Waar gaan we eten als we in Caldas da Rainha zijn?

Voor de oktober 2021 update met nóg meer restaurants ga je naar Caldas da Rainha: uitjes en uit eten!

Wat maak ik ontstellend veel foto’s van eten. Voor dit beeldverhaal zocht ik ‘eventjes’ naar plaatjes van de uitspanningen waar we wel eens neerstrijken om een maaltijd te nuttigen of een kop koffie te drinken. Tot mijn verbazing constateer ik dat ik in een kort tijdsbestek zó 666 foto’s van eten heb gemaakt. Nu snap ik dat de Hollandse tak van de familie klaagt over een overkill aan Instagramwaardige plaatjes van eten op onze familie-app. Die zijn gewoon jaloers ;-)!

Mocht je niet in de buurt van Caldas da Rainha zitten. Niet getreurd, hoor. Dan kun je in deze blogpost je in ieder geval verlekkeren aan al het eten!

Onze favoriete plekjes

Van lekker eten wordt een mens toch blij? In Caldas da Rainha en de badplaats Foz do Arelho zijn er te kust en te keur tentjes waar je je honger kunt stillen. Wij zijn gewend om tussen de middag warm te eten en ’s avonds iets ‘kleins’ te nuttigen. Wat meespeelt: in Portugal liggen de prijzen voor een lunch sowieso lager. Veel werknemers krijgen van hun werkgever een bedrag om ergens warm te lunchen. De restaurants passen daar hun lunchprijzen op aan. Lunchen doen we meestal tussen de 8 en 15 euro. ’s Avonds ben je (soms fors) meer kwijt. Reken dan op 15-30 euro. Als ik in Caldas meer dan 30 euro per persoon moet betalen, voel ik me getild…En het goede nieuws is: ik kan me niet heugen wanneer dat voor het laatst is gebeurd!

Heb me voorgenomen om nieuwe ontdekkingen op deze pagina bovenaan te vermelden. Dus als je in de buurt van Óbidos, Caldas da Rainha of Foz do Arelho bent: doe er je voordeel mee, zou ik zeggen! Maar kijk wel altijd eerst even op de site of Facebookpagina van het restaurant, want het zou toch vervelend zijn als je voor een dichte deur staat. Niet alle etablissementen, die hieronder staan, zijn ’s avonds open en bijna allemaal sluiten ze één dag in de week.

En natuurlijk: weet jij een leuk tentje dat hier nog niet vermeld staat? Bij de reacties kun je je tip kwijt!

Yasuke: sushi van een wereldchef

Yasuke vind je in een klein straatje dat van het centrale marktplein van Caldas da Rainha richting het park gaat. Dit Japanse restaurant wordt door een van de wereld beste sushichefs gerund (geen grap!). Wij waren in ieder geval erg onder de indruk. Reken op een euro of 12 tot 15 per persoon tussen de middag en voor ’s avonds een euro of 15 tot 20. En het leuke is: vanaf maart gaat de chef-kok sushiworkshops organiseren. Voor meer info hierover en over hun openingstijden en contactgegevens verwijs ik naar hun Facebookpagina: Yasuke Japanese Restaurant

Adres: Rua do Parque 5, Caldas da Rainha
Facebook: Yasuke Japanese Restaurant
Google Maps link

Ondas Bar Taverna: lekker chillen aan het strand

Ondas Bar Taverna vind je aan de boulevard van de badplaats Foz do Arelho. Eigenlijk zijn we hier ooit eens terechtgekomen omdat het aanpalende terras, dat van het hippere 7a Vaga, vol zat. De eigenaar van deze strandtent groet me vanaf dag één zo vriendelijk dat ik me afvraag of we elkaar niet ergens van kennen (vast wel!). Hoe dan ook: de Grimbergen smaakt mijn man prima en ik ben inmiddels dol op zijn in knoflook gebakken garnalen met geroosterd brood. Daarnaast is de vissoep ook lekker en serveren ze tosti’s die met gemak twee magen vullen. Als klap op de vuurpijl zijn ze ook nog eens goedkoper dan hun buren. Dus 7a Vaga laten we tegenwoordig links liggen. We ploffen liever neer bij Ondas Bar Taverna.

