Op zoek naar benzine en diesel?

on

Ik heb een déjà vu. Op 17 april heb ik een blog geschreven over de staking van chauffeurs die gevaarlijke stoffen vervoeren. Welnu: dezelfde beroepsgroep is sinds maandag 12 augustus weer in staking.

Dus stond ik donderdag 8 augustus even gek te kijken toen er al ‘esgotado‘ op de pomp stond. Vier dagen voordat de staking überhaupt zou beginnen! Esgotado is ‘uitverkocht’, naar mijn dagelijkse werkelijkheid op donderdagmiddag 8 augusuts vertaald : geen druppel diesel meer te krijgen. Heb ik even zuur staan kijken!

Wat bleek: vooral boeren maakten zich zorgen. Hun appels en peren moeten in deze periode geoogst worden en daar hebben ze diesel voor hun trekkers en landbouwmachines voor nodig.

Zij hebben op grote schaal ingeslagen, met als gevolg dat er dagen vóór de staking schaarste heerste. Ik deed eerst nog lacherig, maar het lachen verging me al snel. Uiteindelijk heb ik langs de snelweg een pomp gevonden die nog wél diesel had en mijn portemonnee getrokken door maar liefst 22 cent per liter extra te betalen. Met een volle tank is een staking, die wel eens lang kan duren, beter uit te houden.

Waar gaat de staking over?

De eisen van vorige staking zijn min of meer ingewilligd. Ik heb nul zin om me te verdiepen in stakingseisen, maar het komt erop neer dat hun salarisverhoging als toelage is toegekend. Ze willen dat het standaard bij het loon komt, zodat het ook pensioenopbouwend is. Ik vrees dat half Portugal ook wel zo’n regeling wil, dus ik ben benieuwd welke volgende beroepsgroep het bijltje er langdurig bij neergooit. Van vroeger kan ik me herinneren dat ik wel eens anderhalve maand zonder lessen op de universiteit heb gezeten. Het wordt leuk de komende maanden. En mijn mama gaat geregeld voor de kat zijn viool naar het ziekenhuis omdat de verpleging, de administratieve krachten of de artsen weer eens staken (en zij niet van tevoren helder kan krijgen óf haar arts er ook aan meedoet).

Maar eerst deze staking zien te overleven. En dat lukt aardig! De regering heeft vastgesteld dat er in de regio’s altijd een aantal pompen bevoorraad moeten zijn. In Caldas da Rainha zijn dat er 3. Ik kan me zo voorstellen dat het geen pretje is om daar in de rij te staan, als de staking lang duurt en de reguliere pompen zonder brandstof zijn komen te zitten. Het tanken bij deze van staatswege ingestelde pompen is gelimiteerd tot 15 liter. Maar voorlopig weet ik nog wel pompen te vinden waar genoeg voorraad is om voor een schappelijk bedrag te tanken (max 25 liter).

Voor wie het Portugees niet machtig is: 25 liter normale voertuigen, 100 liter zwaardere voertuigen, zoals vrachtwagens en bussen.

En kunnen we niet meer met de auto? Dan gaan we back to basics. Ik zie aan de bomen genoeg fruit hangen, de kippen leggen ook elke dag een ei, bronwater hebben we zelf en volgens mij zit er ook nog genoeg wijn in de vaten. Kortom, wij komen de staking wel door ;-)!

Wel jammer van alle feesten waar we niet heen kunnen. Maar ook daar komen we wel weer overheen…


In het restaurant van het Centro Cultural e de Congressos in Caldas da Rainha. Met eten erbij 20 euro!
Onder het CCC een parkeergarage (eerste uur gratis parkeren)

Ik hoop alleen vurig dat alle brandstofperikelen over zijn tegen de tijd dat het 24 augustus is! Want ik wil natuurlijk Raquel Tavares in het park niet missen!!

Sites om pompen te checken die nog brandstof hebben

Een aantal slimmeriken heeft bij de vorige staking al een site opgebouwd waar je op kunt zien welke pomp nog benzine of diesel heeft. Naar alle waarschijnlijkheid zal de schaarste in het gebied rondom Caldas da Rainha in eerste instantie vooral diesel betreffen. Maar je weet maar nooit!

Gisteren 1,24 euro voor diesel betaald. En gelukkig niet 22 cent meer, zoals vorige week toen de staking nog niet eens begonnen was.

Hoe de site – waarop je kunt checken of jouw pomp nog diesel heeft -heet? Hoe kan het ook anders: ‘janaodaparabastecer’ , ‘het lukt al niet meer om te tanken‘!

En de posten die van staatswege in ieder geval altijd bevoorraad moeten zijn, vind je op de officiële site van ENSE (rede de emergência de postos de abastecimento).

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres in bij de volgknop. Of like de pagina van Zin in Portugal op Facebook.

Dit is Bites & Bitaites vlakbij de rotonde van de koningin en het park in Caldas da Rainha. Je ontbijt er fanstastisch voor 2,50 euro met koffie (neem hun galão!), fruitsalade, brood of gebak. Leuk, hip zaakje. Ook voor de lunch een aanrader: 5,50 euro prima daghap – altijd ook iets vegetarisch- met koffie toe!
En niet meteen vandaag heenrennen, want ze hebbenvan 15 tot 18 augustus even vakantie. Maandag 19 augustus zijn ze er weer in de Rua Heróis da Grande Guerra 39 ( Caldas da Rainha). Op hun Facebook – en Instagrampagina laten ze trouwens altijd hun taarten en dagmenu zien. Laatste tip: kom niet te laat voor de lunch, want van de week visten wij achter het net in dit sympathieke zaakje van twee leuke heren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s