Stedenhoppen in Portugal? Denk aan de bus!

Portugal kent een goed en goedkoop openbaar vervoersysteem voor lange afstanden. Als ik vanuit een van de provinciesteden aan de Costa de Prata (Peniche, Bombarral, Óbidos, Caldas da Rainha, Alcobaça) naar Lissabon wil, neem ik de bus.
Artikel Stedenhoppen in Portugal 2 verkleind

Artikel Stedenhoppen in Portugal 3 verkleindDe trein is stukken romantischer, maar eer je in de hoofdstad arriveert is de romantiek er grotendeels af.
De lieflijke oude stationnetjes zijn werkelijk prachtig. Het is alleen jammer dat een groot deel van de reis over één spoor gaat en je nog al eens op zo’n blauwbetegeld stationnetje moet wachten tot de tegemoetkomende trein is gepasseerd. Nee, dan de langeafstand bus! Met gratis wifi, airco en korting voor senioren. Lang leve Rede Expressos!
Artikel Stedenhoppen in Portugal 4 verkleind
Vanuit Lissabon – Sete Rios/ Jardim Zoológico ( metrostation ‘blauwe lijn’) reis je naar alle hoeken van Portugal met bussen van Rede Expressos. Om een idee te geven: een reisje van een kilometer of tachtig kost een euro of acht. En een senior krijgt korting. Mooi toch? En nee, ze gaan écht niet slechts één keer per dag. De frequentie is prima in orde, dus reizen met de bus is handig. Ook als je een dagje naar Lissabon wilt en het gedoe met parkeren niet ziet zitten. Sete Rios is een redelijk overzichtelijk busstation. Het kaartje koop je aan het loket en de bussen staan  zo opgesteld dat je snel kunt zien vanaf welk ‘perron’ je gaat vertrekken. Je koffers schuif je in het ruim en jij zit op een vaste plek in de bus die netjes voorzien is van veiligheidsgordels. Overigens, die vaste plekken luisteren nauw bij Rede Expressos. De kans bestaat dat je door een medepassagier vriendelijk wordt verzocht op te staan als je op de verkeerde plek bent gaan zitten.

Artikel Stedenhoppen in Portugal 1 verkleindNaast de Rede Expressos heb je lokale aanbieders. Deze lokale aanbieders, zoals Rodotejo, vertrekken vanuit Campo Grande. Dit metro/busstation hemelsbreed niet ver van het vliegveld. Haal het niet in je hoofd om te gaan lopen, tenzij je levensmoe bent! Leuk detail: het station ligt pal naast het vrolijk geel, wit, groen betegelde Sporting Stadion. Bij een thuiswedstrijd op zondag kun je tussen de honderden opgetogen voetbalsupporters belanden. Niet schrikken, het gaat er doorgaans heel gemoedelijk aan toen: voor veel gezinnen een leuk middagje uit. En met een peuter aan je hand is het een beetje lastig om herrie te schoppen.
Vanaf het vliegveld naar Campo Grande is het met de taxi ongeveer tien à twintig minuten reizen, afhankelijk van het verkeer op de Segunde Circular. Daarna is het wel even zoeken waar je bus vertrekt. De bussen naar Bombarral, Óbidos, Caldas da Rainha of Peniche vertrekken tussen het hoogste en meest afgrijslijkste flatgebouw én de bovengrondse metrolijn. Op het flatgebouw staat Samsung en dit gebouw ligt pal aan de afslag van de Segunda Circular, de weg waarover je van het vliegveld naar het busstation bent gevlogen. Kan niet missen dus. Een kaartje koop je bij de buschauffeur, dus je hoeft niet te zoeken naar een loket.

Taxichauffeurs zijn alleen nooit zo blij met het korte ritje van het vliegveld naar Campo Grande ( kosten – afhankelijk van wel of geen bagage- ongeveer 7 à 9 euro). Ze zullen altijd proberen je naar je eigenlijke eindbestemming te brengen. Geef ze eens ongelijk! Soms hebben ze twee uur in de lange file met taxi’s gestaan voordat ze aan de buurt zijn. Zodra je op pad gaat, informeren ze waar je vakantie gaat vieren of waar je eigenlijk heen gaat. Bedenk wel dat je dan véél duurder uit bent en als de taxi over de tolweg gaat – wat soms niet anders kan en aan te raden is i.v.m. de reistijd- zul je zowel de tol van de heenweg, als die van de terugweg moeten betalen, náást het bedrag dat de taxichauffeur roept om je te verleiden op zijn aanbod in te gaan. Tachtig kilometer met de taxi is al gauw ver boven de honderd euro, want je betaalt de héén- en terugweg, naast de tol. Omdat ik het altijd bijzonder sneu vind dat ze de pech hebben mij te moeten vervoeren, beloon ik ze altijd rijkelijk met een fooi. Vaak zeg ik zodra ze zuchtend op weg gaan dat ze 5 euro extra krijgen als ze me heel snel naar Campo Grande of Sete Rios brengen. Afhankelijk van het dienstschema  kies ik, zodra mijn bagage van de band rolt,  de maatschappij waarmee ik naar de Costa de Prata reis. Sete Rios is iets verder de stad in. Campo Grande vlakbij. Ik  voel meteen minder opgelaten en zo’n chauffeur is héél blij. Iedereen weer gelukkig! Met als prettige bijkomstigheid dat ik meestal nét mijn bus haal,  omdat ze alles uit de kast trekken om mij en mijn reisspullen op tijd af te leveren. De laatste keer ging de taxichauffer met een grote grijns voor mijn vertrekkende bus staan. “Niets ervan, deze mevrouw gaat ook nog mee!” riep hij naar de verbaasde buschauffeur. Kijk, dat noem ik nou service!

