Op een eiland in de Taag: Castelo de Almourol

Vanuit het kleine dorpje Tancos in de Ribatejo heb je het mooiste zicht op het kasteel van Almourol. Ik vraag me af of de eerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques, ook van de pracht van het bouwwerk in de rivier heeft genoten. Of was hij anno 1129 te veel bezig met zijn Reconquista – herovering van het land op de Moren? Ik vrees het laatste.

sam_5053
Kasteel van Almourol , zicht op de Taag vanaf toren

 

Met de boot naar het kasteel

Negen eeuwen later balen we in ieder geval dat we net de laatste boot voor lunchtijd hebben gemist.

sam_5082

Dat betekent anderhalf uur wachten en een restaurant zoeken. De kleine uitspanning vlakbij de aanmeerplaats valt af. We willen geen hamburger. Restaurants zijn in deze contreien dun gezaaid, maar tot onze verrassing vinden we in Tancos een behoorlijk restaurant: Almourol Restaurante. Enorm pluspunt: bij een raam met uitzicht op het aan de overzijde van de rivier – tegen de heuvel gelegen-  Vila Nova da Barquinha krijgen we goede wijn, heerlijke petiscos (bijgerechtjes) en een prima maaltijd.

sam_5011

sam_5019

sam_5016

Strijd om het kasteel

Het kasteel van Almourol is opgenomen in de Tempeliersroute. Ridders van verschillende tempeliersordes, waaronder de Ordem de Cristo, hebben eeuwenlang de Portugese koningen in de strijd tegen de Moren geholpen. Dat ook in die tijden list en bedrog hoogtij vieren, zal niemand verbazen. Zo gaat het verhaal dat een ridder zijn best heeft gedaan om het aan te leggen met de dochter van de Arabische Emir, die het kasteel Almourol in handen had. Liefde maakt blind zeggen ze,  en inderdaad: dochterlief vertelt hoe het kasteel te betreden in de hoop op een gezellig rendez-vous. Gevolg: Almourol wordt door tempeliers veroverd. Vader en dochter springen nog liever van de muur dan in handen te vallen van hun veroveraars.

sam_5023

Bezoek kasteel anno 2016

Het kasteel is vanuit een aanmeersteiger iets buiten Tancos in vijf minuten met een bootje te bereiken. Je koopt voor 2,50 euro een kaartje en dat kaartje geldt meteen als toegangsbewijs voor het kasteel. Een klein uur later haalt het bootje je weer op.

sam_5041

sam_5048

Het is een ‘kaal’ kasteel, zonder veel opsmuk. En dat maakt het juist bijzonder. Je kunt je hier makkelijker een pure voorstelling maken van hoe het leven was. In de toren hang je wat uit het raam, net als de ridders eeuwen geleden. Die keken naar vreemd volk, ik tuur naar het bootje dat ons zo weer komt halen en zie dat beneden in de rivier een groep watersporters de Taag in een kajak bedwingt. Dat lijkt me op deze warme dag beslist geen straf!

sam_5005

sam_5006

Praktische informatie:

Coördinaten aanlegsteiger:

sam_5001

sam_4998

sam_5089

Openingstijden kasteel en tijden bootje

Op de site van de gemeente Vila Nova da Barquinha valt te lezen – in het Portugees- wat de actuele openingstijden zijn en wanneer het bootje vaart.

Openingstijden 2016 kasteel en vaartijden:
1 mei-1 oktober: hele week geopend van 10.00 uur tot 13.00 uur en van 14.30 uur tot 19.00 uur
1 oktober – 30 april: maandag gesloten

De tijden waarop de boot vertrekt komen min of meer overeen met de openingstijden. Kleine kanttekening: de laatste boot vertrekt soms om 17.00 uur.
Maar niet getreurd: ik heb mensen al steentjes hoppend door de rivier richting het kasteel zien gaan.

Informatie kajakbedrijf

Natur-Z: descidas-em-kayak.com

sam_5002

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s