Een mooi begin, behalve voor de kat!

Feliz Ano Novo! Sommige jaren eindigen leuk en beginnen nog beter. De overgang van 2019 naar 2020 valt in die categorie!

Van het ene feest naar het andere

Aan het eind van het jaar vieren we altijd onze trouwdag. Dus eigenlijk rollen we van het ene feest (kerst), via het andere (trouwdag), richting de klapper (oudejaarsavond)!

Aangezien alles wat gevierd kan worden, je maar beter kunt vieren, is zo’n trouwdag ideaal voor weer een tussendoorfeestje met toeters en bellen (ja toch, schat?).

Oudejaarsdag

Op Oudejaarsdag zien we op Facebook en Insta heel wat foto’s van Portugese vrienden die ‘de braços abertos’ (met open armen) het jaar 2020 afwachten. Ik ben in Lissabon met vrienden en we hoeven pas tegen de avond mijn Engelse nichtje van het vliegveld te halen. Dus wij vermaken ons ondertussen prima met het schieten van jaloersmakende plaatjes in het zachte oudejaarsavondlicht en beseffen terdege dat wij boffen, want in Nederland maken ze zich op voor een veldslag bij de jaarwisseling, terwijl wij uitkijken naar een gezellige avond thuis met de nodige lekkernijen (lees Asterix en Obelix zijn er niets bij!), gevolgd door een vrolijk muziekfestijn met als klap op de vuurpijl een door de gemeente verzorgde siervuurwerkshow om 24.00 uur op het plein voor de bibliotheek van Caldas da Rainha. Die avond trouwens wel de nodige flessen champagne bij de aanwezige bezoekers gezien en geen enkele oom agent. Alleen maar feestende families, daar op dat plein. Hoe simpel kan het leven zijn?

Five seconds of fame

Na zo’n avondje feesten slaap je wat uit en ga je naar het strand. Op de eerste dag van 2020 lopen we daarom in een stralend zonnetje monter met onze oranje Unox-mutsen over de boulevard van Foz do Arelho richting de oceaan. Omdat we de lat elk jaar hoger leggen, willen we nu eens niet in het rustige water van de lagune badderen. Nee, dit jaar lijken de golven van de Atlantische Oceaan ons wel wat om het jaar fris en fruitig te beginnen. Nou dat heb ik geweten!

Terwijl ik als een overjarige Venus uit de branding kom, staan er paparazzi klaar om het heuglijke feit op de gevoelige plaat en op bewegend beeld te zetten. Bijzonder jammer dat de voice-over in de inleiding van het journaalitem zegt dat op het strand van Foz er meestal geen dames (en hij bedoelt natuurlijk ‘dames van middelbare leeftijd’ ) het water ingaan, maar dat hij er toch één heeft weten te spotten.

Ik dank god op mijn blote knietjes dat ik de tegenwoordigheid van geest heb gehad om de reuzeballon in de vorm van een fles voor mijn lijf te houden, zodat ik nog enigszins bedekt ben. Wat overigens bij mijn man – bij het zien van de foto in de krant- de vraag opriep of mensen nu niet denken dat ik bloot in de golven sta (en bedankt weer, lieverd!).

Na deze 5 – of waren het er 15?- seconds of fame kan het jaar natuurlijk niet meer stuk. Beroemd in Portugal, grappen mijn Hollandse vrienden, wie had dat gedacht?

Nadat ik wel drie keer terug het water in ben gegaan, heb ik weer energie voor tien. Het was overigens écht goed te doen! De temperatuur van het zeewater op 1 januari 2020 bedroeg in Foz do Arelho15 graden. Ter vergelijking: in Scheveningen was de watertemperatuur 8 graden. Kijk, mensen die daar te water gaan, dat zijn pas helden!

Aangeschoten wild, pardon, kat

Net als je denkt dat het jaar best lekker is begonnen, merk je dat je kat mank loopt en bijzonder graag – ineens – bij je op schoot hangt. Als onze grote grijze panter zelfs bij zijn etensbak zijn achterlijf op de grond legt, gaan er alarmbellen rinkelen. Op naar de dierenarts, die na de röntgenfoto ontsteld meldt dat Fransje hagel in zijn achterlijfje heeft.

Kortom: er is op hem geschoten!

Woest ben ik! Frans is grijs en zou door kunnen gaan voor een grote haas. Maar hemeltje: een jager kan toch wel een kat van een haas onderscheiden? Anders moet hij tóch echt een brilletje gaan dragen.

Veel erger is dat de dierenarts opmerkt dat jagers soms ‘voor de lol’ op katten schieten. Een beeld dat door buren, die ik later uiteraard het verhaal vertel, niet ontkracht wordt. Een kat schijnt zich niet meer dan 200 meter van het huis te mogen verwijderen. Doet hij dat wel, dan wordt hij als een roofdier gezien en is hij vogelvrij. Hoe dan ook: in mijn ogen blijf je een ongelooflijke loser als je op een kat, en in het bijzonder op MIJN LIEVE FRANSJE, schiet.