Adres: Avenida do Mar 3, Foz do Arelho
Facebook: Ondas Bar Taverna
Google Maps link

Soms zit geluk gewoon in een garnaaltje!
Salade en vissoep
Mijn favoriete gerecht hier: ‘camarão frito ao alho’

Bites & Bitaites: ontbijtje voor 2,50 én prima lunch voor een euro of 6

Bites & Bitaites wordt gerund door twee mannen die heel slim design met lifestyle en lekkernijen combineren. Wij zijn helemaal weg van hun ontbijt. Voor 2,50 euro (ja, je leest het goed!) krijg je daar de lekkerste koffie (ik neem altijd een galão), een glas vruchtensap, een beker met fruitsalade én geroosterd brood, tosti of een stuk taart. De studenten van de kunstacademie in Caldas da Rainha hebben dit plekje ook ontdekt. Op dagen dat er colleges zijn, zitten ze hier vaak in de middag aan een tafeltje te kletsen (of te brainstormen). Tussen de middag kun je hier voor een euro of 6 een voedzame maaltijd krijgen die met zorg en liefde is bereid. Ze hebben een leuke Facebook- en Instagrampagina waarop ze elke dag posten wat het lunchmenu is. Begin januari hebben ze de zaak vernieuwd. Het lifestylegedeelte is kleiner geworden en er zijn nu meer tafeltjes om te eten, werken, socializen. Goede zet!

Ze zitten een beetje verscholen achter groene alumiumdeuren in een straat die van de rotonde van koningin Leonor, Rotunda da Rainha (standbeeld bij park) naar boven via de Rua Heróis da Grande Guerra richting het busstation gaat. Ik parkeer zelf altijd – twee uur gratis – in het winkelcentrum La Vie of in de parkeergarage van de oude vismarkt aan de Praça 5 de Outbro – 1 uur gratis én nog dichterbij Bites & Bitaites!

Adres: Rua Heróis da Grande Guerra 39, Caldas da Rainha
Facebook: Bites & Bitaites Concept Store
Instagram: bites.bitaites
Google Maps link

Wok One: het liefst elke dag voor sommigen onder ons…

Wok One is de nummer 1 van mijn man en mijn tante Tia. Op het industrieterrein van Caldas da Rainha, niet ver van de afslag van de A-8, tussen de stad en het strand van Foz do Arelho zit dit Chinese buffetrestaurant. Ik kan mijn man niet blijer maken dan een dag van te voren te beloven dat we bij Wok One gaan eten. Hij bekent ook geregeld dat hij hier heen rijdt als ik niet in Caldas ben. En eerlijk is eerlijk: er is veel en het is goed! De prijzen variëren van doordeweeks bij de lunch 9 euro tot in het weekend en op sommige avonden 13 euro (drank apart). Als je jarig bent en je neemt vijf of meer personen mee geldt er ook nog eens een korting. Bovendien geven ze stempeltjes voor elke maaltijd die je er nuttigt en na een x-aantal stempeltjes krijg je een gratis maaltijd. Ik vind dat stempelgedoe echt een leuke tak van sport, dus ik doe er graag aan mee en scoor geregeld een gratis maaltijd. Zal mijn Hollandse inborst wel zijn, alhoewel: mijn Portugese tante Tia kijkt altijd heel afgunstig naar mijn stempelkaartje, die doet er gewoon net zo hard aan mee als ik! En nu ik toch in de fase van ontboezemingen ben: mijn tante grist tot op de dag van vandaag alle pakjes suiker van tafel als mensen die niet voor hun koffie gebruiken (hoeft ze nooit suiker in de winkel te kopen!).

Ook hier sushi, maar je kunt er eveneens verse groenten, garnalen, vis en vlees laten wokken. Bovendien vind ik de taartjes en het ijs (onbeperkt) ook altijd lekker. Het is voor mij alleen de kunst om me te beheersen, anders pas ik binnenkort niet meer in mijn bikini…

Adres: Rua João Reis 10, industrieterrein tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho
Facebook: Wok One Buffet
Website: Wok One
Google Maps link

Afinidades: voor een avondje uit

Afinidades op de top van het marktplein, naast het plaatselijke VVV-kantoor (Turismo) is een prima plek voor als we uiteten gaan. We maken hier onderscheid tussen ‘functioneel uiteten’ (en dan graag veel en goed op ons bord) en ‘echt uiteten’. Dat ‘ echt uiteten’ doen we alleen bij speciale gelegenheden of als we in een dolle bui zijn. Twee keer warm eten trekt mijn spijsvertering sowieso nauwelijks, dus het komt er weinig van dat we ’s avonds op pad gaan om ergens te dineren. Maar als we gaan, eindigen we vaak bij Afinidades, Yasuke of Maratona. Dat zijn toch wel de drie toppertjes. En op zaterdagavond bij restaurante Lisboa, maar daarover later meer!

Adres: Rua Frei Jorge de São Paulo
Facebook: Restaurante Afinidades
Instagram: afinidades.restaurante
Google Maps link

Ik ben een echte vleeseter, dus bij Afinidades eet ik graag een stukje bife van een Barrosã-rund.
Was lekker (maar had er zelf een beetje teveel scherpe saus doorheen laten doen….)
Op het terras is het ook prima toeven en je hoeft niet bang te zijn dat je een enorme dennenappel op je hoofd krijgt, want de gemeente heeft netten gespannen. Overigens hebben ze bij Afinidades tijdens de lunch op weekdagen ook een prima (en goedkoop) menu!
De toetjes zien er hier altijd keurig uit!
De vissoep is een feest!

