Convento São Miguel das Gaeiras

on

dsc_4219

“Het staat te koop, mevrouw!”, meldt een vrijwilliger die in het klooster rondloopt. Mijn moeder en ik lopen net de kerststallententoonstelling uit. “Voor anderhalf miljoen heeft u een klooster.” Niet eens zo heel duur voor wat je ervoor krijgt: een heus klooster plus tuin. Vlakbij Óbidos en vele stranden. Dus als iemand nog een leuk optrekje zoekt…. Aspirant-kopers kunnen zich melden bij de Junta de Freguesia of anders bij de gemeente Óbidos. Klein addertje onder het gras: het complex moet voor het publiek toegankelijk blijven. Een hotel of museum mag. Louter voor privégebruik gebruiken niet.

dsc_4218

Op zoek naar Maria met de ronde borsten

Maar wij zijn hier voor een hele andere bezichtiging: wij komen voor de jaarlijkse kerststallententoonstelling. Ik ben op zoek naar een Maria met flinke voorgevel, die ik bij de expositie van 2015 verzuimd heb te kopen (zie vorige blogpost). Mijn moeder roept al dagen dat ze vurig hoopt dat ‘mijn’ Maria er niet meer is. Ze wil voortaan  niet elke kerst tegen een rondborstige Maria aan hoeven te kijken.

dsc_4227
Beeldengroep van Isabel Cardoso

dsc_4226

Ze heeft mazzel. De versie die Conceição Sapateiro, een kunstenares uit het noorden van Portugal, dit jaar inbrengt kan mij niet bekoren. Maria is nog net zo rondborstig, maar kleiner, blauwer en minder fraai afgewerkt. Op zoek dus naar een andere kerstgroep.

Beelden van Paula Clemente

We vallen alle twee voor de beelden van Paula Clemente, inwoonster van Gaeiras. De exemplaren die al af zijn bekoren door hun eenvoud. Ik ga voor een Jozef met kind op zijn schouders (moderne papa!). Aan ‘mijn’ beeldengroep wordt op dat moment gewerkt.

dsc04493
De kunstenares verenigt haakwerk en keramiek

Het bijzondere patroon op het onderstuk drukt de kunstenares er met engelengeduld in. Ze struint rommel- en brocantemarkten in de buurt af op zoek naar oude gehaakte kleedjes. Deze kleedjes gebruikt ze voor haar beelden. Elk exemplaar is uniek. Dat is mooi, want over vier dagen mogen we de beeldengroep komen ophalen. Echt iets om naar uit te kijken!

dsc04492
De beelden worden nog geglazuurd. Ben je nieuwsgierig naar hoe het eruit komt te zien, bekijk dan het filmpje!

 

Zelf een kerstgroep laten maken of ander werk bekijken?
dsc_4277

Informatie:

De kerststallententoonstelling in het klooster van Gaeiras is nog tot 6 januari 2017 te zien.

Openingstijden 14.30 uur – 18.00 uur.
Gratis toegang en parkeren

Adres:
Convento de São Miguel das Gaeiras
in Gaeiras – vlakbij Obidos
GPS:
N: 39º22’02” W: 09º07’56”

Een impressie van de expositie:

dsc04496
Deze kun je eten: biscuitjes met glazuur!
dsc04494
De aankoop van mijn moeder: een kerststal in een notendop.

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s