Met een flinke injectie vol ontstekingsremmers en het advies om de kogel in zijn lijf te laten zitten, vertrekken we na het dierenartsbezoek huiswaarts. Om Frans te vertroetelen, heb ik bij de dierenarts twee blikjes gevuld met tonijn en krab gepakt (à raison van 1,95 euro per stuk, dat wel – maar dat zag ik pas toen ik de rekening al aan het betalen was…). In de auto op weg naar huis hebben we hem meteen deze lekkernij gevoerd. Zelden een kat zó monter een autorit zien uitzitten.

Ontdekking van 2020: de beste sushimaker!

Soms kun je je geluk niet op! Begin 2020 ontdekken we bij toeval een klein, onlangs geopend, sushirestaurant waar een prijswinnende chef zijn toverkunsten uitvoert. Aan de muur indrukwekkende certificaten die bewijzen dat Jailton Santos tot de allerbeste sushichefs ter wereld behoort.

De sushikenners in ons gezelschap zijn enorm onder de indruk, dus reken maar dat dit restaurantje een toppertje gaat worden (lees: hier komen we vaak terug!). Omdat we zo belangstellend zijn, krijgen we allemaal speciale gerechten. We raken in vervoering! En dat in een provinciestadje in Portugal, in een klein zijstraatje dat van het centrale marktplein van Caldas da Rainha richting het park gaat. Sterker nog, dit sushirestaurant is slechts een paar deuren van het bekende restaurant O Selim – waar wij trouwens niet zo tuk op zijn, maar dit ter zijde – verwijderd.

Even op dit filmpje klikken, hoor: geflambeerde hapjes!

Macarena bij Restaurante Lisboa

Net als je tevreden constateert dat je wunschlos glücklich 2020 bent begonnen, bedenkt je moeder dat ze wil dansen. Dat kan elke zaterdagavond bij Restaurante Lisboa XL, aan de weg tussen Caldas da Rainha en de badplaats Foz do Arelho.

De vorige keer dat we hier waren, hadden een paar dames uit Nazaré niet helemaal begrepen dat mijn man bij mij hoorde. Dus voor hij het wist, werd mijn nuchtere, lange Fries – toen ik het welletjes vond en iets sneller dan hij naar mijn tafel liep – door een kleine mevrouw van zekere leeftijd in een miniem groen glitterjurkje op de dansvloer tegengehouden en tegen haar boezem aangetrokken om gezellig verder te dansen. Zelden mijn tafelgenoten zo zien hikken van de lach.

Hoe dan ook: moeders wil is wet, dus sta ik weer eens, voor ik er erg in heb, op de dansvloer van Restaurante Lisboa XL vol overgave de Macarena te dansen. Het had die avond verder even wat overredingskracht nodig, maar uiteindelijk zwiert ook de achttienjarige blonde Britse benjamin van de familie met haar oma over de dansvloer! Twee pasjes naar voren, twee naar achteren. Hoe moeilijk kan het zijn?

Meer informatie over Caldas da Rainha en Foz do Arelho?

Klik dan op onderstaande blogposts over deze oude stad aan de Costa de Prata, zo’n tachtig kilometer boven Lissabon en niet ver van Óbidos.

De vijf musea in Caldas da Rainha

Zoek je inspiratie voor een vakantie in Portugal?

Piemels spotten in Caldas da Rainha

Lofzang op Caldas da Rainha

Carnaval in Caldas: vijf dagen feest

Keramiek van Bordallo Pinheiro

Foz do Arelho

Restaurante Lisboa XL

Restaurante Lisboa XL in Caldas da Rainha is te vinden op het industrieterrein vlakbij de A-8, aan de Avenida Infante D. Henrique (tegenover de Agriloja van de Zona Industrial). Het restaurant heet trouwens Restaurante Lisboa XL omdat de eigenaar de achternaam “Lisboa” heeft. Ik zou op zaterdagavond altijd even bellen om te reserveren, want deze avond is bijzonder populair (kosten: eten + drank + dansen 15 euro per persoon).
Telefoonnummer: (00 351) 262 833228.
Email: info@restauratelisboa.pt

Yasuke Japanse Restaurant

Ons nieuwe pareltje, het sushirestaurantje Yasuke in Caldas da Rainha, zit in de Rua do Parque 5, Caldas da Rainha. Hun telefoonnummer is (00351) 913 206 387. Facebook: Yasuke Japanese Restaurant.

De chef, Jailton Santos, die in Brazilië lang voor een Japanse familie heeft gewerkt en zelfs de Japanse keizer met zijn kookkunsten heeft mogen verblijden, behoort tot de tien beste sushichefs in de wereld, de bewijzen hangen aan de muur. En dat hij sushi kan bereiden waarbij je je vingers wilt aflikken, hebben we proefondervindelijk vastgesteld! Menu vanaf 12 euro.

Geen nieuwe beeldverhalen van Zin in Portugal meer missen? Vul dan je e-mailadres bij de volgknop in. Of like de pagina op Facebook!

Reuze leuk, al die volgers (inmiddels al bijna 400 via de mail en op Facebook meer dan 1200)! Obrigada todos e bom ano!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s