Maratona: sjiek of gezonde fast-food. Kies maar!

Maratona is de plek waar ik heen kachel als ik uit Lissabon kom en hongerig ben. Daar kun je tot laat goedkoop iets nuttigen. De zaak ziet er hip uit en ik zit graag op het terras uit te kijken over het plein (in de adventtijd staat hier een kolossaal verlichte kerstboom en dat maakt hier zitten extra leuk). Fijn is ook dat niemand gek opkijkt als je alleen een soepje of een salade neemt. Ze hebben naast dit brasseriegedeelte ook een ‘sjiek’ restaurant waar je beslist moet reserveren. Daar eet je lekker en het is er altijd gezellig druk (reken op een euro of 25 per persoon).
Vreemd genoeg heb ik tussen mijn foto’s geen enkele foto van Maratona gevonden (terwijl dit toch écht vaste prik is als ik vanuit Lissabon aankom en nog ergens wil eten. Blijkbaar ben ik dan zó blij, dat ik weer in Caldas ben, dat ik vergeet foto’s te maken ;-).

Adres: Praça 25 de Abril 15
Facebook: Maratona Caldas
Instagram: maratonarestaurante
Google Maps link

Casa do Bingre: dé hamburgertent bij uitstek

Casa do Bingre is onze hamburgertent bij uitstek. Ik snap niet dat iemand nog naar de McDonald in Caldas da Rainha gaat als je ook hier kunt eten! De tonijnburger is met stip onze favoriet. De frietjes zijn trouwens ook niet verkeerd! Casa do Bingre vind je aan de grote brede laan die van het idyllisch betegelde treinstation richting het plein met de rechtbank, de kerk en het stadhuis gaat.
Een absolute aanrader is dus die tonijnburger! Overigens, die vind je NIET bij de hamburgers op de kaart, maar bij de Pregos (prego de atúm).

Laatst heb ik met een groep hongerige Hollandse familieleden en vrienden, die laat in de avond gearriveerd waren, wat patat gekocht om lekker op het muurtje van de fontein voor het station op te eten. Ik kreeg tot mijn verbazing zo veel dozen (!) patat mee dat ik hier voortaan iets spartaanser mijn patatjes met mayonaise bestel.

Prego de atúm!
Frietjes met oregano
Dit noem ik nog eens een hamburger!

Adres: Avenida Primeiro de Maio 16, Caldas da Rainha
Facebook: Hamburgueria A Casa do Bingre
Instagram: hamburgueriacasadobingre
Website: Hamburgueria A Casa do Bingre

Forno do Beco: geweldige bakker mét de lekkerste pastéis de nata in de omgeving

Forno do Beco zit in een steegje, niet ver van het busstation, en kennen we van de allerbeste pastéis de nata in de wijde omtrek, maar ze bakken ook bijzonder brood (o.a. speltbrood). Ik sta er geregeld in de rij voor mijn portie pastel de nata. En ja, die moet dan op de foto voor mijn Hollandse familie. Kunnen ze ook weer even meesmullen. Ik plant er steevast de tekst ‘a pastal de nata a day keeps the doctor away’ onder.

De pastel de nata eet ik meestal meteen op straat op. Onlangs zag een ouder echtpaar me zo genieten dat ze ervan in de lach schoten. Voelde ik me even betrapt!!
Meestal zijn er al één of twee op, voordat ik met de doos thuis arriveer…. Sorry, guys!

Adres: Beco do Forno 8
Facebook: Padaria Forno do Beco
Google Maps link

Lareira

Lareira betekent ‘open haard’ en zit een beetje verscholen in Alto do Nobre, tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho. De oude eigenaar heeft jarenlang in Amerika gewoond en de inrichting is anders dan in de meeste Portugese restaurants. Dit restaurant is bijzonder populair bij bruiloften en doopfeesten. Maar je kunt er ook voortreffelijk lunchen en dineren. Als je het menu neemt, eet je voor rond de tien euro per persoon werkelijk uit de kunst. Wil je à la carte dan ben je rond de 15-25 euro per persoon kwijt.
Heel fijn: op facebook en op hun website publiceren ze dagelijks wat het dagmenu is!

Adres: Rua da Lareira, Alto do Nobre 35, Caldas da Rainha
Facebook: Restaurante A Lareira
Website: www.restaurantelareira.com
Google Maps link

Sons, tons e sabores in het Culturele Centrum

Café-Concerto wordt dit inpandige restaurant in het Culturele Centrum van Caldas ook wel genoemd. Ze serveren hier een prima dagmenu en het is een gewilde plek om laat even neer te strijken en iets te drinken. Ook zijn hier regelmatige kleine concerten (o.a. fado). In het theater kun je genieten van (klassieke) muziek, ballet en toneel. En in de expositieruimte zijn er vaak tentoonstellingen. Beroemd is het jaarlijkse World Cartoon Festival. Kijk maar eens bij Cartoons in Caldas da Rainha als je van spotprenten houdt!


