Wat zijn ze mooi, die camelia’s!

In een seizoen zonder al te veel kleurenpracht is de Camelia een welkome gast. Deze winterbloeier met roosachtige bloemen en lange glanzende groene bladeren vrolijkt de boel in ieder geval flink op. Camelia’s doen het bijzonder goed in Portugal: in de meest onooglijke tuintjes ontdek ik vaak de prachtigste varianten. Sommige Camelia’s zijn zó oud dat ze in veel tuinen meer op een boom dan op een struik lijken!

cameliazininportugalklein

camelia

 terra_nostra_02

Laat de camelia vooral met rust

Een fijne plant, de camelia! Na de bloei hoef je alleen de uitstekende takken te verwijderen en de struik groeit gestaag verder met zo’n 15 tot 20 centimeter per jaar . Sommige soorten bloeien al aan het eind van de herfst, maar bij de meeste camelia’s gaan de knoppen open tussen februari en mei. Ik heb ooit begin mei op de Azoren in Terra Nostra Garden Hotel gelogeerd. Dit bijzondere hotel ligt in een park met vele soorten camelia’s. Schitterend! En vooral leuk omdat je er ook lekker buiten – zomer en winter – kunt badderen in het thermale warme water.

terra_nostra_04

terra_nostra_10

terra_nostra_01
Trek wel een oud badpak aan. Als je lang in het bad ligt, verkleurt alles behoorlijk!

terra_nostra_09

terra_nostra_06

terra_nostra_08

terra_nostra_07
Zelden in zo’n mooie hotelkamer geslapen als in dit oude hotel dat nog helemaal in art déco-stijl is en omringd wordt door een enorme botanische tuin met in het midden een warme vijver.

Theeplant

Een familielid van de Camelia is trouwens wereldberoemd. Over de gedroogde bladeren van de soort Camellia Sinensis gieten we dagelijks kokend water om thee van te trekken.

Op het eiland São Miguel heb ik een van de weinige theeplantages die Europa rijk is bezocht. Van een medewerker van Gorreana heb ik wat plantjes meegekregen om op het vasteland uit te proberen. Ik vrees alleen dat mijn verre, verre nazaten pas thee van deze struikjes (als ze het al redden) kunnen zetten…

ch_gorreana_14
Dit is geen Bali! Nee, dit is het eiland São Miguel, een stukje Portugal midden in de Atlantische Oceaan.

ch_gorreana_02

trail_op_de_azoren
Voor wandelaars is er een trail uitgezet

ch_gorreana_08

ch_gorreana_06

ch_gorreana_10

ch_gorreana_05
Chá Gorreana (Hysson) kun je bezoeken. De thee is bij speciale winkels op het vasteland van Portugal te koop (en soms vind je de theezakjes in een supermarkt). Zelf geef ik de voorkeur aan de theebladeren. Ik drink dagelijks meerdere kopjes groene thee van dit merk en mijn schoonzus is helemaal weg van de Orange Pekoe!

ch_gorreana_hysson_verde

theeplantage_portugal_02
De meegebrachte theestekjes doen het nog niet echt geweldig in onze rode klei…

Jacaranda

Ik vind de paarse Jacaranda een mooie opvolger van de Camelia. Na de bloeiperiode van de laatste, begint die van de Jacaranda. In Lissabon kleuren hele straten en pleinen vanaf mei paars.

DSC08614

DSC08600

DSC08617

Meer lezen over Camelia’s, veldbloemen, theeplantages op de Azoren, de botanische tuin van Terra Nostra of oogverblindende paarse Jacaranda’s? Klik dan op een van de onderstaande blogposts!

Een Jacaranda koop je gewoon op de boerenmarkt van Santana

Saramago, de schrijvende veldbloem

Thee en ananas op de Azoren

Art Deco op de Azoren: in Terra Nostra ga je terug in de tijd

camelia_03

camelia_02

cameliazininportugalklein

Speciale dank voor Esther Lankhaar Art & Illustrations voor het gebruik van de bovenstaande illustratie! Op haar website, Facebook- en Instagrampagina staan veel meer bloemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s