Alentejo: werelderfgoedstad Évora

Nooit gedacht dat je binnen de middeleeuwse stadsmuren van Évora zo makkelijk langs alle bezienswaardigheden kunt fietsen! De districtshoofdstad van de Portugese Alentejo grossiert in kleine steegjes en historische monumenten. Ik snap wel waarom de binnenstad van Évora door de Unesco op de lijst van de werelderfgoederen is geplaatst.

Als klein meisje ben ik ooit in de Capela dos Ossos (beenderenkapel) van de Igreja de São Francisco geweest. Een kapel opgebouwd uit botten, waar bij de ingang de opbeurende tekst staat: nos ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos (onze botten die hier liggen wachten op die van jullie). Een jeugdtrauma, vooral ook omdat destijds de ingevlochten haren van overledenen in de hal hingen. Na die aanblik heb ik jarenlang, tot groot verdriet van mijn moeder, geen vlechtjes meer willen dragen. Maar de Igreja de São Franciso is meer dan de Capela dos Ossos. Tegenwoordig herbergt het ook een tentoonstelling van kerststallen die uit alle werelddelen naar Évora zijn verscheept. 

Al fietsend op een supersonische E-bike door het middeleeuwse stratenplan ontdekken we, bij een overblijfsel van het aquaduct, in een smal zijstraatje een banketbakkertje genaamd ‘A Fábrica dos Pastéis” (de pastel de nata-fabriek). Hier stellen we proefondervindelijk vast dat je echt niet naar Lissabon hoeft om uitstekende pastéis de nata, de beroemde Portugese romige custardcakejes, te proeven. Tjonge, het water loopt me nog in de mond!

Romeinse overblijfselen

De Romeinen hebben tot in de derde eeuw na Christus over bijna heel Lusitania geheerst. Graan uit de Alentejostreek is tot op de dag van vandaag belangrijk. Ten tijde van de Pax Romana werd het al naar Rome verscheept om daar hongerige monden te voeden. Het schijnt dat Julius Cesar zelf de stad ten tijde van de Pax Romana heeft vernoemd:  Ebora ( de keltische naam voor een heuvel) Liberalitas Iulia – Évora, vrijheid van Julius. De Romeinse Dianatempel op het oude forum is een van de overblijfselen. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij vermelden dat het oorspronkelijke gebouw door invasies en strijd teloor is gegaan. Wat je nu ziet, dateert uit de 19e eeuw en is herbouwd naar het oude model. Vanaf het dak van de Sé (kathedraal) heb je trouwens een magnifiek uitzicht over deze tempel én de omgeving.

Wijngoed Cartuxa

Kenners van Portugese wijn veren meteen op als ze de naam Cartuxa horen. Voor een fles Pêra-Manca uit een goed jaar betaal je zo honderden euro’s. En denk niet dat je met een kistje, als je die al op je fiets kunt vervoeren, de winkel uitloopt: nee, de verkoop is gelimiteerd. Voor normale stervelingen zijn er goedkoper geprijsde wijnen (aan te bevelen is Cartuxa Scala Coeli Tinto uit 2012 (van 14 euro). Bij een wijnproeverij leiden ze je langs oude vaten en krijg je een aantal goede wijnen met brood en ham voorgeschoteld. Vanaf de stadsmuren naar Cartuxa is het een kleine tien minuten op een E-bike. En dat is vooral prettig nieuws voor wie na de wijnproeverij nog van plan is terug te fietsen. 

Alentejo

Alentejo betekent letterlijk ‘over de Taag’. In dit dunbevolkte gebied wonen 29 inwoners per vierkante kilometer. Het kan dus goed dat het lang duurt voordat je, fietsend buiten de bebouwde kom, weer iemand tegenkomt. Kenmerkend voor het lichtglooiende open landschap zijn de kurkeiken. Portugal verzorgt 50% van de wereldwijde kurkproductie. Omdat veel wijnmerken overstappen op schroefdoppen zoekt men tegenwoordig naar meer toepassingen voor kurk. Kurk is sterk isolerend, daarom ook uitermate geschikt voor vloeren, wandbekleding. En, heel verrassend: ook voor kleding. In Évora zijn zelfs bikini’s en bruidsjurken van kurk te koop.

Handige info over Évora en de Alentejo

Het kwik loopt in de Alentejo in de zomer al gauw op tot ver boven de dertig graden. De winters kenmerken zich door veel zonuren. Een prima klimaat om in het voor- en naseizoen doorheen te fietsen of te wandelen. Of om in de zomer lekker bij een stuwmeer of aan zee rond te hangen!

Al deze doorkijkjes zijn in Monsaraz gemaakt. Beeldig stadje, nietwaar?
Allemaal foto’s van het fotogenieke Monsaraz! Niet verkeerd, hè?

Évora en Beja zijn twee grote steden in de Alentejo, maar talloze dorpjes zoals, Monsaraz en Évoramonte, zijn beslist het bezoeken waard! Monsaraz is beeldschoon en Évoramonte heeft 12 inwoners die allemaal ongetwijfeld dagelijks van het uitzicht genieten (Évoramonte ligt boven op een ‘monte’, een berg).

Évoramonte!
Évoramonte is een klein gehucht, maar heeft een imposante toegangspoort.
Rivierstrand van het stuwmeer Alqueva

O ja, en wie verkoeling aan het water zoekt, gaat naar de stranden rondom het Alqueva-stuwmeer of naar de stranden aan de westkant van de Alentejo. Kortom: ik wil gauw terug naar de Alentejo.

