Een wonderlijke beeldentuin in Bombarral

Toen de Taliban in 2001 enorme Boeddhabeelden in Bamyan (Afghanistan) hadden opgeblazen, besloot een rijke Portugese zakenman dat hij de wereld een plek vol vrede terug zou geven.

Buddha Eden Garden of Peace and Love, Bombarral, Portugal

José Berardo (Joe, voor intimi) is vanaf dat moment begonnen met het opkopen van grote Boeddhabeelden. In Carvalhal, vlakbij Bombarral, zo’n drie kwartier ten noorden van Lissabon, heeft hij vervolgens in het dorpje Sobral do Parelhão zijn oog laten vallen op een reusachtig landgoed: Quinta dos Loridos. De landerijen rondom deze quinta zijn de afgelopen vijf jaar langzaam veranderd in een grote beeldentuin. Het is wonderlijk om te zien hoe reusachtige Boeddhabeelden overheersen in een omgeving die overwegend uit olijf- en wijngaarden bestaat. Inmiddels breidt Joe Berardo de tuin van 35 hectare ook uit met (moderne) kunst, vijvers en grasvelden.

Buddha Eden Garden of Peace and Love, Bombarral, Portugal

Joe Berardo is zeventig jaar geleden op Madeira geboren. Op jonge leeftijd is hij naar Zuid-Afrika geëmigreerd, waar hij zijn fortuin heeft weten te vergaren in de mijnindustrie. Op dit moment is Joe Berardo een van Portugals grootste weldoeners. In Portugal staat hij bekend als een grote verzamelaar van moderne kunst.

Buddha Eden Garden of Peace and Love, Bombarral, Portugal

In 2010 hebben we de Quinta dos Loridos voor het eerst bezocht. De beeldentuin is nét geopend en iedereen mag gratis naar binnen. We kijken onze ogen uit. Op meerdere foto’s staan we vrolijk naast soldaatjes van het Chinese terracottaleger te poseren en mijn moeder zit ergens in kleermakerszit voor een paar Boeddhabeelden, Tegenwoordig heffen ze 2,50 euro entree en mag je niet meer tussen de soldaatjes staan. Begrijpelijk, het onderhoud van dit enorme park kost natuurlijk een aardige duit.

Buddha Eden Garden of Peace and Love, Bombarral, Portugal

De tuin staat bekend onder de naam Buddha Eden, Garden of Peace and Love (Jardim da Paz e do Amor). Vreemd genoeg heeft het park geen eigen website. Je komt onherroepelijk terecht bij Bacalhoâ wijnen als je naar informatie googelt. En dat klopt. Joe Berardo is ook de grote man achter een uitgebreid wijnhuis met grote wijnboerderijen verspreid over Portugal. Via de website www.bacalhoa.com (gelukkig ook in het Engels) kun je doorklikken naar ‘wine tourism’. Daar vind je meer bijzonderheden. Opvallend is dat ze blijkbaar graag zien dat je van tevoren reserveert (want ze willen dat je een bezoek combineert met een wijnproeverij) . Natuurlijk, als je met een buslading vol komt of je wilt een wijnproeverij, lijkt me dit verstandig. Ben je met een klein clubje en wil je alleen de tuin bezoeken, dan hoeft dit echt niet. Iedereen kan zich, tijdens openingsuren, bij de kassa melden. Op zomerse zondagen is deze bijzondere beeldentuin een geliefd uitje voor veel Portugezen en kan het erg druk zijn.

Voor wie een eerste indruk van het park wil krijgen, kan een rit met het treintje maken( kosten drie euro per persoon per rit). Het kaartje koop je bij de kassa. Het treintje stopt drie minuten op drie verschillende uitzichtpunten. Leuk, maar als je goed ter been bent, kun je beter zelf je gang gaan. Drie minuten is voor een stop erg kort en wachten op een volgende ronde duurt eindeloos. Vooral geen pretje als je in de hete zon staat. Bovendien slaat het treintje een groot deel van het park over.

Buddha Eden Garden of Peace and Love, Bombarral, Portugal

Onbegrijpelijk eigenlijk dat deze beeldentuin geen eigen website heeft. Sterker nog, zelfs alle folders zijn weggegeven. Navraag bij de kassa levert op dat ze veel last hebben van enthousiastelingen die zelf een website over het park opzetten en vervolgens foutieve informatie verspreiden. Een gemiste kans, zeker nu ook de folders op zijn. Wanneer die opnieuw geleverd worden, wisten ze niet. “Als het park helemaal af is,” hoor je dan. En wanneer is dat? Tja, daar wist niemand me een antwoord op te geven….

Buddha Eden Garden of Peace and Love, Bombarral, Portugal

Handige informatie:

De beeldentuin staat bekend onder de naam Quinta dos Loridos én Buddha Eden Gardens. Portugal is opgedeeld in gemeentes, die vervolgens zijn opgesplitst in deelgemeentes. Wijken en dorpen maken weer deel uit van deze deelgemeentes. Officieel ligt de Quinta dos Loridos in de gemeente Bombarral. Dit is een stadje aan de Costa de Prata, zo’n 45 autominuten ten noorden van Lissabon. In de deelgemeente Carvalhal ligt het dorpje Sobral do Parelhão. Niet ver van het centrum van dit dorpje bevindt zich de Quinta dos Loridos.

Enige informatie over de beeldentuin kun je vinden op de site van wijnhuis Bacalhoâ. Onder het kopje ‘enoturismo’ of ‘wine tourism’ zie de verschillende quinta’s die wijn voor dit wijnhuis produceren. Quinta dos Loridos met de Buddha Eden Gardens is er één van.

Terras café/restaurant in beeldentuin

Eten in de buurt: vlakbij, in Sobral do Parelhão, zijn enkele restaurants. Op het beeldenpark is ook een restaurant waar je voor rond de 8 euro een warme maaltijd of snacks kunt nuttigen. Het park nodigt uit tot picknicken, maar dat is ten strengste verboden.

Overnachten: Bombarral ligt vlakbij idyllisch Obidos. Daar zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden. Een leuke Bed and Breakfast in de buurt van Obidos en Caldas da Rainha, die door Nederlanders wordt gerund, is de – tussen de fruitbomen –  gelegen Quinta da Montanha in Casal do Frade.

Buddha Eden Garden, Bombarral

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Jan Koonings schreef:

    Ik was vorige week in dit geweldige park. Fantastisch hoe prachtig natuur, cultuur en kunst hier bijeen gebracht zijn ! Een aanrader voor iedereen, en je kunt als je weer vetrekt heerlijke wijnen voor een heel schappelijke prijs meenemen.

    Like

  2. Bogaert Alex schreef:

    Bedankt voor de tip …dit gaan we zeker bezoeken !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s