LGBTI: Proudly Portugal

on

Ik zit een beetje gedachteloos te scrollen en ontdek op de site van de krant Público een artikel over Portugal als ideale LGBTI (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Intersexed)-bestemming. Sterker nog, Portugal hoort bij de veiligste LGBTQ-bestemmingen in de wereld lees ik op Proudly Portugal.

Nog niet zo lang geleden heb ik mijn moeder uit moeten leggen wat GSA (Gender Sexual Alliance) en LGBTI was. Ik had haar naar aanleiding van Paarse vrijdag een poster met allemaal mogelijke keuzes, die je qua geaardheid kunt maken, geappt. Toen ze er vragen over ging stellen, kwam ik maar moeizaam uit de uitleg van termen als ‘panseksueel’, ‘cisgender’ en ‘non-binary’. Dus het werd tijd voor een serieuze horizonverbreding van mijn kant.

Ik val onder de categorie cisgender demiseksuele hetero, mam ! “, heb ik haar later die middag geappt, na de GSA-begrippelijst uitvoerig bestudeerd te hebben, “en jij, volgens mij, ook!”, heb ik er gemakshalve aan toegevoegd.

Verwarring alom natuurlijk, want heel eerlijk: na deze lijst goed bekeken te hebben, snap ik er nog minder van. Een van de weinige termen, naast ‘gay, lesbian en transgender’ natuurlijk, die bij mij een belletje doen rinkelen is ‘queer‘. Daarachter staat op de GSA-begrippenlijst, en ik citeer, ‘dat het een parapluterm in het Engels is voor alles wat niet heteroseksueel en/of cisgender is‘. En dan denk ik: wat krijgen we nou ‘voor alles wat?’ dat had toch op zijn minst moeten zijn ‘voor iedereen die’? Ik wil verder alle levende zielen recht doen, maar waarom zo moeilijk allemaal? Niet al teveel bij stilstaan, laat staan oordelen, lijkt me een eenvoudiger motto. Of ben ik te naïef? Of denk ik weinig na, omdat ik nooit onder mijn keuze heb moeten lijden?

We respecteren toch allang ieders keuze? Als iedereen maar respectvol en vooral liefdevol naar elkaar is. Geen #metoo’tjes, alsjeblieft. De tijd van gearrangeerde huwelijken, zoals dat van mijn Portugese grootouders, is toch ook allang voorbij? Of ben ik daarin te nieuwerwets? Te Hollands?

Vier de liefde, altijd!

Een jaar of twee geleden moesten wij in Lissabon zijn en zaten mijn nichtjes zich, in hun zomervakantie bij hun oma, een beetje te vervelen. Ik heb toen een soort weddenschap bedacht waarbij ze de Bordallo Pinheiro-route in Caldas da Rainha liepen en mij een appje mét foto bij elk beeld moesten sturen. In ruil voor elk beeld uit Caldas, zou ze ik ze een foto van een kussend stel op een toeristische plek in Lissabon sturen. Ik dacht ‘die vind ik makkelijk’, maar dat viel even flink tegen. Dus in arren moede zijn we onszelf maar kussend op de meest fotogenieke plekken van de Portugese hoofdstad op de gevoelige plaat gaan zetten, wat nog niet eens zo’n slecht tijdverdrijf was, kan ik jullie verklappen. Beetje klungelen met je smartphone en je arm, dat wel, want je wilt natuurlijk niet alleen jezelf maar ook een beetje van de prachtige omgeving op de foto terugzien! Hiermee wil ik maar zeggen, de liefde vieren is altijd leuk (en al helemaal als je een weddenschap met twee nichtjes niet wilt verliezen).

Proudly Portugal en droomhuwelijken

Op de instagrampagina van ProudlyPortugal en op de website vieren ze de liefde ook, en al doorklikkend kom ik op een site van een weddingplanner. Portugal als droomlocatie voor een trouwerij. Schitterende foto’s van huwelijken die ongetwijfeld een duit mogen kosten. Dat is bij ons altijd nog een pijnpuntje: mijn man vond trouwen onzin, dus het werd met zo min mogelijk mensen een gang langs de Hollandse burgerlijke stand op een ijskoude decemberochtend om negen uur (want gratis). Nou, dat heeft hij geweten! Ik heb me voorgenomen om de komende honderd jaar mijn liefhebbende echtgenoot met het jaar steeds uitbundiger aan het heuglijke feit dat hij met mij getrouwd is te herinneren, want ‘vier de liefde’ is ten slotte een prima basis voor een hoop aards geluk, nietwaar?

website : proudlyportugal.pt

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Vul je e-mailadres bij de volgknop in, dan ontvang je een volgend beeldverhaal meteen in je inbox. Of like de Zin in Portugal-pagina op Facebook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s