Adres CCC (centro cultural e congressos): Rua Dr Leonel Sotto Mayor 23
Website CCC: www.ccc.com.pt
Google Maps link

Quiosque da Praça: koffie, soep en tosti’s op het oude marktplein

Quiosque da Praça is dé plek waar we met elkaar afspreken voor een kop koffie. Ik neem altijd de galão. Ze maken ook reuzentosti’s. Ik heb aan een halve tosta queijo de cabra com nozes altijd genoeg (tosti is 3,50 euro).

Het is in de winter soms een beetje knokken om een plekje in de zon, want die tafeltjes zijn gewild, maar als je er eentje hebt weten te bemachtigen, dan begint het grote genieten!
Een perfecte galão en een tosti met noten, geitenkaas en honing!
Een galão (spreek uit gaaa- lauw-) bestaat uit warme opgeklopte melk en espresso.


Facebook: Quoisque da Praça
Google Maps link

Smash Café: even neerstrijken in het park, achter de tennisbaan en vlakbij grote speeltuin

Smash in het park achter de tennisbaan is een andere plek waar je prima koffie kunt drinken. Bij dit café is het gezelschap alternatiever (lees: je ruikt er geregeld wiet). Ik vind het vooral ’s morgens in het voor- en najaar als de zon zo mooi door de bladeren van de hoge platanen schijnt heerlijk om op dit plekje met een galão voor mijn neus te zitten mijmeren.

Google Maps link

Een galão en een pastel de nata: prima combinatie!

Delhi Darbar voor de heerlijkste curry en tandoori

Delhi Darbar zit niet ver van winkelcentrum La Vie en het park. We strijken hier graag neer voor een lunch. Voor 7,95 euro krijg je, tijdens de lunch op doordeweekse dagen, naan-brood, een curry, rijst, een drankje van het huis én koffie toe. Natuurlijk kun je ook wat anders nemen, maar dan betaal je extra. Je kunt uit een grote hoeveelheid curries kiezen. Wij nemen altijd nummer 74, de vegetarische navratan korma. Heerlijk! ’s Avonds en in het weekend eet je hier à la carte (reken dan op 15 euro per persoon). Hun tandoori’s zijn ook uitstekend, dus echt een aanrader voor als je eens wat anders dan een Portugese maaltijd wilt!

Adres: Rua General Amílcar Mota 21, Caldas da Rainha
Website: Restaurante Delhi Darbar Caldas da Rainha
Google Maps link

Sana Silver Coast: van oudsher een sjieke tent

Sana Silver Coast ken ik als Grand Hotel Lisbonense. En dat wil ik uit nostalgische overwegingen graag zo houden. Dit hotel was in de gloriedagen van Caldas da Rainha als kuuroord voor de rijkere elite van Lissabon één van de twee plekken waar hele families met hun bediendes het warmere seizoen doorbrachten. Voor wie het nog niet door heeft: in Caldas is het in de zomer altijd een stuk koeler dan in Lissabon! In de ochtend wil de zeedamp nog wel eens blijven hangen, in de middag gaat de zon schijnen en ’s avonds koelt het behoorlijk af (zodat je in ieder geval zonder airco kunt slapen). Voor mensen die de hele dag in de zon willen liggen, is dit gebied minder geschikt. Maar wie van natuur, relatieve koelte én geschiedenis houdt, is de streek rondom Caldas da Rainha perfect. Overigens: in de winter is dit gebied juist heerlijk. Ik heb soms de indruk dat de gevoelstemperatuur hier hoger ligt dan elders. Vandaag, 2 februari, is weer zo’n zonovergoten dag waarbij de thermometer boven de 20 graden aangeeft. Wel even een kanttekening: de huizen zijn koud, want vaak geen centrale verwarming. Ik lijd nergens zo’n kou als in Portugal. Of om in de woorden van mijn Nederlandse familie te spreken: “het lijkt hier Nova Zembla wel!” Dit riepen zij onlangs in koor toen ze kwamen logeren en een ijskoude slaapkamer hen ten deel viel. Hier leef je op het platteland in quinta’s nog zoals vroeger: in één vertrek brandt de houtkachel én de rest van het huis is onverwarmd. Daarom loop ik binnen ook altijd met een bodywarmer van schapenvacht rond. En ben ik natuurlijk de hele dag buiten waar het lekker is!


Maar terug naar Sana Silver Coast. Van vrienden die hier onlangs gelogeerd hebben, weet ik dat dit een prima hotel is. Uitmuntend zelfs. We hebben hier in de jaren na de opening vaak geluncht en ik meen me ook een geweldige carnavalsavond te herinneren, waarbij we na een voortreffelijke maaltijd in de eetzaal hebben staan dansen naast een Zorro (die in het normale leven als minister door het leven gaat) en de nodige andere feestneuzen (herkende verder de plaatselijke apotheker).