E-bikes van Megasportravel

Onze prettige E-bikes kwamen van Megasportravel. Dit bedrijf wordt door een vriendelijk echtpaar gerund en opereert door heel Portugal, vertelden ze me. In hun flyer lees ik dat ze ook wandel- en fietstochten in andere gebieden organiseren. In zeven dagen fiets je al van Lissabon naar Sagres, grotendeels langs de Altantische kust. Maar ook voor dagtochten met gespecialiseerde gidsen en wijnproeverijen (zoals de onze in Évora) leveren ze fietsen, met desgewenst een gids. In hun assortiment hebben ze 1000 fietsen  – mountainbikes, E-bikes, tourfietsen. Dat is niet mis!

Linkjes naar unieke slaapplekken

In Évora zelf hebben we in Victoria Stone Hotel geslapen. Dit hotel ligt buiten de stadsmuren en heeft op het dak een zwembad. Bovendien hebben ze in het weekend in het restaurant/bar-gedeelte livemuziek. Met de aanwezige gasten werd het ’s avonds heel gezellig. Hopelijk is dat altijd zo!

Herdade Barrades da Serra is een fantastische plek in de buurt van Grândola en niet al te ver van Praia da Comporta. Je kunt hier eindeloos wandelen en fietsen (het landgoed is ruim 700 hectares groot). Ze houden ook schapen en het landschap varieert van groene bebossing, naar ‘Toscaanse’ heuvels met her en der een kurkeik of een ceder en uitgestrekte weides. De kamers zijn plezierig en van alle gemakken voorzien. Prima geslapen dus (en daarna een uitstekend ontbijtje gehad!)

Prima geslapen in deze kamer!
Herdades Barradas da Serra is een privédomein. Lekker rustig wandelen dus!

Herdade Vale do Manantio is een plek die ik niet snel zal vergeten (en dat komt niet alleen omdat ik op weg naar mijn kamer in het pikkedonker over een zebrakleed ben gestruikeld). Geen idee of het klopt, want ik ben nog nooit in Afrika geweest, maar naar mijn idee komt deze plek aardig in de buurt van een ‘Afrika-gevoel’. Miste alleen de giraffes en leeuwen. Ach, een everzwijn is ook leuk, toch?

Ik had een eenvoudiger slaapkamer, hoor! Maar altijd leuk om even naar binnen te kijken 😉

The Place Evoramonte: hier hebben we niet geslapen, helaas. Maar wel iets gedronken en een pastel de nata-gegeten. Wat een ontzettend uniek plekje op deze aardbol. Net naast het kasteeltje in een dorpje met 12 inwoners.

Zo leuk die beschilderde straatsteentjes in Évoramonte!

Monte da Estrela, nabij Mourão: midden in olijfgaarden ligt deze oase van rust en vriendelijkheid. Zulke lieve, lieve mensen runnen deze bed & breakfast (waar je ook lekker kunt (mee)eten). Ze hebben het oude huis met zó veel liefde opgeknapt en ze zijn enorm begaan met de natuur en het milieu. De rust en schitterende omgeving maken dat je weer eens zin hebt om ongedwongen een boek te gaan lezen! Afgewisseld met af en toe een duik in het zwembad. O ja, voor trouwlustigen hebben ze een ruimte om te feesten.

En nu we het toch over trouwen hebben. In oude klooster (nu sjiek hotel) Convento do Espinheiro heb je zelfs een heuse kapel, bekleed met de mooiste tegels. Ook geen verkeerde plek voor een ceremonie! Ik heb deze plek alleen maar even bezocht om de kapel (en het Heilige Antoniusbeeld) te bewonderen. Hier zou ik in de toekomst best wel eens een nachtje willen doorbrengen!

Ik ben dol op deze Heilige. Vooral omdat ik hem nogal eens moet aanroepen omdat ik weer eens iets kwijt ben (Heilige Antonius goede vrind, maak dat ik mijn …vind! Echt, het werkt!)

Op www.visitalentejo.pt, de officiële site van het Portugees verkeersbureau, vind je trouwens meer slaapplaatsen, restaurants en weetjes over de Alentejo. Heel fijn: de site is gewoon in het Nederlands!

Geografie

Geen idee waar de Alentejo ligt? Hieronder zie je dat de Alentejo makkelijk te bereiken is vanaf de Portugese vliegvelden van Lissabon en Faro. Bovendien grenst een deel van de Alentejo aan grote broer, Spanje! Dus vanuit Spanje is de Alentejo ook prima aan te rijden. Zelf zijn we wel eens vanuit Madrid via Vila Viçosa – ook zo’n mooi wit stadje! – naar de westkust gereden. Een mooie tocht!

De Alentejo wordt wel eens met Toscane vergeleken. Ik snap wel waarom…

Portugal kent een goed openbaar vervoersysteem. Dus met de bus vanuit Lissabon naar andere delen is prima te doen. In het beeldverhaal ‘Met de bus naar de rest van Portugal‘ lees je hoe!

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Leni Vermeiren schreef:

  Beste Els
  ik lees met veel plezier je stukjes..Ik moest lachen om de fout van Maarten tHart mar nu heb je zelf een foutje hoor..opbeurde is geen Nederlands adjectief , het moet zijn opbeurende..
  vriendelijke groet en schrijf maar lekker verder…

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Olá Leni,
   Je hebt helemaal gelijk, hoor! Had het zelf ook al, meteen na publiceren, geconstateerd en verbeterd. Vreemd genoeg wordt het dan niet veranderd bij mensen die het verhaal in hun inbox krijgen. Heb het net nog even gecontroleerd en op de site staat het gelukkig goed.
   Maar bedankt voor de oplettendheid. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik soms snel tik, het ook niet meer zo goed zie allemaal (heb een leesbril nodig, maar ja ijdel, hè..).
   Cumprimentos,
   Esa

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s