Deel I: Waar gaan we eten als we in Caldas da Rainha of Foz do Arelho zijn?

Vaak vragen mensen me “Weet je een goed restaurant?”. In Portugal eet je veel buiten de deur, dus ja, we kennen zo langzamerhand aardig wat restaurantjes in de buurt van Foz do Arelho en Caldas da Rainha.

restaurant

In Portugal is het gebruikelijk om de dag met een ‘bica’ (sterke kleine espresso) en een ‘pastel de nata’ (custardcakeje) of een andere zoetigheid te beginnen. Keus te over voor lekkerbekken! Verder nuttigen Portugezen twee keer per dag een warme maaltijd: tussen twaalf en drie uur ’s middags en tussen zeven en tien uur ’s avonds. Rond een uurtje of half vijf willen Portugezen ook nog wel eens een ‘lanche’ nuttigen. Een tussendoortje: iets zoets, wat Mariakaakjes met boter, een tosti of een sandwich.

Pastel de nata

beco
De allerlekkerste Pastéis de Nata uit de omtrek vind je in het steegje Bêco do Forno in Caldas da Rainha!
SAM_1131
Hier naar rechts voor een speciale bakker die voortreffelijke pastéis de nata en bijzonder brood (waaronder speltbrood) verkoopt.

Het is dus niet vreemd dat het in Portugal wemelt van de ‘pastelaria’s’, banketbakkers met naast broodjes, ook talloze gebakjes en cakejes. En natuurlijk: heerlijke koffie en thee. Tegenwoordig kun je er tussen de middag vaak ook terecht voor een kommetje soep (vers gemaakt!) of een kleine maaltijd ( salade, pasta of dagmenu). Twee keer warm eten vinden we zelf een beetje te veel van het goede. Daarom lunchen we meestal ergens warm en eten we ’s avonds thuis iets lichts, brood met ei, een groentesoepje of een frisse salade.

Door tussen de middag warm te eten vermijd je de meest schadelijke zonnestralen van het warmste deel van de dag. Bovendien heb je tussen de middag bij veel restaurants een bijzonder goedkoop lunchmenu. Veel werknemers in Portugal krijgen van hun baas een kleine lunchcompensatie. Restaurantjes en pastelaria’s spelen hier handig op in door hun prijzen ver onder de tien euro te houden. ’s Avonds laat warm eten is in de regel duurder en heeft nog een nadeel: je duikt met een (te) volle maag het bed in. Dat slaapt niet lekker.

Restaurants en leuke eettentjes in de buurt van Caldas da Rainha (Costa de Prata)

A Lareira

A Lareira (de ‘open haard’) is bij ons jaren uit de gratie geweest, nadat we een keer veel moesten betalen voor weinig en slecht eten. Maar in mei 2015 hebben we dit restaurant in Alto do Nobre, vlakbij de dorpjes Foz do Arelho en Nadadouro,  opnieuw ontdekt!

A Lareira

Voor 8,50 euro kun je er doordeweeks lunchen (in het weekend voor 12,50 euro). En dat is heel weinig voor wat je krijgt: een amuse, lekkere krabsalade voor op brood, een voorafje, een hoofdmaaltijd én een toetje. Alles in stijl opgediend. Bovendien is de huiswijn (glas 1,50 euro) goed! In dit restaurant worden in de zomer vaak bruiloften gevierd. Ze hebben daar een aparte zaal voor. Ook zijn zij de uitbaters van het selfservicerestaurant in de Buddha Eden tuin (Garden of Peace) in Bombarral. De oude eigenaar heeft ooit een aantal jaren in Amerika gewoond en ik vermoed dat de stijl van de inrichting daarop geïnspireerd is.

Interieur A Lareira

Je kunt er ook altijd à la carte eten. Dan kost een hoofdmaaltijd rond de 15 euro. Naar ik heb begrepen kun je ook ’s avonds van een goedkoop menu genieten als hetgeen ze hebben ingekocht ’s middags niet volledig al door gasten is opgegeten. Hoe dan ook, voor rond de tien euro  heb je tussen de middag getafeld en, ach, voor twintig, vijfentwintig euro ’s avonds, als je pech hebt.

Voorafje bij A Lareira
Voorafjes bij A Lareira

Amuse

Contactgegevens:
A Lareira
Rua da Lareira 35
dorpje Alto do Nobre- deelgemeente Nadadouro – stad Caldas da Rainha
T: (00 351) 262 823432
W: www.restaurantealareira.com

Sana Silver Coast Hotel of het oude Hotel Lisbonense

Hotel Lisbonense is jarenlang een begrip in Caldas da Rainha geweest. In de hoogtijdagen dineerde het Portugese koningspaar in het restaurant van het hotel. In het hotel vind je in de vitrines nog de menukaart en foto’s van dit diner.

