Een Portugese droom: een ware liefdesbetuiging aan de mensen van de Alentejo

Op zoek naar een boek over Portugal om iemand die van Portugal houdt een plezier te doen? Dan maak je degene vast blij met Een Portugese droom van Marieke Woudstra!

Een Portugese droom

Een Portugese droom is het tweede boek van Marieke Woudstra. In 2014 verscheen Thuis in Portugal. In dit boek lezen we hoe Bart en Marjolein ervoor kiezen om in Portugal neer te strijken en daar een bestaan op te bouwen. Een Portugese droom is los te lezen van het eerste boek, maar borduurt wel verder op de ervaringen van Bart en Marjolein in de Alentejo. Lukt de olijfoogst? Hoe verloopt de integratie? Houden ze het hoofd boven water? Een soort ‘ik vertrek’, maar dan een paar jaar later.

Een Portugese droom achterflap

Ik lees het boek op een zonnige namiddag in één ruk uit. Op donderdag 18 mei ben ik bij de boekpresentatie in Scheltema geweest en heb een gesigneerd exemplaar voor mijn Nederlandse peetmoeder gekocht. We lezen met veel plezier gelijk op.

Een_Portugese_Droom

DSC08375

Ik herken de prettige toon van lichte verbazing die van de zinnen spat. Verwondering én bewondering over alles wat je in een nieuw leven meemaakt. Ik kan me dat goed voorstellen: als nieuwkomer in Portugal is alles verrassend. Het boek is ook een soort ‘terug naar de natuur’. De hoofdpersoon Marjolein bekwaamt zich in de kruidenleer en leert van stokoude vrouwen traditionele gerechten bereiden (zoals gevulde inktvis). Het water loopt je in de mond tijdens deze culinaire passages.

Een Portugese droom volgt de seizoenen, maar is soms ietwat hak op de tak. Hier en daar wordt abrupt van onderwerp gewisseld en ik heb een keer teruggebladerd omdat ik de indruk had nét ook al een passage over de tweede bijeenkomst van het koor gelezen te hebben (bladzijde 98 en 105). Maar wat is het boek een feest der herkenning. Fijne ontspannende lectuur voor wie naar Portugal hunkert of aan Portugal zijn hart heeft verpand!

En na het lezen van het boek kun je je eigenlijk maar één vraag stellen: een Portugese droom, wie heeft dat niet?

theeplantage_portugal_02
Net als in Een Portugese droom proberen we ook wel eens wat uit. De theeplantjes die ik mei 2016 van de Azoren heb meegenomen zijn gelukkig aangeslagen. Met de ananaswortel is het minder goed afgelopen, helaas.

Lees ook deze blogs eens als je van verhalen over kruiden, olijfbomen, Portugese gebruiken of geschiedenis houdt:

Thee en ananas op de Azoren

Hoe zat het ook alweer met Pedro en Inês de Castro?

Volgend jaar weer olijven?

Perdida, de verloren hond

Steken en streken: de jurk van de juf

Vindima: druiven plukken in Portugal

Knollen, kruiden en lavendel

Boter en bacalhau in de oorlog

In een notendop

Het project knolselderij

Gerrit Komrij – Brieven uit Alvites: ontroerend mooi

Waar is de dode?

Kaalnekje en de negen heksen

Waar is dat feestje?

Vier jaar lagere school en heel slim

Geen enkele blogpost meer missen? Meld je aan als volger door je e-mailadres in te vullen (rechtsonder op deze pagina). Of like de pagina Zin in Portugal op Facebook! Instagram is niet ‘echt mijn ding’, maar ik probeer inmiddels wel steeds mooie foto’s te plaatsen om zo een aardig beeld van de veelzijdigheid van Portugal te geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s