Adonissen in Braga

Dit is een grap“, is mijn eerste gedachte. Ik heb al veel redenen gehoord om naar Portugal te willen, maar deze kende ik nog niet. Op Facebook zie ik een berichtje voorbijschieten van RTLnieuws. In een wekelijkse rubriek van dit nieuwsplatform vertellen mensen over wat ze nooit meer willen meemaken, nooit meer willen doen of juist nooit meer willen laten. Kennelijk zijn er Nederlandse vrouwen van vijfenzestig die nooit meer met een Nederlands heerschap de liefde willen bedrijven.

In het artikel volgt een uitgebreide lofzang op voeding en de Portugese man:

In Portugal is het voor mij helemaal niet moeilijk om een jongere man te krijgen. Mijn eerste minnaar hier was twintig jaar jonger dan ik en momenteel ga ik om met een leuke man die tien jaar jonger is. Naar mijn mening zijn ze beter in bed dan de gemiddelde Nederlandse man. Ze heten niet voor niets latin lovers. Ik vind ze hoffelijker, attenter en meer gericht op het genot van de ander in plaats van op hun eigen pleziertje. Dat vind ik een verademing.”

De Nederlandse man komt er bekaaid van af (zal hier maar niet herhalen wat er van hen wordt gezegd). Dapper vind ik het wel om zo openlijk je mening over zo’n onderwerp te geven. Het eerste wat ik denk: waar wonen die adonissen? Na een kleine speurtocht op internet kom ik erachter dat de Liesbeth uit het artikel in het noorden van Portugal is neergestreken en dat de welwillende adonissen dus in Braga in het wild rondlopen.

Wil je het hele artikel van 24 november op RTL Nieuws lezen? Klik dan op Liesbeth wil nooit meer slechte seks: ‘Doe mij maar een jongere latin lover’

Ponte de Lima en Braga

Van de zomer zijn we nog in deze contreien geweest. Voor ons een favoriet uitje in de zomervakantie. Ponte de Lima is dan onze uitvalsbasis. Vanuit deze oude stad zijn verschillende steden makkelijk aan te rijden. Ik heb al eens eerder een post over Ponte de Lima geschreven.

Wil je er meer over weten? Lees die post er nog maar eens op na (en ja, we hebben weer in het hetzelfde hotel aan de schitterende golfbaan geslapen): Romeinen in Ponte de Lima.

Ik kan het iedereen aanraden. Tijdens de donkere dagen voor kerst even de foto’s van de laatste zomervakantie opzoeken! Foto’s van waarin ik mezelf in zomerjurkjes in een zonovergoten omgeving zie flaneren, ontspannen en genietend van al het moois dat Portugal te bieden heeft.

Maar terug naar de adonissen. Op wat Romeinen in beton gegoten aan de oever van de rivier de Lima na, kan ik me het mannelijk schoon niet heugen. Ook niet in Braga, trouwens. Daar hebben we eigenlijk alleen maar oog voor kerken, trappartijen en eten, veel. Op de Heilige Antonius na, die toch verdraaid veel op foto’s wordt gezet, zie ik geen mannen, behalve de mijne en Chris. Knappe mannen, ik zou niet anders durven beweren, maar toch geen Portugese. Over hun verdere verrichtingen laat ik me niet uit, want er zijn dingen die je nu eenmaal niet bloot hoort te geven. Ten minste, in mijn wereld dan, maar ja, ik ben misschien een tikkeltje té Portugees. Of ik heb te lang onder een steen gelegen, zo u wilt.

Maar voor wie dus wil genieten van beton en bakkerijen. Zo maar wat bezienswaardigheden uit Braga:

Braga is een stad vol terrasjes, waar je voor een kopje koffie of een maaltijd kunt neerstrijken. Een stad ook die een banketbakker heeft die Confeitaria Santo António heet (nou, dán heb je me als trouw fan van deze Heilige, hoor!). Handig weetje: deze banketbakker zit op de hoek van een plein, waar een parkeergarage onder is. Een prima uitvalbasis voor een bezoekje aan Braga dus. Op Google Maps vind je deze plek makkelijk (klik hier).

De volgende keer dat we Braga aandoen wil ik beslist naar het Museu dos Biscainhos en het Mosteiro (klooster) de Tibães. Wie weet van de zomer!

