Fietsend door wijngoederen in Bombarral

Ik weet weer precies waarom ik graag op een elektrische fiets zit. En waarom het leven hier zo leuk is: ’s morgens weet je nog niet dat je in je goeie goed met een haarnetje op een fietsje met slechts drie versnellingen over de zandpaden van een wijngaard hobbelt. Als ik dit van tevoren had geweten, had ik wat sportievers uitgekozen en was ik beslist niet naar de kapper geweest…

Het idee van die dag: in Bombarral bij Dom José lunchen en daarna door naar Cadaval voor de Quinta do Gradil. Daar schijnt ooit een Lexusreclame opgenomen te zijn en op googleplaatjes spreekt de oude quinta tot onze verbeelding. Mijn outfit matcht dan mooi met de prachtige omgeving, zal ik ’s morgens wel gedacht hebben. Alleen…we zijn niet verder gekomen dan Bombarral.

Dom José

Ik ben dol op Lanidor, een Portugees kledingmerk. Vooral in deze tijd als ze stevige kortingen hebben. Kortom, ik loop zo vaak de winkel vlakbij de stierenvechtarena van Caldas da Rainha binnen dat ik ondertussen vriendschap heb gesloten met de dames die er werken. Van een van hen krijg ik de tip om eens bij Dom José in Bombarral te gaan eten. Nou, dat werd een dingetje, want deze tent, in een gewoon woonhuis, is zo razend populair dat ik drie dagen heb gebeld om er tussen te komen.

Over Dom José kan ik kort zijn: het eten is er beslist goed, ruim voldoende voor grote hongerige magen, de bacalhau uitmuntend zelfs, de bediening aardig, de wijn heerlijk, maar op de een of andere manier ontbreekt het die middag aan sfeer in het achterafkamertje waar we mogen plaatsnemen. We hebben voor 26 euro de man geluncht, wat voor ons dik tien /vijftien euro meer is dan hetgeen we normaal voor een lunch betalen. Vooraf brood en olijven, champignons met knoflook (aanrader!), kaas (zes dunne plakjes voor 4 euro) en presunto (ham) van porco negro, zeer smaakvol. Daarna de bife à inglesa (niet echt een aanrader, dunne plakjes rosbief met saus erover) , garnalencurry (lekker), bacalhau (topper van die middag) en panadinhos de maruca, soort lange vissticks (eenvoudig gerecht, maar verder prima). Als toetje hebben we koffie met truffels genomen en één torta de laranja, opgerolde sinaasappelcake, met mandarijnijs.

We kennen Bombarral eigenlijk niet zo goed en op zoek naar Dom José hebben we mooie panden gezien. Onze auto staat bij de Lidl. Een Lidl in een oud opgeknapt pakhuis. Ik vind het, met stip, de mooiste Lidl die ik ken. Daarnaast een pand waar de bougainville ondertussen het huis heeft overgenomen en vervolgens om de hoek een plaatje van een huis met prachtige tegeltableaus. Bombarral zit vol verrassingen!

Wat een mooie oplossing voor een bouwval: een Lidl!

De bougainville is het huis binnengedrongen…

Wijngoederen Quinta das Cerejeiras en Quinta do Sanguinhal

We staan foto’s van het betegelde huis te maken als ons oog op het perceel ernaast valt. Even een kijkje nemen. Voor we het weten hebben we fietsen (10 euro voor 4 uur) gehuurd en rijden we het pad af de enorme wijn-, peren- , appelgaard erachter in. Het plan: via de Quinta das Cerejeiras naar Quinta do Sanguinhal fietsen. Omdat we tassen bij ons hebben en de mountainbikes geen mandjes hebben, neem ik het allerkleinste fietsje waar een mandje voor op zit. Pas als ik op de fiets stap, denk ik ‘wat ben ik toch een oen’. Maar goed, je hebt Hollandse roots of niet, dus ik laat me niet kennen en fiets dapper mee. Al zal ik eerlijk bekennen dat ik het ding met die drie versnellinkjes niet de heuvel op heb gekregen. De heuvel op loop ik, want ik ben geen João Almeida (voor wie deze Portugese wielrenner uit deze contreien nog niet kent: lees mijn blogpost over hem!).

Onderweg genieten we van het bijna Toscaanse uitzicht. Omdat we totaal onvoorbereid op de fietsen zijn gestapt, heeft geen van ons aan water gedacht. Tegen de tijd dat we bij de Quinta do Sanguinhal aankomen zijn we wel toe aan water. We worden hartelijk door Catarina ontvangen. Ze begint hard te lachen als ze ons vraagt wat we willen drinken . “Water” klinkt het in koor. “Maar we hebben hier de lekkerste wijnen!” probeert ze. En dat klopt! Na het water durven we het aan. Wijn!

