Pastéis de Belém

Onlangs heb ik op een dag zes Pastéis de Belém op. Calorietechnisch erg onverstandig, maar oh, wat lekker. Vooral de eerste vier, die waren nog warm van binnen!

SAM_3377

Zo ontzettend vaak kom ik niet meer in Belém, de wijk in Lissabon waar je het Jerónimosklooster, de Torre de Belém en het Padrão dos Descobrimentos (Ontdekkingsreizenmonument) kunt bezoeken. Maar als je half negen in de ochtend iemand van de eerste TAP-vlucht (die uit Amsterdam om half zeven is vertrokken) op het vliegveld in Lissabon ophaalt, dan is Belém een mooie eerste stop. Meteen kennismaken met de onovertroffen kleine lekkernij waar Portugal zo beroemd om is: de Pastel de Nata!

SAM_3381

Ik ben altijd op zoek naar dé lekkerste en een goed recept. Vorig weekend heb ik het recept dat ook op deze blogpagina staat geprobeerd te maken met filodeeg in plaats van met bladerdeeg. Lekker, maar tóch nog niet helemaal zoals in Belém. Daarom kan ik echt weken uitkijken naar een bezoek aan de Antiga Confeitaria de Belém. Daar zijn de pastéis de nata altijd warm, knisperig én de vulling onovertroffen. Bovendien vind ik het heerlijk om in de zaak met blauwwit betegelde muren aan zo’n klein tafeltje te zitten. Ik kijk steevast mijn ogen uit: de tegels zijn een ontdekkingsreis op zich.

SAM_3386

SAM_3367

SAM_3368

SAM_3370

Op welk tijdstip van de dag je komt, het is er altijd druk. De zaak is geopend van acht uur ’s morgens tot elf uur ’s avonds. Soms staat er een flinke rij bij het gedeelte waar je de pastéis als ‘take away’ kunt kopen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je gerust de zaak in kunt lopen. Ga niet in de rij bij het winkelgedeelte staan, maar blijf doorlopen dieper de zaak in. Achter zijn grote, nieuwe zalen die open gaan bij drukte. Meestal heb je binnen tien minuten een tafeltje en zo’n heerlijke pastel voor je neus!
Ook als je een tafeltje in het oudste gedeelte hebt bemachtigd, raad ik je aan om dieper de zaak in te lopen (richting de toiletten). Je komt dan langs het gedeelte waar de pastéis worden gebakken. Van achter glas kunnen bezoekers toekijken.

SAM_3360

En als je die middag nog flink gaat wandelen – wij zijn na Belém naar Sintra gegaan!- , kun je best een pastel of vier gebruiken! Om de smaak goed vast te houden hebben we zo’n mooi doosje met zes pastéis als voorraadje meegenomen. En daar hebben we ’s avonds nog veel plezier van gehad!

SAM_3356

Website: http://pasteisdebelem.pt/en/

SAM_3389

Wist je dat?

  • Een pastel de nata heet in Belém ‘een pastel de Belém’.
  • Belém is trouwens Bethelem in het Portugees.
  • Het meervoud van pastel is pastéis.
  • Op 1 november 1755 is Lissabon in de ochtend getroffen door een grote aardbeving. De Portugese koning woonde destijds met zijn gevolg in Belém. Hij had daar ook zijn dierentuin. Uit de overzeese gebieden werden regelmatig olifanten, leeuwen en tijgers naar deze dierentuin vervoerd. Verrast door de plotselinge vrijheid na het instorten van hun hokken banjerden de wilde dieren op 1 november 1755 door de straten van deze wijk in Lissabon. Het heeft even geduurd voordat men alle dieren weer in het gareel had.
  • Een eenvoudig recept voor het maken van een pastel de nata vind je bij de blogpost: Pastel de nata, een makkelijk recept

SAM_3373

Wil je nieuwe berichten automatisch in je inbox ontvangen?
Vul dan rechtsonder bij de ‘volg-knop’ je e-mailadres in.

Je kunt me ook liken op Facebook. Ik ben erg blij met alle likes:
inmiddels al rond de 370! 
Ga daarom naar de Facebookpagina van Esa Caldas – writer.
Steeds als er een nieuw blogbericht gepost wordt,
verschijnt er op Facebook een melding.

Zo mis je geen enkel bericht!

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s