Hotel Lisbonense

Caldas da Rainha is van oudsher een kuuroord. Van mei tot en met oktober was het gebruikelijk dat de rijke elite naar koelere oorden vluchtte, om te kuren en om de hitte te vermijden. In de negentiende eeuw zorgde de aanleg van de spoorlijn, die in 1887 Caldas voor het eerst aandeed, voor nog meer bezoekers. De rijkere bezoekers verbleven in Hotel Lisbonense en Hotel Rosa. Hotel Rosa, van de peetmoeder van mijn vader, bestaat al jaren niet meer. Daar staat inmiddels een fantasieloos gebouw. Maar Hotel Lisbonense is er nog steeds. Of eigenlijk moet ik zeggen weer. Tientallen jaren hebben wind en regen het gebouw gegeseld. Eind jaren negentig van de vorige eeuw is besloten dat op het terrein achter het hotel een winkelcentrum gebouwd mocht worden. Onder één voorwaarde: het eens zo gezichtsbepalende hotel moest in oude luister hersteld worden. De gevel moest bewaard blijven. De aannemer heeft werk van de bouw gemaakt. Binnen een mum van tijd stond het winkelcentrum er. Maar toen….. toen stortte de gevel van het hotel in. Kwade tongen hebben het over opzet. De bouwer zou hele andere plannen hebben. De toenmalige burgemeester van Caldas heeft het simpel opgelost: wil de gemeente toestemming geven om het winkelcentrum te openen, dan herstel je de gevel en bouw je het hotel. En zo geschiedde. Een grote hotelketen (Sana Hotels) exploiteert het hotel en het restaurant en dat doet ze met steeds meer succes. Helaas laat de plaatselijke bevolking het in hun ogen sjieke restaurant links liggen. Ik houd van lekker eten en net als alle Portugezen zie ik graag een goed gevuld bord. In dit restaurant wordt het bijzonder mooi opgediend. Ja, de porties zijn kleiner in vergelijking met wat wij TL-buis restaurantjes noemen. Maar ik ben nog nooit met honger weggegaan. En steeds weer zijn we verrast hoe het toch mogelijk is om voor zo weinig geld ( rond twintig euro per persoon) zó te eten en drinken (de huiswijn is voortreffelijk). Bovendien hebben ze in het toilet heerlijke zeep en handcrème. En mag je gratis in de parkeergarage onder het winkelcentrum parkeren (wel het juiste kaartje trekken!).

Hotel Sana Silver Coast

Hotel Sana Silver Coast

Hotel Sana Silver Coast

Contactgegevens:
Sana Silver Coast Hotel
Avenida Dom Manuel Figueira Freire da Câmara
Caldas da Rainha, Portugal
T: 351 262 000 600
GPS:
39.4013, -9.1363
39°24’05″N 9°08’11″W
W: www.silvercoast.sanahotels.com
E: sanasilvercoast@sanahotels.com

Het Sana Silver Coast hotel is ideaal gelegen voor een vakantie in Caldas da Rainha of Óbidos. Het ligt tegenover de met grote platanen omringde tennisbanen van het oude stadspark, op loopafstand van veel winkels, het oude stadscentrum van Caldas da Rainha en enkele musea. Met de auto ben je zo in Obidos of Foz do Arelho. Bovendien is het hotel op loopafstand ( vijf minuten lopen) van het bus- en treinstation van Caldas da Rainha. Aanraders: Carnaval en Oud en Nieuw!

Solar dos Amigos

Als je niet gereserveerd hebt, kom dan vroeg, want dit restaurant is bijzonder populair bij Portugezen en voor je het weet sta je buiten te wachten voordat je een plekje bemachtigt. Portugal is een land van vleeseters. Je krijgt bij Solar dos Amigos  in het dorpje Guisado enorme lappen vlees en flinke porties vis. En dat wordt gewaardeerd.

DSC_6235

Wil je het niet te bont maken, neem dan een ‘bitoque’, die is groot, maar te doen. Ga je écht helemaal los, bestel dan ‘cascos à casa’ of ‘costeletas de novilho’. Alles gegrild. Je weet niet wat je overkomt. Meestal geven de serveersters zelf aan dat twee of zelfs drie personen met gemak van één portie kunnen eten. Ze serveren ook vis en bacalhau.  Heb je nog puf, dan kun je kiezen uit een dienblad vol toetjes. Kortom: een aanrader voor vleeseters. En gezien de toeloop: daar zijn er veel van in Portugal! Ze mogen alleen wat mij betreft wel wat aan de stoelen doen. Als je pech hebt, zit je de maaltijd op een houten krukje uit. Lekker rustiek, maar weinig comfortabel.