Toch ben ik niet onverdeeld enthousiast meer over het eten. Als je surimi als krab presenteert en een salada de frutas (fruitsalade) uit blik in een sierlijk bakje gooit, haken we af. En ik zie ons nog hangen boven een bord met wat wij ‘kikkendril’ hadden gedoopt, maar wat ongetwijfeld iets héél culinairs was. Sindsdien is Sana voor een maaltijd uit de gratie. Dus, overtuig me maar: heb jij ondertussen wel goede ervaringen met het restaurantgedeelte van Sana? Deel die hieronder, dan durven wij het misschien ook weer eens te proberen!

Adres: Av. Dr. Manuel Figueira Freire da Câmara
Website: Sana Silver Coast (Sana is een hotelketen)
Google Maps link

Na de ‘ervaring kikkerdril’ hebben we lunchen bij Sana voor gezien gehouden…
Wat we nog wel eens doen als we in een dolle bui zijn: dan bestellen we eind van de middag aan de bar een toetje. Dit is hun chocoladecakeje met tangerina (mandarijn)-ijs. Mhmmm!

Citrus: hip tentje voor pannenkoeken, vegan koffie, granola, salades en quinoa

Citrus zit op een hoek aan het centrale marktplein van Caldas da Rainha. Het gele gebouw heeft een miniem, romantisch balkonnetje waar ik als het even kan het tafeltje probeer te bemachtigen. Zoals veel tentjes serveren ze geen avondeten, maar voornamelijk lichte maaltijden en heerlijke koffie. Ik ben dol op hun pannenkoeken en granola. Geen straf om hier te zitten!
Adres: Praça da República 78 (aan centrale marktplein in Caldas da Rainha)
Facebook: Citrus Coffee and Healthy Food
Google Maps link

Cais da Praia: fijne plek met zicht op strand en lagune in Foz do Arelho

Cais da Praia ligt meteen aan het begin van de boulevard van Foz do Arelho. Het fijne van deze uitspanning is dat je er beschut in het zonnetje kunt zitten, ook op dagen dat het een beetje waait. Daarnaast is dit een van de weinige tentjes die echt óp het strand zijn. Je kijkt hier niet over de auto’s heen naar zee. Bij Cais da Praia serveren ze prima (lichte en zwaardere) maaltijden en petiscos (de Portugese variant van tapas). Daarnaast hebben ze Grimbergenbier en Planaltowijn. Ook altijd een pré voor mijn man en zijn vrienden.
Adres: Avenida do Mar 1, Foz do Arelho
Facebook: Cais da Praia
Google Maps link

Ala Norte: aan de Atlantische Oceaan een torrada eten. Mhmmm!

Ala Norte zit op het uiterste puntje van de boulevard in Foz do Arelho. Op het strand. Je hebt hier mooi zicht over de Atlantische Oceaan én het weidse strand. Ik spreek hier ’s zomers graag af als we naar het strand gaan en even niet weten waar we zullen neerstrijken: bij de lagune of juist bij de zee. Daarnaast zit het vlakbij de openbare toiletblokken met douches, die hier nog gewoon gratis (en schoon!) zijn. Ook handig als je je nog in bikini moet hijsen of je je even wilt afspoelen. Koud, dat wél….

Adres: Praia do Mar, Foz do Arelho
Facebook: Ala Norte Café
Google Maps link

Escola de Vela da Lagoa: bij deze zeilschool kun je ook lekkere omeletjes krijgen én prima ontbijten!

Escola de Vela : in de winter is er weinig te doen, maar zodra het mooi weer is en de kites het water op kunnen, is het hier écht een hotspot. Ik ben geen watersporter, maar met een kano de lagune op vind ik altijd een belevenis. Vooral als mijn nichtjes en neefjes over zijn. Zó leuk om dan het water op te gaan!
Naast kleine, lichte maaltijden (hamburger, soep, omelet), kun je hier ook ontbijten (je mag dan zelf kiezen hoe je je eitje wilt).

Adres: Lagoa de Óbidos Este (aan de kant van Nadadouro), Rua engenheiro Luís Paiva e Sousa 105
Facebook: Evl Escola de Vela
Website (ook voor les en verhuur kites, katamarans, windsurf, kano): Escola de Vela da Lagoa
Google Maps link

Echt een lekker plekje!

Raizes no parque: brunchen in het weekend> Update 2021: Bestaat niet meer, wordt oktober 2021 Cais da Cidade!

