want Bom Jesus do Monte ligt buiten de stad, in het plaatsje Tenões.

Parkeren bij Bom Jesus kan beneden aan de heuvel (gratis!).  Daar zijn trouwens ook openbare toiletten, altijd handig voor wie in hoge nood verkeert.

#zininportugal
sanitários = toiletten

#zininportugal

#zininportugal
Ga je mee?

Bij de kerk boven vind je enkele eetgelegenheden waar je naast de prachtigste bougainvilles een drankje of een (kleine) maaltijd kunt nuttigen. Ook de commercie is volop vertegenwoordigd. Bij deze oorden moet ik altijd denken aan hoe Jezus het aanpakte: die veegde gewoon het tempelplein schoon. Wegwezen.

In de jaren negentig hebben we daarom Fátima gemeden, omdat je daar meteen overspoeld werd door opdringerige kooplui, zodra je een voet uit de auto had gezet. Gelukkig hebben de meeste gemeentes het begrepen: geen opdringerige verkoop, maar netjes in (kleine) souvenirwinkels. Prima concept, want opdringerige kooplui werken bij mij averechts op mijn kooplust.

Maar ook ik ga natuurlijk voor de bijl: ik zie een ieniemienie kerststalletje (te bewonderen in het filmpje hierboven). Mooie aanwinst voor onze kerststallenverzameling!

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal#zininportugal

#zininportugal

Handig om te weten

Braga ligt in het noorden van Portugal, op 55 km van het vliegveld van Porto. Vanaf het vliegveld rijden er rechtstreeks bussen naar Braga. Voor 8 euro ben je in 50 minuten in deze stad met Get Bus. Deze maatschappij brengt je overigens ook voor 2,75 euro van het vliegveld naar de stad Porto. Een handig alternatief voor een taxi.

Naast Get Bus, ben ik een grote fan van de landelijk opererende busmaatschappij Rede Expressos (de site heeft een Engels- , Frans- en Spaanstalig gedeelte).

De bus is sowieso een prima (en goedkoop) vervoersmiddel tussen steden in Portugal. Fijn voor als je geen auto wilt huren! Je koffers gaan in het bagageruim en hopla: je reist zo Portugal door. Ook niet verkeerd: in bijna alle bussen is wifi (en airco).

Op de site van de gemeente Braga kun je veel informatie vinden. O.a. waar de gemeentecamping is. Ik vermeld dit omdat ik uit mijn jeugd een grappige herinnering aan deze camping heb. Ergens eind jaren tachtig heb ik hier met mijn ouders tijdens een bezoek aan dit gebied in een alpenkreuzer geslapen en ben ik door een onoplettende automobilist uit mijn bedje gestoten. De beste man had met manoeuvreren even een stokje van de alpenkreuzer gemist en pats, daar lag ik op de grond.

Voor wie wil kamperen in Portugal kan ik trouwens de volgende sites aanbevelen:

Roteiro Campista – een belangenorganisatie. Net als de ANWB geven ze een gids uit met campings en wat er op die campings mogelijk is. Op hun site kun je een stad intikken (bij ‘localidades’) en zien of er iets in de buurt is.

Orbitur – een in Portugel zeer bekende keten van 23 campings (in verschillende talen opgesteld, ook in het Nederlands!).

Best Guide – helaas alleen in het Portugees

Camping info – informatie over campings (in het Nederlands!)

Vakantie bij Nederlanders in Portugal -op deze site zijn overnachtingen bij Nederlanders(appartementen, vakantiehuizen, campings) te vinden.

Noord Portugal: een bezoek waard

#zininportugal
Ponte de Lima ligt aan de oevers van de rivier de Lima. Een heerlijke plek om als uitvalsbasis te dienen. Campers mogen aan de oever bij de oude Romeinse brug staan.

Zelf hebben we het schitterende Ponte de Lima als uitvalsbasis genomen. Hier zijn we een paar nachten gebleven. Lees vooral ook mijn fotoverhalen over deze stad en de mogelijkheden in de omgeving (wandelen in de bergen, kayakken, kerken en paleizen bezoeken, fietsen). Noord Portugal is beslist een uitstapje waard! We komen hier graag terug!

Meer lezen over het noorden? Klik dan op een fotoverhaal hieronder!

16 kilometer fietsen = 16 kilometer afzien

Palácio da Brejoeira: imposant paleis en uitstekende wijn

Romeinen in Ponte de Lima

Graftombes? Welnee!

Romantisch overnachten in Gemieira

Noord-Portugal: wandelen in de bergen en fietsen langs rivieroevers

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal
De trappartij van Bom Jesus de Braga ligt soms in de volle zon, maar er zijn ook schaduwrijke delen. Ik heb mijn ogen uitgekeken naar het plaveisel. Wat een monnikenwerk moet het inleggen van deze bewerkte trap zijn geweest!

Voor een fotoverhaal over de lekkernijen in een wel heel bijzondere vorm ga je naar Piemels spotten in Caldas da Rainha

Geen fotoverhaal meer missen? Vul dan je e-mailadres rechtsonder bij de volgknop in. De volgende keer ontvang je het nieuwste verhaal meteen in je inbox! Of like mijn pagina op Facebook of op Instagram (ben niet zo’n instagrammer, maar post daar wel geregeld foto’s).

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Woordenbrei schreef:

  Genoten van je artikel, Esa. Met heel veel schitterende foto’s. Dat vraagt wel het nodige geduld van je bezoekers. Want het laden verloopt traag en vraagt dus enig geduld. Wellicht helpt het aanmerkelijk verkleinen van het beeldmateriaal de snelheid stevig vooruit.

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Wat apart. De foto’s zijn al sterk verkleind (ongeveer 300kb). Bij mij laadt de post snel. Zou het aan de internetverbinding kunnen liggen?

   Like

   1. Woordenbrei schreef:

    Tja, daar kan het niet aan liggen, dus waarschijnlijk een krakkemikkige internetverbinding.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s