We nemen een héél klein glaasje (ja, zelfs ik) , want we moeten nog een stukje fietsen om onze fietsen weer bij de Quinta das Cerejeiras, in Bombarral zelf, af te leveren. Daar doet Iryna het nog eens dunnetjes over: “Kom, even proeven, ik heb een bijzondere wijn open staan. Eentje die vele prijzen heeft gewonnen”. En inderdaad, wát een topper, hoor ik van de kenners.

We nemen deze topper als troostwijn mee naar huis voor de enige echte tourfietser in ons midden, mijn man, die tijdens dit tochtje op de tennisbaan staat en dus deze geheel onverwachte fietstocht mist. Que pena, hè, Daan? Kom ik eindelijk eens op een fiets in actie, ben je er niet bij ;-).

We lopen nog even door het wijnmuseum en bewonderen al het gereedschap. Wat een bijzondere plek. En weet je wat zo leuk is: aanstaande zaterdag 7 augustus worden we uitgenodigd om opnieuw langs te komen. Dan is er feest, want er wordt om 16.00 uur een schilderijtentoonstelling in de adega geopend én vanaf 17.00 uur er is live Jazzmuziek. De toegang: kosteloos! “Oh, wat bijzonder”, reageer ik enthousiast. “Mag ik dit wereldkundig maken? “, vraag ik. “Jazéker!”, hoor ik meteen.

Nou bij deze dus:

Komt allen, zou ik zeggen, om tussen de wijnvaten en buiten van kunst en muziek te genieten.

Zaterdag 7 augustus 2021, Quinta das Cerejeiras, vanaf 16. 00 uur, Bombarral (vlakbij de Lidl, bij het mooie betegelde huis en de bougainville die uit een oud pand steekt).

Houd wel hun facebookpagina in de gaten, mochten er veranderingen komen – in dit Covid19-tijdperk weet je het maar nooit – dan vind je daar actuele informatie.

De Quinta do Gradil met zijn bijzondere wijnen hebben we niet bereikt. Maar wat in het vat zit…..

Meer informatie over Bombarral

Gemeente Bombarral (met officiële overnachtingsadressen): website

Restaurante Dom José: facebookpagina (ze hebben geen website, voor zover ik begrijp)

Quinta das Cerejeiras/Quinta do Sanguinhal: website. Ze organiseren ook picknicks en bruiloften. Naast proeverijen en fietstochten.

Voor meer informatie in het algemeen over de regio en Portugal ga je naar visitportugal.com of centerofportugal.com , de officiële websites voor toerisme in Portugal. Op deze sites vind je reuze veel activiteiten, overnachtingsplekken en wetenswaardigheden over het veelzijdige Portugal. Neem er vooral een kijkje op als je inspiratie voor een bezoek wilt opdoen!

Geen beeldverhalen van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres bij de volgknop of ga naar de Facebookpagina van Zin in Portugal.

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Leen Duc schreef:

  Zoveel moois! Lanidor is opgeslagen, heb hun website eens gecheckt: verkoopt ook online en lijkt ethisch héél verantwoord, zet diversiteit en sociale verantwoordelijkheid hoog op hun agenda én verkoopt mooie kleren. Bedankt voor de tip Esa!

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Olá Leen, ik ben helemaal weg van Lanidor. Ze maken mooie kleding die niet duur is. Op dit moment hebben ze aardig wat jumpsuits met mooie printen in hun collectie. Zal op mijn instagrampagina eens wat outfits posten 😊.

   Like

 2. Len schreef:

  Wat heerlijk allemaal.

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Obrigada voor de opmerking! Ik vind het altijd reuze leuk als iemand reageert 😁.

   Like

 3. Petra schreef:

  😲 26€ per persoon, 10€ duurder dan gemiddeld…
  Wij lunchen (uitgebreid) voor 7.50 p.p 🤭

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Olá Petra, leuk dat je reageert. Toeevallig gisteren voor 7.90 euro prima geluncht bij onze onvolprezen Indiër – Deli Darbar in Caldas da Rainha 😉. Daar nemen we altijd Navratan Korma, nummer 74 op de kaart. Een heerlijke vegetarische curry. Meestal zijn we in de buurt rond 11 euro voor een goed 3-gangen menu kwijt, dus 26 euro de man vinden wij best aan de prijs. Voor onze begrippen dan, want in Nederland tel je, geloof ik, dat al gauw voor een warme maaltijd neer.

   Like

 4. Hayke schreef:

  Heb je ooit je verhalen gebundeld ? Zo ja , hoe kom ik daaraan want ze staan echt boordevol met erg leuke tips.!

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Obrigada Hayke! Van dit soort reacties word ik eigenlijk altijd een beetje verlegen. Ik heb echter mijn verhalen niet gebundeld. Ze staan alleen op mijn website. Maar ik zal het onthouden, want ik hoor het wel vaker 🙂.

   Like

 5. Helma schreef:

  Bedankt Esra voor het leuke stukje. Ik ga er vast naar toe.

  Like

 6. Roeja schreef:

  Heel leuk artikel! Bombaral nu echt eens bezoeken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s