Raízes no parque is dé plek in het park om in het weekend te brunchen of om tussendoor op het terras, onder de grote platanen, neer te strijken. Voor veel ouders is dit ook ideaal, want vlakbij is de grote speeltuin én de aanmeerplaats voor bootjevaren in de kleine parkvijver.
Voor 15 euro brunch je in het weekend. Binnen kun je kiezen: soep, salades, quiche, ei, champignons, spek, vegetarische gerechtjes, kaas en zoetigheden. De drank (koffie, wijn) is inbegrepen. Op dit moment zijn ze een beetje onderbemenst, waardoor je soms te lang op je drankje of de pannenkoekjes en scones moet wachten, maar já, wat kan jou dat schelen als je lekker buiten in het park in het zonnetje op het terras zit?

Overigens kun je hier ook à la carte eten. Ik zie prima tosti’s, hamburgers en soepjes voorbijkomen!

Adres: Rua de Camões 27
Facebook: Restaurante Raízes
Instagram: raizesparque
Google Maps link

Restaurante Lisboa: voor eten én dansen!

Restaurante Lisboa is dé plek als je van eten én bewegen houdt. Mijn man moet altijd even slikken als hij hoort dat zijn schoonmoeder weer eens Restaurante Lisboa op zaterdagavond voorstelt. Hij weet dan : ik ben de klos. Dát wordt dansen!
Ik kan iedereen die zich afvraagt hoe men in deze contreien een plezierige zaterdagavond doorbrengt dit restaurant aanraden. Ook als je niet danst, geniet je mee van wat je ziet. Zo veel vreugde, zo veel eten en zo’n plezierig samenzijn van jong en oud. Ik vind het altijd weer even ontroerend. Papa’s die met baby’s in de mooiste kleren staan te dansen, opa’s met hun kleindochters, vrouwen met elkaar, kleuters en peuters én als klap op de vuurpijl komen rond een uur of elf de koks en bediening aangerend om op het podium voor te doen hoe je bepaalde dansjes uitvoert. En echt: voor je het weet sta je ertussen! Gegarandeerd!

Prijzen variëren van 11 tot 15 euro (en op speciale avonden 25 euro).
Adres: Avenida Infante Dom Henrique, zona industrial (het restaurant ligt niet ver van de A-8 tegenover de Agriloja aan de snelle route tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho)
Facebook: Restaurante Lisboa
Website: Restaurante Lisboa
Google Maps link

Het restaurant heet Lisboa, omdat Lisboa de familienaam van de eigenaren is.
Op speciaal verzoek van mijn moeder, die erg van dansen houdt, hebben we hier in januari haar tachtigste verjaardag gevierd.
Dikke pret gehad die avond!

Mercado Santana

Voor meer informatie over deze enorme markt op zondagmorgen in de deelgemeente Alvorninha van de stad Caldas da Rainha (op de grens met Rio Maior) kun je het best mijn eerdere blogpost lezen. Zoek je planten, bomen, schoenen, kleding (já ook nepmerkkleding), pão com chouriço (warme broodjes met chouriço), balen hooi, katoenen ondergoed en sokken, voer voor dieren of een houten bankstel? Op Santana vind je het allemaal:

Een jacaranda koop je gewoon op de boerenmarkt van SantanaSardinha: uitstekend visrestaurant in Peniche

Sardinha serveert een uitstekende caldeirada de peixe (vissoep) hebben we onlangs vastgesteld. We gaan eigenlijk bijna nooit naar Peniche, maar nu werden we door vrienden uitgenodigd om eens bij Sardinha te eten. En inderdaad: een restaurant waar we zeker nog eens naar terugkeren!
Als wij naar Peniche gaan, dan nemen we vanaf de vestingsmuren de ruige route langs de zee, richting Cabo Carvoeiro. Spectaculair om de rotsformaties langs deze kust te bekijken. Een aanrader is verder het oude fort. Hier werden de gevangenen van het fascistische regime opgesloten. Maar het diende ook als opvangplek voor Hollandse vluchtelingen die tijdens de Boerenoorlog in Zuid-Afrika hun heil in het koloniale Moçambique zochten en vervolgens door de Portugese regering naar Portugal zijn gehaald om ondergebracht te worden in Peniche en later in Caldas da Rainha. Wil je er meer over weten? Lees dan het beeldverhaal ‘een intrigerende ansichtkaart uit 1901′.

Adres: Rua Vasco da Gama 81, Peniche
Facebook: restaurante.sardinha
Website: www.restauranteasardinha.com
Google Maps link

Caldeirada de Peixe
Fortaleza de Peniche (ik krijg hier altijd een soort ‘Fort Boyard’-gevoel…)
In het beeldverhaal ‘een intrigerende ansichtkaart uit 1901’ kom je meer te weten over deze ‘Boer refugees’.

