Bordallo Pinheiro schalen op tafel van supermodel Claudia Schiffer

on

Voormalig supermodel Claudia Schiffer woont in een groot kasteel in Engeland. En wat heeft zij op tafel? Bordallo Pinheiro aardewerk! Tot grote verbazing van het merk zelf, overigens! Die hadden er geen flauw benul van dat hun waar ook in Engelse kastelen in de smaak valt en zijn natuurlijk bijzonder in hun nopjes met de publicatie in Architectural Digest!

claudia_schiffer

claudia_schiffer_02

En inderdaad: op haar kunstig gedekte tafel herken ik de kikker en de vis van de oude aardewerkfabriek uit Caldas da Rainha. Sterker nog, op de foto die in haar riante keuken genomen is, zie ik twee groene schalen die ik zelf ook heb.

bordallo_pinheiro
Ideaal voor een grote salade!

Want heel eerlijk: ik ga vaak naar de winkel bij de oude fabriekshal bij het park en het lukt me zelden om zonder een aankoop het pand te verlaten. Nog geen maand geleden heb ik een ‘moderne’ schaal gekocht. De laatste jaren zijn ze érg vernieuwend. Naast de traditionele aardewerken borden zijn er een aantal creatieve geesten bezig met nieuwe lijnen, die heel succesvol zijn.

dsc03477

We hebben onlangs een Indonesische gado-gado opgediend op zo’n ‘moderne’ schaal. Wat een feest om naar te kijken. Ik begrijp Claudia Schiffer wel! Je hebt in ieder geval iets bijzonders op tafel.

Nieuwe lijn bordallo pinheiro

Bordallo Pinheiro: een oud merk

Bordallo Pinheiro is gestart in 1884. De kunstenaarsfamilie Bordallo Pinheiro is bijzonder productief geweest. Ze tekenden cartoons, ontwierpen tegels voor gevels (nog veel gebouwen in Caldas da Rainha zijn bekleed met hun tegels) en ze maakten vazen, borden, karaffen en beelden. Een terugkerend thema, vooral bij Rafael Bordallo Pinheiro: het dierenrijk. Daarnaast vind je in zijn werk verwijzingen naar landbouw en visserij. De schalen met koolmotief zijn ondertussen in heel Portugal te krijgen. In de blogpost Een echte Bordallo Pinheiro koop je in Caldas da Rainha lees je waar je op moet letten als je een echte Bordallo Pinheiro wilt kopen.

sam_0037

Tegenwoordig kun je ook de Bordallo Pinheiro-route lopen. Naast gebruiksvoorwerpen voor in huis heeft Bordallo Pinheiro ook beelden ontworpen. Deze beelden staan nu levensgroot verspreid door de stad. Ik heb eindeloos gezocht naar de aapjes. En ik zal het maar alvast verklappen: ze hangen in de bomen naast het oude casino, bij een van de uitgangen van het park.

Mijn favoriete vergroting is die van de min. Zowel baby als min kijken zo gelukzalig. Daar word je toch helemaal vrolijk van!

Keramiek uit Caldas

Meer over Caldas da Rainha?

Meer lezen over het tachtig kilometer boven Lissabon gelegen Caldas da Rainha? Een provinciestad die cultuur hoog in het vaandel heeft staan en ooit ontstaan is doordat een koningin buikpijn kreeg en dankzij de heetwaterbronnen van het stadje genas? En de stad waar je piemels, in alle soorten en maten, van keramiek ziet? Lees dan de volgende blogposts:

Keramiek in Caldas

Een vaginale douche met stinked bronwater

Carnaval in Caldas: vijf dagen vol festiviteiten

De vijf musea in Caldas da Rainha en Simppetra – beeldhouwers aan het werk.

Surf en strand

Piemels spotten in Caldas da Rainha

Lofzang op Caldas da Rainha

Ik ben reuze blij met elke volger. Geen enkele blogpost meer missen? Meld je aan als volger door je e-mailadres in te vullen (rechtsonder op deze pagina). Je krijgt dan nieuwe blogposts in je e-mailbox (gegarandeerd zonder spam, overigens!).
Of like de pagina Zin in Portugal op Facebook!

</blockquot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s