Bom Jesus de Braga

De meeste toeristen gaan eigenlijk niet naar Braga, maar naar Bom Jesus de Braga, een groot heiligdom met een indrukwekkende trappartij, dat iets buiten Braga in het bos ligt. Veel gidsen hebben een foto van deze plek op hun voorkant. En ja, de plek is fotogeniek! Kijk zelf maar:

Dit meisje, in deze jaloersmakende rode jurk, wacht totdat de trappartij leeg is, zodat ze een mooie foto voor haar socials kan schieten.

Adonissen en hun mama’s

Als je 65 bent, zoals de Hollandse dame in het artikel, en mikt op heren die een jaar of tien à vijftien jonger zijn, dan kom je uit op heren uit een leeftijdscategorie die ik maar al te goed ken. Welnu: ik ken zat gescheiden Portugese dames die beslist geen man meer willen. Waarom dan niet? Omdat de de heren van deze leeftijdscategorie en ouder nog heel erg door hun mama’s verwend zijn. Bij heren van een zekere stand komt daar nog bij dat er altijd dienstmeisjes in huis waren, of huishoudelijke hulp, zoals dat nu heet. Ze hoefden nog geen kopje naar het aanrecht te brengen. Een gescheiden vriendin van rond de vijftig zei ooit; “Deus me livre, God bewaar me, ik ga nooit meer iemands sloof zijn.” Ik snap ook wel waarom, want terwijl zij hun best deden naast hun fulltime baan ook nog eens een uitstekende vrouw en moeder te zijn, liepen de relaties vaak stuk op ontrouw. Of beter, als de wettige echtgenote het eindelijk zat was om de ontrouw van manlief langer door de vingers te zien. Soms was de ontrouw al vergevorderd in de vorm van een zwangere minnares. Of geef ik mezelf nu teveel bloot?

Nee, dan de Hollandse man. Die brengt ten minste zijn kopje naar het aanrecht. Sterker nog, ik hoef nooit af te wassen! En nee, tot op de dag van vandaag heb ik geen afwasmachine, hoor (ook al zeur ik daar al 28 jaar om). En over zijn andere kwaliteiten? Wat denkt u nou zelf !?

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres in bij de volgknop. Dan ontvang je een volgend beeldverhaal meteen in je inbox.

Ideeën voor tijdens de kerstvakantie in Caldas da Rainha

In het prachtige stadspark, vind je de komende tijd allerlei activiteiten, naast natuurlijk de grote speeltuin, het restaurant tegenover de muziektent en het café met terras bij de tennisbaan.  Ik heb even de informatie op de posters vertaald:

Presépio – kerststal in het botenhuis bij de vijver

Exposição e venda – verkooptentoonstelling georganiseerd door het Speciaal Onderwijs

Narração de histórias e animação – verhalenvertellers en vertier

Jogos em família, oficina de fadas e duendes, ateliers – workshops met feeën en kabouters en familiespelletjes

Mercado de Natal – kerstmarkt

Kan een afbeelding zijn van de tekst '0 CALDASATAL ENCANTADO CALDASDARAINHA 18NOV. 23 06JAN. 24 T NATAL NO PARQUE MERCADO DE NATAL 1A31DE DE DEZEMBRO PARQUE D. CARLOS Horário Dez.: 14h00 22h30 24 31 Dez.: 14h00 18h00 25 Dez. 15h00 Jan.: 22h30'

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Edite schreef:

    Geweldig jouw avonturen en verhalen te lezen. Over die Adonissen he, wat een verhaal. Ik vind Braga zelf een hele mooie stad met fijne energie. ‘Een stukje naar boven’ en we zitten in Geres, natuurpark. Ik ben al lang niet meer in Braga geweest, volgens mij wordt het weer eens tijd (van de zomer misschien of toch eerder?). In ieder geval jouw verhalen vervelen mij nooit.
    Groetjes,

    Like

    1. Esa Caldas schreef:

      Obrigada, Edite! Leuk om te lezen dat je net zo enthousiast bent als ik over Braga ❣️ En fijn om te weten dat je plezier aan mijn stukjes beleeft.

      Like

Plaats een reactie