Cuca Roseta

on

Dit beeldverhaal is speciaal voor mijn Hollandse nichtje Stefanie, die tot een uur voor een concert van Cuca Roseta nog nooit van deze ster aan het Portugese firmament had gehoord. Wat was er aan de hand? Mijn man kon ineens niet mee naar het concert in De Doelen in Rotterdam en wat doe je als je twee kaartjes hebt? Dan bel je een nichtje!

Hoe beroemd is Cuca?

Nou Stef, hier gaan we dan. Cuca Roseta heeft op Facebook 281.976 en op Instagram ruim 153.000 volgers. En, o ja, haar bruiloftsvideo is 2.301.402 keer bekeken. Geen wonder! Ze trouwt in het schilderachtige Obidos en zingt tijdens de plechtigheid prachtig het Ave Maria. Als je nog niet gelovig bent, word je het wel na het horen van deze vertolking!

En, ja,  als je nog even wilt kijken hoe een Portugese bruiloft anno 2017 eruitziet, dan kan dat ook, want er is een officiële video van zes minuten van gemaakt:

Ook leuk om te weten: Cuca heet eigenlijk Isabel en komt uit Caldas da Rainha. Haar ouders wonen in Foz do Arelho. Dat moet je bekend in de oren klinken, Stef!

#zininportugal

Wat is ze mooi, hè? En wat een figuurtje! Tijdens de voorstelling hebben we serieus overwogen onszelf meteen ook op een rigoureus dieet te zetten, alhoewel ik haar tweede outfit (een bijzonder nauwsluitende rode catsuit) minder bij de avond vond passen. Of is hier sprake van vrouwelijke jaloezie?

#zininportugal

Ik kom alleen steeds vaker tot de conclusie dat je fado het best in het land zélf kunt beluisteren. Hoe goed de artiest of groep ook is. Het klinkt tóch anders.

Haar vertolking van Lágrima (traan),  een oud nummer van Amália, bezorgde me die avond het moment dat ze me het meest wist te raken. Misschien ook omdat ik nog nooit écht goed naar de tekst had geluisterd en nu ineens wel. En omdat je er anders niets van begrijpt, Stef, heb ik de tekst zojuist luchtigjes voor je vertaalt:

Cheia de penas, cheia de penas me deito Vol verdriet, vol verdriet ga ik op bed liggen
E com mais penas, com mais penas me levanto En met nog meer, nog meer verdriet sta ik op
No meu peito, já me ficou no meu peito In mijn ziel, het zit in mijn ziel
Este jeito, o jeito de te querer tanto Die gewoonte, de gewoonte zo naar je te verlangen
Desespero, tenho por meu desespero Wanhoop, ik heb tot mijn wanhoop
Dentro de mim, dentro de mim o castigo In mij, in mij de straf
Não te quero, eu digo que não te quero Je niet te willen, ik zeg dat ik je niet wil
E de noite, de noite sonho contigo En ‘s nachts, ‘s nachts droom ik van je
Se considero que um dia hei-de morrer Als ik eraan denk dat ik op een dag moet sterven
No desespero que tenho de te não ver Van radeloosheid omdat ik je niet zie
Estendo o meu xaile, estendo o meu xaile no chão Leg ik mijn doek, leg ik mijn doek op de grond
Se eu soubesse, se eu soubesse que morrendo Als ik zou weten, als ik zou weten dat ik stervende
Tu me havias, tu me havias de chorar Jij om me zou, jij me om me zou huilen
Por uma lágrima, por uma lágrima tua Voor één traan, voor één traan van jou
Que alegria me deixaria matar Zou ik me blijmoedig laten doden
Uma lágrima, por uma lágrima tua Eén traan, voor één traan van jou
Que alegria me deixaria matar Zou ik me blijmoedig laten doden

Gelukkig heeft het management van Cuca ook begrepen dat het nummer Lágrima het hoogtepunt van de avond in de Doelen was en het gefilmd:

Tot mijn spijt (en waarschijnlijk van velen) zong Cuca geen van de nummers waar ik op had gehoopt: Balelas en Amor Ladrão. Dus, Stefanie, bekijk de clips en geniet van de wijk Alfama in Lissabon (Balelas) en van het ondeugende ritme in Amor Ladrão. Twee nummers die zo totaal anders zijn dan wat ze die avond in de Doelen ten gehore bracht.

Balelas:

Amor Ladrão

Overigens moet het me wel van het hart dat ik het concert érg kort vond. Na een klein uur (zonder pauze) was het afgelopen. Wel leuk: de aanraakbaarheid van zo’n groot artiest. In de lobby zat ze, in haar catsuit, lief te signeren en ging ze geduldig met iedereen op de foto. Hoe leuk is dat!

#zininportugal

Meer weten over Cuca Roseta?

De beeldschone Cuca maakt op dit moment een rondreis door Europa. Op haar officiële website (cucaroseta.com) en op Facebook kun je lezen waar ze de komende maanden optreedt. Verder kun je haar volgen op Instagram.

#zininportugal

Geen beeldverhaal meer missen? Je kunt je e-mailadres bij de volgknop invullen. Dan ontvang je het volgende verhaal meteen in je inbox. En, no worries, ik heb net zo’n hekel aan spam als jij!
Wat je natuurlijk ook kunt doen: mijn Facebookpagina Zin in Portugal liken!

Meer lezen over Portugese muziek en Fado?

Muziek om blij van te worden

Fado: Daisy Correia

Oma zingt Fado!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s