Lissabon: Portugese tegels

Obrigada, Ibtihal Jadib voor je wekelijkse column in Volkskrant Magazine! Wat heb jij me dit weekend blij gemaakt met je voorliefde voor Portugese tegels. Strak design in een zo minimalistisch mogelijke inrichting, dat was wat mijn wederhelft voor ogen had toen we ruim twintig jaar geleden gingen samenwonen. Tja…

2019-04-13_De_Volkskrant_-_13-04-2019-132

De oplossing: we hebben het huis in zones verdeeld. Ik de keuken en badkamer, manlief de huiskamer. Het prettige resultaat: ik leef me al jaren uit met het kopen van tableaus voor de buitenmuren. Die waren we in de onderhandelingen vergeten…

Casa de banho

Azulejos
Leuke hobby, hoor, als je niet zo minimalistisch ingesteld bent…

Tegelgevels in Lissabon

Onlangs heb ik me twee middagen vermaakt met het fotograferen van betegelde huizen in het straatbeeld van Lissabon.

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

Het idiote: langs sommige huizen ben ik al tientallen keren gelopen en was het me niet eens opgevallen hoe bijzonder het motief van de tegels was. Ik werd zo blij van deze exercitie dat ik een soort façadefetisj heb ontwikkeld en me groen erger als de buitenkant met graffiti besmeurd is. Wie vernielt nou zo’n mooie gevel met zijn lelijke krabbel?

#zininportugal

Ook niet fijn: soms hakken cultuurbarbaren ’s nachts de schitterende oude tegels uit de gevels. De dieven hopen deze aan eigenaren van antiekwinkeltjes te verkopen, maar die kijken wel uit. Voor je het weet heb je ruzie met de eigenaar van het huis of de gemeente!

#zininportugal

Gelukkig is er nog veel om van te genieten. Dus als je in Portugal door de straten loopt: kijk naar de gevels! En welja, kijk ook af en toe naar de grond om het prachtige plaveisel te bewonderen. En voor de dames onder ons: niet door Lissabon struinen met je kekke naaldhakjes, hè…

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

Ook leuk: in de Rua Augusta 164 (die straat met de kolossale boog!) in Lissabon heb ik vorig jaar een jurkje met blauwwit tegelpatroon van Ideias de Cordel (helaas geen eigen website!) bij The Ceramic Heart – Loja de Artesanato gekocht. Dus als je helemaal in camouflagestijl door het Portugese straatbeeld wilt lopen, heb je nu een adresje!

IMG_20180811_165616_-_kopie_

Geen beeldverhaal meer missen? Vul je e-mailadres in bij de volgknop! Binnenkort verhalen over het Casa-Museu van Amália Rodrigues, de Alentejo en over de Jardim da Estrela. Of like de pagina van Zin in Portugal op Facebook. Daar post ik nieuwe picture stories ook trouw. Ik ben verder niet zo’n fan van Instragram (soms volgen mensen je alleen maar omdat ze zelf gevolgd willen worden …), maar ook daar post ik af en toe een mooie foto.

Meer lezen?

Lees hier de column van Ibtihal Jadib over Portugese tegels: link naar Volkskrant.

Meer lezen over tegels en Lissabon? Klik op een van onderstaande blogposts:

Delft in Portugal
Tegeltje, tegeltje aan de wand
Tempeliers uit Tomar

Lissabon: Pier 7
Een halve dag in Lissabon
Lissabon: net geland en dan? Met de metro, bus of taxi!
Lissabon: met de bus naar de rest van Portugal
Lissabon: hoe kom je van het vliegveld in het centrum?
Lissabon: negen tips voor fenomenaal uitzicht

Onze laatste overnachting in Lissabon was bij het pleintje van de Jardim do Príncipe Real. Een ideale uitvalsbasis voor het centrum, de Bairro Alto én om door rustiger delen te lopen (daal de Rua Monte Olivetti af en je weet wat ik bedoel)!
Het hotel Casa do Príncipe was verder ook prima (kamers vanaf 100 euro met ontbijt). Wij hadden een van de kleinste kamers aan de achterkant, een kamer die uitkeek op de bomen van de botanische tuin en naar de ronkende naam Quarto da Cidade de Lisboa luisterde. We hebben de kamer trouwens rechtstreeks bij de eigenaar geboekt, daar was hij erg blij mee (want anders moet hij aan booking,com of andere bedrijven geld afdragen). In de sfeervol gerestaureerde kamer zat een nisje, met tegels! Dus hoe Portugees wil je het hebben?

Bed and Breakfast Casa do Príncipe: website casadoprincipe.com
Adres: Praça do Príncipe Real, n 23, Lissabon
Telefoon: +351 218 264 183
GPS: 38° 43′ 32” N, 9′ 8′ 46” O
Email: info@casadoprincipe.com

#zininportugal

Iets dat ik een volgende keer beslist eens ga uitproberen: AirBNB ervaringen! Je kunt dan bij iemand thuis pastéis de nata leren bakken of een local als fotograaf meenemen die jou op de leukste plekjes vereeuwigt. Of iemand die je op de fietst door de stad gidst!
Kijk maar eens op:
AirBnB experiences Lisbon

Topografische kaart van huizen met tegels

Voor wie niet genoeg kan krijgen van tegels en tegelpatronen. Lezeres Iris Franken attendeerde me na het publiceren van dit beeldverhaal op de volgende site:

Mapping our Tiles.

Neem er eens een kijkje op! Als je op een tegelpatroon op de site klikt, word je doorgelinkt naar de plekken in Portugal waar je dezelfde tegelpatronen vindt!

mapping our tiles

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. leegschrift schreef:

    Prachtig die tegeltjes altijd. De hele sfeer die ervan uit gaat, ik vind het een schoonheid die het dagelijkse leven kleurt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s