Vista Alegre – Vrolijk Zicht

Vista Alegre, vrolijk zicht! Inderdaad, het zicht op onze soepkommen blijft leuk. Ze staan al maanden op de lage boekenkast in de huiskamer. Geen enkele bezoeker heeft tot nu toe verbaasd uitgeroepen “Wat doen die soepkommen, hier?”.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Vista Alegre is de Portugese variant van Villeroy en Boch en bestaat al sinds 1824. Ga je in Portugal naar een bruiloft, dan is de kans groot dat het bruidspaar een wenslijst van Vista Alegre heeft opgesteld. Goedkoop is het niet. En al helemaal niet voor Portugese begrippen. Maar oh, wat zijn de ontwerpen leuk!

De laatste jaren investeert Vista Alegre in speels, modern design. Kunstenaars ontwerpen op uitnodiging soepkommen, espressokopjes, schalen en andere gebruiksvoorwerpen.

SAM_0568

De serie “Bairro das Flores”, vertaald bloemenwijk, is ontworpen door de Braziliaanse Fernanda Massotti. Als je de soepkommen stapelt, vormt het gebouw zich met deuren, ramen, buiten hangende planten en een rood dak. Maar ook het interieur is niet vergeten. Terwijl je je soep ( een lekker ‘caldo verde’ bijvoorbeeld) oplepelt, zie je een huiselijk tafereel ontstaan. Heel alegre! Vooral voor kinderen.

vista alegre bairro das flores
SAM_0556

Vista Alegre heeft in de grote Portugese steden eigen winkels, maar wordt ook bij andere zaken verkocht. Op het vliegveld in Lissabon kun je bij Portfolio een deel van de collectie bewonderen en kopen. Redelijk nieuw is de lijn met stoepmotieven (calçada portuguesa) van Manoela Medeiros. Door slecht weer boven Noord-Europa was mijn TAP-vlucht onlangs ernstig vertraagd. Genoeg tijd om rond te kijken dus. En dan kun je zo maar vallen voor sierlijke espressokopjes met stoeptegelmotieven van Vista Alegre. “De enige lijn met reliëf in het porselein,” vertelde de verkoopster enthousiast. Aardig om te weten, maar mij gaat het niet om het reliëf. Mij gaat het om het bestrijden van saudade in koudere oorden. Dus hoe Portugees wil je je espresso hebben?
SAM_0540

SAM_0539

SAM_0541

SAM_0538

Links:
Vista Alegre :  online shop en catalogus
Portfolio : winkel met Portugese (design) producten op vliegveld van Lissabon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s