Feliz Natal

Drieënhalf miljoen ledlampjes verlichten deze dagen de straten van Caldas da Rainha. Kosten 160.000 euro. Opgehoest door de plaatselijke winkeliersvereniging en de gemeente. Maar liefst 8 rotondes en 41 straten zijn verlicht in deze kleine provinciestad, tachtig kilometer boven Lissabon. En nu eens niet voor toeristen, nee, gewoon voor de Portugese medemens. Toeristen, die gaan naar pittoresk Óbidos, acht kilometer verderop, met zijn Vila Natal. Dus door de straten van Caldas da Rainha is het op winterse avonden heerlijk slenteren én met een beetje mazzel kun je zelfs in dit jaargetijde op het terras van Maratona buiten eten, mét zicht op de reuzenkerstboom van 33 meter.

Maratona
Pannenkoekjes met noten en honing bij Maratona

Elk jaar verbaas ik me over de vindingrijkheid van de winkeliersvereniging. Een aantal jaren geleden leek het de verkeerde kant op te gaan: vijf enorme hipermercados, een nieuw winkelcentrum en Lissabon op een uurtje rijden.

Kerstverlichting Caldas da Rainha

Kleine ondernemers zagen met lede ogen aan dat steeds meer mensen de weg naar hun winkeltjes niet meer wisten te vinden. Maar wat hebben ze gedaan? De handen ineen geslagen en gezamenlijk het ene na het andere initiatief bedacht om weer leven in de brouwerij te krijgen. En dat is aardig gelukt! Want zeg nou zelf: het is toch véél leuker om op het oude markplein je groente en fruit te kopen dan in een neonverlichte hal van een reusachtige supermarkt? En hoe fijn is het om door kleine straatjes te lopen, gevels te bekijken en etalages te bewonderen. Zo is er op de oude vismarkt  nog steeds een fourniturenwinkel. De oude baas houdt de winkel open, waarschijnlijk tot hij erbij neervalt. En dan de keramiekwinkeltjes rond het park, niet schrikken trouwens van de aardewerken piemels die je daar in allerlei soorten en maten in de etalages ziet. Ze horen écht bij Caldas. Net als Bordallo Pinheiro én de kerstverlichting trouwens. Feliz Natal!

Caldas da Rainha

Caldas da Rainha

Caldas da Rainha

Caldas da Rainha
De oude fourniturenwinkel vind je op de begane grond rechts naast dit grote familiehuis.

Caldas da Rainha

Caldas da Rainha

Caldas da Rainha

Meer lezen over Caldas da Rainha en Obidos?

Ga dan naar de volgende blogposts:

Piemels spotten in Caldas da Rainha

Lofzang op Caldas da Rainha

Een Jacaranda koop je gewoon op de boerenmarkt van Santana

Een vaginale douche met stinkend bronwater

Deel II: Waar gaan we eten als we in Caldas da Rainha of Foz do Arelho zijn?

Carnaval in Caldas: vijf dagen vol festiviteiten

De vijf musea in Caldas da Rainha en Simppetra – beeldhouwers aan het werk.

Surf en strand

Is Maria er nog op de kerststallententoonstelling in Gaeiras?

Een echte Bordallo Pinheiro koop je in Caldas da Rainha

Vergeet Port, stap over op Ginja!

Kerst en Oudejaarsavond

Bordallo Pinheiro schalen op tafel van supermodel Claudia Schiffer

Lagoa de Óbidos: watersporters opgelet!

Een intrigerende ansichtkaart uit 1901

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s