Dak van het moderne Gare do Oriente
Dak van het moderne Gare do Oriente

TIP 1: En voordat je nu denkt: “Ik huur helemaal geen auto.  Ik ga lekker alles met de bus doen.” Goed plan! Alleen….zoek dan wel een logeeradres in de stad, want de frequentie om vanuit de steden met de bus naar de dorpen op het platteland te reizen is niet optimaal geregeld. Dan heb je wél te maken met bussen die volgens de dienstregeling slechts één keer of twee keer (’s ochtends en ’s avonds) per dag een dorpje aandoen. Ook leuk, hoor. Voor als je wilt onthaasten.

TIP 2: In Lissabon zijn beide busstations met langeafstandsbussen (Campo Grande én Sete Rios)overigens ook prima te bereiken met de metro. Mijn ervaring is alleen dat je er dan drie kwartier over doet, want je moet hoe dan ook overstappen. Dit levert problemen met koffers op, omdat de roltrappen het niet altijd doen en de lift ook vaak panne heeft. Bovendien bespaar je – zeker als je met twee of meer reist- nauwelijks iets.

TIP 3: De trein is wél handig om van Lissabon naar Sintra of de Linha de Estoril ( Oeiras, Estoril, Cascais) te reizen. Eigenlijk kun je deze verbinding nauwelijks meer een ‘trein’ noemen. Het is meer een bovengrondse metro die dagelijks honderdduizenden forenzen de stad in en uit brengt. Deze dienstregeling wordt ook door CP (Comboios de Portugal) uitgevoerd. Reis je naar Sintra, dan vertrek je van het oude Rossio (let op de prachtige gevel). Wil je naar kustplaatsen aan de Linha de Estoril? Stap dan op bij Cais do Sodré! Dit is een mooie tocht langs de monding van de Tejo richting de zee. Leuk voor als het bloedheet in de stad is en je in Cascais eindpunt) verkoeling zoekt.

TIP 4: Engelse site van Rede Expressos

TIP 5: Buslijnen van Rodotejo naar Peniche, Leiria, Rio Maior, Santarém, Caldas da Rainha, Óbidos, Bombarral heten de Rápidas: Rodotejo – Rápidas. Vanuit de site van Rodotejo kun je ook doorklikken naar Rede Expressos.

Tip 6: Tussen Lissabon en de Algarve ( en Zuid Spanje, b.v. Sevilla) opereert ook busmaartschappij EVA. Kijk voor de dienstregeling en prijzen op Eva-Bus. De bussen van EVA vertrekken in Lissabon, net als de bussen van Rede Expressos, ook van Sete Rios.

TIP 7: Bezoek voor je de bus instapt een toilet. Bijna alle bussen hebben wifi, maar geen toilet.

TIP 8: Soms is het enorm druk bij de taxistandplaats van de aankomsthal in Lissabon. Ga dan naar de uitgang van de ‘Departures’ ( naast Grand Café Heineken). De ervaring leert dat je hier zó in een taxi stapt.

TIP 9: Reis je met Transavia of Easyjet, dan vertrek je NIET van Terminal 1, de hoofdterminal. Als je met de taxi gaat, laat je dan afzetten bij Terminal 2. Reis je met de metro naar het vliegveld, ga dan ook naar de vertrekhal (Departures) en stap voor het Grand Café Heineken op de (gratis) bus die je naar Terminal 2 brengt. Reken wel op een kwatier tot twintig minuten extra reistijd. En vertrek alsjeblieft niet met een sip gezicht uit Portugal als je had gehoopt nog lekker taxfree te shoppen. Van de vertrekhal van de budgetmaatschappijen word je niet vrolijker. Wel die van Terminal 1, van waar TAP ( de Portugese luchtvaartmaatschappij) en KLM vertrekken. Daar kun je nog best een half uurtje rondlopen en wat behoorlijks eten.

TIP 10: Tussen de grootste steden van het land (Lissabon, Porto, Coimbra) kun je wel prima met de trein reizen. Deze treinreis gaat over dubbelspoor en maar weinig stations worden aangedaan. Kijk voor meer informatie op de site van de Portugese NS: Comboios de Portugal/CP. Deze site kun je ook in het Engels bekijken. Ga ook naar deze site als je een onverbeterlijke romanticus bent en zo’n treinreis langs lieflijk betegelde stationnetjes wilt meemaken.
Artikel Stedenhoppen in Portugal 7 verkleind

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s