Lissabon: met de bus naar de rest van Portugal

Onlangs had ik dikke vette pech. Ik moest naar het vliegveld in Lissabon en bij het loket van het recentelijk in een nieuw jasje gestoken busstation van Caldas da Rainha bleken er ineens geen kaartjes meer voor mijn bus richting de hoofdstad. Alle plekken vergeven. Balen. Vooral omdat ik zo stom was geweest het krap te berekenen, want ik had immers alleen handbagage. Ik vond dat ik nog best lekker in het zonnetje kip piri piri kon lunchen, alvorens te beginnen aan de ruim tachtig kilometer naar Lissabon. Kleine misvatting!

Het is de eerste keer dat dit me overkomt. Dat wel. Hoe ik het heb opgelost? Ik word altijd uitgezwaaid, dus mijn uitzwaaiers hebben me heel lief naar Lissabon gebracht (en de rest van de goddelijke zondagmiddag in een auto gezeten). Weer een wijze les geleerd: van tevoren een kaartje kopen helpt!

Busstation

Een van de ingangen van het busstation in Caldas da Rainha (hartje centrum, tegenover het postkantoor)

Detail busstation

Detail van het busstation aan de andere kant tegenover de bank en de Chinees. In dit straatje zitten ook twee behoorlijke bakkers: Com Tradição en The Bread and the Coffee. En het busstation zelf kent ook een café, waar je de lekkerste pastéis de nata kunt krijgen (en een lichte maaltijd!)

DSC_0073

Nu gaan er gelukkig veel bussen en de volgende bus had me waarschijnlijk ook wel op tijd voor mijn vlucht doen verschijnen. Maar één keer heb ik in een bus gezeten die een lekke band kreeg en vervolgens dertig kilometer op de A1 stapvoets in de berm ging rijden om uiteindelijk in Fátima te stranden. Als je dan om vijf uur ’s middags op het vliegveld van Oporto verwacht wordt, ben je niet blij en heb je wel wat hulp van boven nodig. Dus heb in Fátima snel een Mariabeeldje gekocht. Baat het niet, schaadt het niet. Of ik op tijd was? Tuurlijk!

Rede Expressos en RodoTejo

Het is een beetje gek om een stukje over het uitstekende Portugese bussysteem op deze manier te beginnen, maar in al die jaren hebben we eigenlijk blindelings op de bussen kunnen vertrouwen.

Portugal kent een landelijk systeem van Rede Expressos. Deze bussen hebben airco en zijn uitgerust met wifi. In Lissabon reis je zo vanaf Sete Rios/Jardim Zoológico naar alle uithoeken van het land (of naar Spanje!).

Daarnaast kent Portugal regionale vervoerders. Ik ben groot fan van RodoTejo. Deze vervoert je snel naar steden zoals Peniche (surfmekka!), Praia da Areia Branca, Lourinhã, Santarém, Almeirim, Cartaxo, Alcoentre, Rio Maior, Bombarral (vooral bekend om de Pêra Rocha – rotspeer- en goede streekwijn), Obidos (pittoresk stadje) en Caldas da Rainha (oud kuuroord en keramiekstad).

rodotejo kaart

Tijdens het landen op Lissabon kijk ik meestal welke busmaatschappij het eerst een trip richting ons eindpunt Caldas da Rainha aanbiedt. Als dat de Rede Expressos is, gaan we naar Sete Rios, maar eigenlijk hoop ik altijd dat ik met de RodoTejo kan, want die bushalte zit lekker dicht bij het vliegveld. Dan stappen we op Campo Grande op, vlakbij het Sporting Station.

Rápida Verde

Je koopt hier een kaartje in de bus bij de chauffeur. Zorg voor wat kleingeld! Grote coupures nemen ze doorgaans niet aan.

Busstation

Voor de ‘Rápidas’ van RodoTejo stap je op onder de metrobaan, naast een torenhoog (en foeilelijk) flatgebouw. Update december 2022 : ze zijn aan het verbouwen, de bussen hebben een poosje vlak voor het stadion gestaan maar zijn voorlopig weer naar deze plek verplaatst. Onder de metrobaan stap je nu op!

TijdenTijden en prijzen (let op: ga voor de allerlaatste dienstregeling naar de site!)

Rápida Azul

Rápida Laranja

Tips

Koffer of surfplank?
Bagage? Die gaat gratis mee in het ruim! En ja, ook je surfplank! Boven de 65? Korting! Gebruik dan wel het magische woord ‘sénior’. Kostbaar is een kaartje sowieso niet: voor minder dan een tientje reis je met gemak bijna 100 kilometer!

Taxi of metro naar bushalte?
Neem een taxi naar het busstation! Met een taxi ben je er binnen een kwartier. Met de metro kun je gerust drie kwartier uittrekken, want eerst moet je een kaartje kopen – en dat kan soms even duren- en vervolgens moet je onderweg met je zware koffers overstappen van de ene metrolijn naar de andere. En nee, de lift is óf altijd vol óf buiten werking.

Als er op het vliegveld rijen bij de taxistandplaats staan, ga dan naar de vertrekhal en wring je in een taxi die net mensen komt afleveren! Iedereen blij. Taxichauffeurs die twee uur op een paar klanten hebben staan wachten, zijn beslist niet happy als ze een ritje van slechts een paar kilometer voor de boeg hebben. Die net passagiers afleveren hebben niet hoeven wachten en vinden zo’n kort ritje niet erg. Naar Campo Grande kost tussen de 7 à 9 euro, naar Sete Rios iets meer, rond de 12.

De dienstregeling van de bus in de gaten houden voorkomt narigheid!
Kijk altijd hoe je vluchtschema zich verhoudt tegenover het busschema. Laat aankomen betekent: geen bus. Zo hebben we ooit een Italiaan met een surfplank rond half tien moeten vertellen dat er op zaterdagavond écht geen bus naar Peniche meer zou gaan vanaf Campo Grande (de laatste was al om acht uur!). Maar er ging nog wel een bus naar Óbidos (groene rápida).

En op eerste kerstdag gaat er ook geen bus hebben we proefondervindelijk kunnen constateren. Hoe we toen in Caldas da Rainha zijn gekomen? Gewoon een taxi aanhouden, een prijs afspreken (120 euro), met vijf man volstoppen (er stonden meer mensen te wachten op de bus) en gaan rijden. Ietsje duurder dan de bus, maar vooruit: we waren in ieder geval op tijd voor de familiale kerstdis op de oude boerderij. Moeder en tante reuze blij!

Kerst

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Bom dia was weer een leuke info Hartelijk dank. Gr Cees

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s