Na regen komt zonneschijn, toch?

on

Na regen komt zonneschijn. Ten minste, laten we het hopen. De maand maart gaat in ieder geval de boeken in als de op één na natste sinds 1931 (de eer van de natste viel maart 2001 te beurt). IPMA,  de Portugese tegenhanger van de KNMI heeft dat onlangs bekend gemaakt.

#zininportugal
De wind van de afgelopen maanden heeft ook voor aardig wat overlast gezorgd: het zand lag af en toe ineens ook op de boulevard van Foz do Arelho.
#zininportugal
Voor wie op het land wil werken is het een regelrechte modderboel in maart geweest!

Natuurlijk, als je net op vakantie bent en je hoopt op een zonovergoten verblijf baal je als een stekker. Toch is deze regen een zegen! Sinds april 2017 heeft het nauwelijks geregend. Portugal beleefde een ongekende periode van meteorologische droogte.

droogte februari 2018 IPMA
Portugal kleurde bruin in februari 2018: seca severa (ernstige droogte). Maart heeft daar ondertussen verandering in gebracht zoals velen proefondervindelijk hebben kunnen vaststellen…

Met verbazing heb ik in februari geconstateerd hoe de oude bron, die nóóit droog stond, uiteindelijk slechts een ielig straaltje produceerde. Wat erg!

#zininportugal
Met het hemelwater van de afgelopen maand raakt de oude vijver met bronwater vast wel weer gevuld. En dat vindt Frans Jozef, zie hem – rechtsboven –  genieten (want op kikkers jagen is een reuze leuk tijdverdrijf als je verder weinig te doen hebt).

Ik heb me grote zorgen gemaakt. Hoe moet het met de zomer die voor de deur staat?  En dan in september weer verschrompelde en uitgedroogde druiven plukken? Vorige zomer hingen de trossen er eind augustus zo zielig bij dat er in ons gebied weken eerder dan normaal geplukt is. En zelfs deze maatregel hielp weinig:  er hing slechts een derde van wat gebruikelijk is aan de ranken.

#zininportugal

#zininportugal
Nu een paar maanden lekker weer en het wordt vast een mooi wijnjaar!

Op naar een mooie zomer!

De weergoden zijn Portugal in ieder geval de afgelopen maand gunstig gezind geweest! In één klap verlost van de aanhoudende droogte en het watertekort. Toch een klein verzoek aan daarboven: mag het een onsje minder de komende tijd?

ipma
Oei, de komende dagen zien er nog niet fraai uit. Maar hé, het wordt morgen wel 20 graden!

Handig om te weten:

IPMA is het officiële meteorologische instituut in Portugal. Hun weersvoorspellingen vind ik doorgaans zeer nauwkeurig. Je kunt op district en op de stad die je wilt selecteren en dan per uur bekijken wat het weer gaat doen!

En voor wie eens wil bekijken wat de gemiddelde temperatuur in een bepaalde maand is, kan ik de pagina van ‘Mapas e Gráficos’ van IPMA aanbevelen.
Ik kan alvast verklappen dat april er als volgt uitziet (als we de metingen uit het verleden mogen geloven; maar ik vrees dat ik er wel bij hoor te zeggen – net als bij beleggingen – dat resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst vormen….):

april gemiddeldes
April 2017 zag er het merendeel van Portugal niet slecht uit. Dus wie weet!

Geen beeldverhaal meer missen? Vul je e-mailadres in bij de volgknop (rechtsonder).

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. CEES CASAS schreef:

    Hoi wil je mij een plezier doen en alles in groep zetten BELGEN EN NEDERLANDERS !!!! ETC JE BENT LID DANK JE WEL

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s