The Literary Man in Óbidos: een hotelrestaurant vol boeken

The Literary Man ligt net buiten de kasteelmuren van Óbidos en is er niet voor een lunch, zoals mijn moeder, zus en zwager onlangs hebben vastgesteld. En daarmee geven ze meteen aan dat ze internationaal georiënteerd zijn (of de zaak niet vol krijgen tijdens de lunch, omdat ze niet met de prijzen van reguliere etablissementen kunnen concurreren). Hoe dan ook: een etentje ’s avonds bij The Literary Man is écht uiteten! Reken hier op zo’n 25 tot 30 euro per persoon.
Heel leuk is dat ze de menukaart in een boek serveren. Niet vreemd natuurlijk, want alle wanden van het restaurant zijn bekleed met boeken! Dus voor de lezers onder ons: ga eens een kijkje nemen! Al is het maar om er een glas wijn te drinken.
Leuk weetje: slaap je in het hotel, dan slaap je in kamers die zijn ingericht met gerecycled materiaal (las ik zojuist op hun site, waar ik ook zag dat de kamerprijzen vanaf 85 euro mét ontbijt zijn).

Adres: Rua Dom João d’Ornalas, Óbidos (parkeren doe je trouwens op het grote parkeerterrein bij het aquaduct)
Facebook: The Literary Man
Website: The Literary Man – Óbidos

Ik zie ineens dat ze onderaan bij de inlegger met het toetjesmenu ‘happy end’ hebben staan. De volgende keer toch eens navragen wat ze daar nou mee bedoelen….
We waren erg tevreden over drie van de vier gerechten. De broodjes van de minihamburgers met garnalen waren helaas niet oké. Die waren keihard (in de magnetron gegaan i.p.v. in de oven?). Jammer, want dat was nou net mijn maaltje…
Met kerst had The Literary Man een boekenkerstboom. Je moet er maar opkomen!

CEIA alfeizerao

Bij het enorme hippische centrum CEIA in Alfeizerão (tussen Caldas da Rainha en São Martinho do Porto) kun je ook eten. Af en toe organiseren ze daar in het weekend ook fadoavonden. Vanuit het restaurant kijk je zo op de buitenbak. In de weekenden heb je er vaak bij de lunch een buffet (wisselende prijzen van 8,95 tot 13,95 euro) en door de week een dagmenu rond de 10 euro. Ik ben er niet helemaal zeker van of ze ook elke avond open zijn. Dat is een kwestie van even bellen.
Voor paardenliefhebbers : ga er eens kijken. Er zijn vaak wedstrijden en je kunt er rijlessen nemen.
Adres: Estrada Nacional 8, km 89, Vale de Maceira
Facebook: Ceia.pt
Instagram: ceia_alfeizerao
Website: www.ceia.pt
Google Maps link

Fadoavond bij Ceia
20 violas betekent 20 euro. Wil je een keer naar een fado-avond? Let dan in de stad op deze folders. Ze liggen her en der verspreid of hangen in winkels. Er is bijna elk weekend wel ergens een fado-avond!

Capristanos

Capristanos is het café bij het busstation. Ik wacht hier graag bij het schitterende tegeltableau (waar ik maar niet genoeg van krijg om te fotograferen) met een kopje thee voor mijn neus en een pastel de nata ernaast op mensen die komen of samen met mensen die gaan. Soms ben ik dat trouwens zelf. Ik kan mijn moeder ondertussen al zwaaiend uittekenen…

Dóen!

Bica, meia de leite of galão
Wil je een echt Portugese koffie-ervaring op zijn Italiaans, bestel een bica, um café. Dan krijg je een klein espressokopje met koffie. Aan cappuccinofratsen doen ze hier ook steeds meer, maar vaak krijg je dan koffie uit een zakje aangelengd met water. Neem als je cappuccino wilt een meia de leite direta, dan krijg je ten minste echte koffie met warme melk (en nee, vaak niet zo sjiek opgeklopt als in Nederland). Ik ga zelf altijd voor een galão, al is het maar omdat ik die drie lagen in mijn kopje zo geweldig vind. Een galão is de Portugese variant op een latte machiato.
Meer lezen over koffie? Lees dan de blogpost: Wordt het een bica, americano, galão, garoto, abatanado of meia de leite?

Een galão (gaaa-lauw) bij Quiosque do Parque: een van de meest perfecte, met drie kleuren in een glas!

Torrada
Als ik tussendoor hongerig ben – en já dat komt echt voor, want tussen het middagmaal en het avondmaal gaat mijn maag zo rond een uurtje of vijf knorren – bestel ik vaak een torrada. Een torrada is een flink stuk brood besmeerd met een laag zoute boter. Heerlijk met een galão.

Amêijoas à Bulhão Pato
Amêijoas zijn vaak duur, dus ik neem de goedkopere schaaldieren: berbigão. Prima alternatief voor dit gerecht: schaaldieren gekookt in olijfolie met knoflook en witte wijn. En dopen maar dat brood in de saus! En voor een reuze makkelijk recept én de plek bij de lagune waar je deze schaaldieren koopt, verwijs ik je naar het verhaaltje dat ik hier ooit over heb geschreven: amêijoas à bulhão pato hoe maak je die?

