Leslie: een storm in een glas water?

Een tropische storm is geen pretje. En heel goed dat via alle moderne communicatiekanalen mensen zijn gewaarschuwd om voorzichtig te zijn en afgelopen nacht niet de straat op te gaan!

De eerste indruk ná Leslie: het lijkt de nacht na de grootste tropische storm sinds 1842 (zo werd deze storm ‘aangeprezen’) mee te vallen. Al zullen de tienduizenden die nu tussen Leiria en Figueira da Foz zonder licht zitten en schade hebben daar anders over denken…

Net op het Portugese nieuws gehoord dat er 61 mensen dakloos zijn en dat het nog even onrustig blijft. Maar na regen komt zonneschijn. Kijk maar naar de voorspellingen voor halverwege deze week!

DSC_1285

Het spookt wel vaker

Elk jaar hebben we wel een keer te maken met windvlagen. Ik herinner me een kerst zonder verlichting, nog in het tijdperk van mijn vader zaliger. Elektriciteitsmasten waren omgewaaid en de grappenmakers van de Portugese elektriciteitsmaatschappij EDP hebben in het dorp tot kerstavond flink gewerkt om de boel te herstellen, maar rond vijven trokken ze de stekker eruit, want kerst hè! Ons veroordelend tot donkere dagen.

Je beseft pas hoezeer je van elektriciteit afhankelijk bent als het wegvalt. Toch staat juist díe kerst in mijn geheugen gegrift: we bleken over enorm veel kaarsen te beschikken. Met stip is het de meest sfeervolle kerst ooit geworden. Een verlate ‘obrigada, EDP!’ is dus op zijn plaats.

DSC_0581

En vorig jaar december heeft het ook een nacht gespookt. Toen rolden er koppen. Mijn halve kerststal is onthoofd uit de storm gekomen en Maria zag er ineens bleker dan normaal uit doordat de gouden verf uit haar gezichtje was weggespoeld. Het heeft maanden geduurd voordat de hele santenkraam weer in ere hersteld was. Dit jaar zoek ik buiten een plek die meer tegen de elementen bestand is.

DSC04757

Nationale sites

Ik zet hieronder een paar instituten op een rij. Handig voor als je op de hoogte wilt blijven van het (doorgaans mooie) weer en wat daar mee samenhangt!

DSC_7924

Bij calamiteiten zijn de nationale sites van de brandweer (bombeiros) en die van de bescherming van de burgers (Proteção Civil) goed om te aan te klikken. Ook een site die nog wel eens van pas wil komen: www.fogos.pt. Hier vind je terug waar brandhaarden zijn.

De Portugese KNMI: IPMA (je kunt deze site in het Engels instellen). IPMA raadpleeg ik voor van alles: het weer in het algemeen, de voorspellingen per regio, seismische activiteit (aardbevingen), eb en vloed, aanbevelingen voor landbouw, visserij etc

Weerstation voor de Zilverkust/ regio West: Meteo Caldas. Ook fijn vanwege de webcams op de stranden!

Update maandagavond 15 oktober

Vrienden van ons die in het zwaarst getroffen gebied leven (Ansião) hebben nog steeds geen stroom en kunnen niet gebruik maken van mobiele telefonie. Dat kan kloppen, zij zijn een van de 324.400 mensen uit de districten Coimbra en Leiria, die last hebben van het wegvallen van de stroom. Ook is de kap van hun schoorsteen weggewaaid en bij de buren de hele schoorsteen. Wat een pech!

De Portugese Proteção Civil geeft aan dat er een kleine tweeduizend meldingen zijn binnengekomen. In de meeste gevallen gaat het om omgevallen bomen (1218 om precies te zijn). Verder zijn er tegen de honderd overstromingen gemeld en bijna vijfhonderd zaken van daken gevallen. Ook hebben ze 75 keer moeten uitrukken om wegen schoon te vegen. In totaal zijn er 28 lichte gewonden gevallen en zijn 61 mensen dakloos geworden.

In de badplaats Figueira da Foz is een camping weggevaagd en hebben restaurants aan zee flink te lijden gehad. De wethouder van onderwijs van Figueira da Foz heeft vandaag een schoolloze dag aangekondigd. Eerst moet in kaart gebracht worden of het veilig is om naar school te gaan.

De storm Leslie heeft flink huisgehouden in het gebied zo’n honderd tot tweehonderd kilometer boven Lissabon. De andere delen zijn er genadig van afgekomen gelukkig!

DSC_5694

Meer lezen over het weersperikelen?

Na regen komt zonneschijn, toch?

Een dure regenbui

Een regenachtige dag met een gouden randje

Geen beeldverhaal meer missen? Vul dan je e-mailadres in bij de volgknop. Dan verschijnt de eerstvolgende blogpost meteen in je e-mailbox.
Of like me op de Facebookpagina van Zin in Portugal!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s