Portugal bosbrandvrij in 2018!

Voor 15 maart moeten landeigenaren zorgen dat ze hun terreinen op orde hebben. Veel (plaatselijke) kranten laten onderstaande tekening zien. Gevolg: mensen zijn in rep en roer, want de maatregelen zijn vergaand én verplicht. Men had wel begrepen dat er iets moest gebeuren, maar zo snel al? Bovendien beschikt niet iedereen over een trekker of mankracht om dit voor 15 maart geregeld te hebben. Of simpelweg, het geld om iemand in te huren. Daarnaast wonen miljoenen Portugezen in het buitenland. Om nog maar niet te spreken van alle buitenlanders met een huis en terrein in Portugal. Hoe gaan zij dat voor 15 maart 2018 in gang zetten?

Aan het werk

Programa Floresta Contra os Incêndios

Toch snap ik het wel! Om te voorkomen dat Portugal in de zomer van 2018 opnieuw een brandhaard van jewelste wordt, móet er iets gebeuren. Iedereen was er al van op de hoogte dat struikgewas hoger dan je knie op 50 meter afstand van bebouwing uit den boze was, dus er is al ijverig schoongemaakt.

Vreemd genoeg heeft de staat zelf aardig wat boter op haar hoofd. Een veelgehoord punt van kritiek na de bosbranden van vorig jaar was dat het staatsbosbeheer veel te wensen overliet. Veel bossen waren niet goed schoongemaakt. Daardoor kon het vuur zich razendsnel verspreiden.

Hoe ziet het programma ‘Floresta Contra os Incêndios’ (Bos tegen de branden‘)  eruit? De maatregelen die particulieren en de staat moeten nemen zijn uitgebreid met veiligheidszones, voorschriften voor bomen in de buurt van huizen en boetes (uiteraard!) voor wie niet luistert.

programa nacional floresta contra os incêndios

Veiligheidszones

veiligheidszone

Ik heb het kopje ‘Obrigatório’ even uit het bovenste plaatje gelicht. ‘Obrigatório’ betekent immers verplicht. Op de tekening zie je heel duidelijk hoe die veiligheidszone (faixa de proteção) eruitziet:  50 meter gemeten vanaf de buitenmuur van een huis.

In die zone is het volgende verplicht:

1. De boomtoppen moeten minstens vier meter van elkaar verwijderd zijn.

2. Bomen moeten tot vier meter boven de grond ontdaan zijn van takken. Voor bomen die lager dan acht meter zijn, geldt dat de onderste helft ontdaan moet zijn.

3. Bomen en struiken moeten vijf meter van bebouwing staan. Overhangende takken boven daken moeten vermeden worden.

4. Binnen de vijftig meter rondom een huis mogen geen brandhout of ander ontvlambaar materiaal liggen.

Aan te raden

veiligheidszone

Onder het kopje ‘aconcelhável‘ volgen nog enige aanbevelingen:

1. Bestraat een zone van 1 tot 2 meter rondom bebouwing die geen vlam kan vatten.

2. Zorg voor een gebied van 10 meter rondom het huis zonder licht ontvlambare plantengroei of planten die makkelijk uitdrogen.  Vermijd hagen (sebes) die veel takken met droog brandhout of olieën en hars opleveren. Vermijd daarnaast omheiningen met riet of droge hei.

3. Check of je bewateringssysteem het doet.

4. Haal onkruid, bladeren, takken en mos van het dak en uit dakgoten. Breng in de schoorsteen een vonken remmend net aan.

5. Bescherm deuren en ramen met rolgordijnen of luiken. Gebruik dubbel en versterkt glas en geef de voorkeur aan schuiframen.

6. Zorg voor een begaanbare zone naar je huis en creëer een stuk waarop een voertuig zich kan omkeren.

Waarschuwing: doe je het niet? Oei!

Landeigenaren die na 15 maart 2018 in gebreke blijven geven automatisch toestemming aan de gemeente om de werkzaamheden uit te voeren. Uiteraard wordt de rekening netjes naar de eigenaar van het stukje grond gestuurd. En daarnaast een leuke ‘coima‘, oftewel , een boete… Kassa!

Met deze maatregelen ligt Portugal er tegen de zomer vast schoongeveegd, aangeharkt en brandveilig bij. Of ben ik te optimistisch?

Meer lezen over vegetatie, bossen en branden? Klik dan op een onderstaand beeldverhaal!

Oerbos van Koning Afonso III in rook opgegaan

Een Jacaranda koop je gewoon op de boerenmarkt van Santana

Saramago, de schrijvende veldbloem

Wat zijn ze mooi, die camelia’s!

Geen beeldverhaal meer missen? Word dan volger, door bij de ‘volg-knop’ je e-mailadres in te vullen of door de Facebookpagina Zin in Portugal te liken. Ik ben reuze blij met iedereen die me volgt en op mijn verhalen reageert. Dus bem-vindos!

DSC_1859

 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Carmencita schreef:

  Dankjewel voor deze informatie, zeer belangrijk voor iedereen!

  Like

 2. Ja, je bent veel te optimistisch! De regeling is uitgevaardigd, op zijn minst om te laten zien dat de staat er wat aan doet. Maar wat is de praktijk? Ik ben even gaan navragen bij de GNR, want die wordt natuurlijk met de controle belast. Simpel vraagje: gaat de gemeente dit ook doen op al haar bezit? Nee, want daar heeft de gemeente geen geld voor. DIt jaar gaan ze een stuk doen, volgend jaar een ander stuk enzovoort. Hoe zit het dan met particulieren? Er zijn nl. geen bedrijven genoeg om dit allemaal voor 15 maart te realiseren, zelfs al zou je dat willen! Tja, we beperken ons nu tot die gevallen waarin buren klagen over het brandgevaar door toedoen van hun buren.
  Dat maakt de zaak al wat doorzichtiger. Binnen de veiligheidszone rondom wegen en huizen gaat het vooral om eucalyptus en dennenbomen en verder natuurlijk om opgeschoten onkruid omdat (meestal) de brand zich via de onderbegroeiing zich verspreidt.
  Buiten die zone mag je de dennenbomen en eucalyptus net zo dicht op elkaar zetten als je wil!
  Hoeven we dan niets te doen? Natúúrlijk wel, maar de paniek rondom de 15e maart is overbodig.

  Like

 3. Esa Caldas schreef:

  Ik kan het ook bijna niet geloven dat er meteen na 15 maart boetes uitgedeeld gaan worden. Maar formeel mag het. Dus iedereen is druk in de weer met het land brandveiliger te maken. Dat is in ieder geval een goede zaak. Hopelijk draagt het bij aan een zinderende zomer, zonder brandellende!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s