Ze verkopen bij de lagune ook oesters: Jammie!

Bacalhau com natas
Een gerecht uit de oven met roomsaus en uit elkaar gehaalde bacalhau (stokvis).

Bitoque
Ik moet eerlijk bekennen dat dit mijn favoriete maaltje was toen ik nog studeerde. Lekker makkelijk: een klein lapje vlees, omringd door patat, rijst en salade. Op het lapje vlees een spiegelei.

Bifana
Mijn vader zaliger was er dól op: bifanas! Een bifana is een broodje warm vlees. Het wordt zó uit de pan op je brood gelegd. Een prima hongerstiller!

Pão com chouriço
Op markten en langs de weg zie je vaak kleine vrachtwagens waar ze broodjes met chouriço verkopen. Ik vind zo’n warm broodje altijd erg lekker. Vooral als tussendoortje!

Caldo verde is een soep gemaakt met sliertjes van bladeren van de koolsoort Couve Galega. In elke caldo verde drijft altijd één schijfje chouriço (zoeken dus!).

Een soepbord vol Caldo Verde bij restaurant A Lareira. Zie je het schijfje chouriço rechtsboven?

Pastel de nata of een andere lekkernij natuurlijk!
In Portugal wemelt het van de pastelarias, plekken waar je de goddelijkste lekkernijen kunt kopen. Een Hollandse vriend van ons had het idee om elke dag iets anders uit te proberen. Is hem tijdens zijn twee wekende durende vakantie niet gelukt. Er was nog meer keus. Ik ben zelf dol op Pastéis de Nata (voor een makkelijk recept, klik hier!). Maar mijn oudste Engelse nichtje zweert bij een Pampilho. Of een broa (soort taaitaai-achtig cakeje). Wisten jullie trouwens dat veel van deze lekkernijen oorspronkelijk in kloosters zijn bedacht? In Alcobaça heb je nog elk jaar in november het festival van de Mostra de doces e licores conventuais . Naast patisserie maakten ze in kloosters ook de lekkerste likeurtjes. Veel recepten zijn bewaard gebleven en kun je tot op de dag van vandaag in de pastelarias van genieten.

Fábrica de Cavacas das Caldas: van heinde en ver komen ze voor cavacas naar Caldas. Harde bollen met suiker vind ik ze. Maar goed: half Portugal is er gek op. Waar ik wél dol op ben, zijn de andere producten van de Fábrica de Cavacas! En bof ik even: hun gloednieuwe koekjesfabriek ligt tegenwoordig praktisch op mijn route naar Caldas, dus je begrijpt: ik kan de verleiding niet weerstaan om vaak even hun parkeerterrein op te draaien om in hun winkel broas te kopen…
Adres: Estrada Nacional 114-1, n 201, Zona industrial Casal de Santa Cecília, Salir de Matos, Caldas da Rainha
Facebook: cavacasdascaldas
Instagram: cavacasdascaldas
Website: www.cavacasdascaldas.pt
Google Maps link

Broas doen nog het meest denken aan taai taai. Maar eigenlijk doe ik de broas dan geen recht. Ze zijn véél lekkerder en je hebt ze in allerlei smaken: met citroen, met pijnboompitten, met kaneel, met kruiden! De kleine donkere bolletjes zijn trouwens gemaakt van johannesbroodboommeel en de torentjes smaken naar kokosmakronen.

Piemels: in Caldas da Rainha moet je echt niet gek staan te kijken als je piemeltjes in etalages ziet. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Van keramiek, eetbaar of gevuld met likeur. Lees in het beeldverhaal Piemels spotten in Caldas da Rainha hoe het precies zit!


Iemand zei laatst: jij denkt altijd aan eten. En ik moet eerlijk bekennen: dat klopt!Op het suikerzakje staat een waarheid als een koe: waar liefde wordt gezaaid, groeit gelach.

Het suikerzakjesthema past mooi bij deze tijd, want het is weer bijna ‘vier de liefde-dag’!
Deze keramieken harten van A Loja do Ca-lho, een van de leukste kunstenaarswinkeltjes uit Caldas da Rainha, zijn inmiddels in Nederland te koop bij Alexandra’s Decoraties.

Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen? Vul je e-mailadres in bij de volgknop, dan ontvang je de verhalen rechtstreeks in je inbox. Of like de Facebook- of Instagrampagina van Zin in Portugal!

Vooral omdat ik er veel tijd insteek, vind ik het erg leuk dat het aantal lezers van mijn blog blijft groeien. Obrigada a todos!

E bom proveito, com certeza (en eet smakelijk, natuurlijk!)

Voor de oktober 2021 update met nóg meer restaurants ga je naar Caldas da Rainha: uitjes en uit eten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s