Contactgegevens:
Solar dos Amigos
Rua Principal 49
dorpje Guisado – deelgemeente Salir de Matos- stad Caldas da Rainha
T: (00351) 262877135
W: www.solardosamigos.com
Let op: je kunt hier alleen contant betalen!

Delhi Darbar

Met zo veel lekker Portugees eten, waarom naar een Indiër of een Chinees? Nou, omdat Portugezen ook wel eens iets exotisch willen eten. Bovendien, Goa is een oude Portugese kolonie in India geweest, dus zo raar is het niet dat er een restaurant met currys en tandoori’s in Caldas da Rainha de deuren opent.

Restaurant Deli Darbar

Het heeft even geduurd voordat de loop in Delhi Darbar kwam. Ze hebben het slim aangepakt: veel geflyerd op het strand en al hun buitenlandse gasten gevraagd om op Tripadvisor een beoordeling te plaatsen. En het heeft gewerkt. Ze zijn al meerdere keren op tripadvisor als het beste restaurant geëindigd. Met recht mogen we wel zeggen.

DSC01734

Veel vegetariërs hebben het in Portugal soms moeilijk. Bij Delhi Darbar zijn er talloze gerechten zonder vlees (en vis). Wij zijn dol op nummer 74: navratan korma. Tussen de middag eet je hier voor 7,50 euro. Je krijgt het heerlijkste naanbrood vooraf, met drie verschillende sausjes. Daarna een curry naar keuze (tandoori’s doen niet mee met het goedkope menu). Een drankje en je koffie toe zijn ook bij de 7,50 euro inbegrepen. Een toetje trouwens niet. Als je het menu wilt, geef dat vooraf even aan. In het weekend, ‘s avonds en op feestdagen betaal je de normale prijs. Met drank, koffie en een maaltijd kom je dan rond de 15 à 20 euro uit.

Restaurant deli darbar, nummer 74
Onze absolute favoriet: de vegetarische curry ‘navratan korma’ (nummer 74 op de kaart)

Tandoori

Contactgegevens:
Delhi Darbar Caldas da Rainha
Rua general Amilcar Mota 21
Caldas da Rainha
T: (00351) 262 104526
W: www.restaurantedelhidarbar.com

Handig om te weten: dit restaurant ligt op twee minuten lopen van Sana Silver Coast Hotel. Ga met je rug naar de hoofdingang van het Sana Silver Coast Hotel staan. Steek over naar het park en ga naar rechts. Loop rechtdoor (weg richting Obidos) tot je in een flatgebouw aan je linkerhand een trappetje naar beneden ziet. Dat is de ingang van het restaurant.

Chinees

Mijn Portugese tante gaat graag naar de Chinees. En ik moet zeggen, ze hebben lekkere sushi en je kunt fijn zelf kiezen wat je eet. Bovendien is het ook leuk om eens iets exotisch te eten, na al het Portugese eten.

Chinees restaurant
Links op de hoek, in het rode gebouw is de wokchinees. Vlakbij het busstation in Caldas da Rainha. Ook geschikt voor groepen, want ze hebben een grote tweede zaal. Je kunt het eten ook meenemen om thuis op te eten (take away)

Bij de wokchinees in Caldas da Rainha kun je als vegetariër makkelijker je maaltijd bijeen scheppen dan in andere restaurants. De wokchinees is heel praktisch gelegen: naast het busstation. Een maaltijd is rond de acht/negen euro (drank en koffie niet inbegrepen).

Wok Casa Shao

Wok Casa Shao

Contactgegevens:
Chinês Casa Shao
Rua Coronel Soeiro de Brito 25
Caldas da Rainha
Tegenover bankgebouw Caixa Agrícola en een van de uitgangen van het busstation

Fortaleza of Mercado de Santana

Fortaleza ligt niet ver van de Mercado de Santana, de grote boerenmarkt op zondagmorgen in Venda da Costa in de deelgemeente Alvorninha (en deze deelgemeente hoort weer bij de stad Caldas da Rainha).

Op Santana staan veel tentjes met kip aan het spit. Ontzettend leuk om daar tussen te gaan zitten! En lekker bovendien! Neem Frango Piri Piri ( kip met piri piri– pepertjes)of, mijn favoriet, Frango com limão (kip met citroen). Vaak denken mensen dat Frango Piri Piri veel te pikant is. Dat valt in Portugal doorgaans mee. Wil je geen kip, laat dan een stuk bacalhau roosteren. En neem vooral ‘migas’ erbij: (een soort pap van maïsbrood met kool en knoflook).
Mercado de Santana
Als we geen zin in kip hebben of liever ergens rustig willen eten, rijden we naar Alto da Serra, Rio Maior. Vanaf de Mercado de Santana een ritje van een minuut of tien. Door de week en op zondag hebben ze bij de lunch een uitstekend buffet. Het restaurant geeft je het gevoel alsof je in een soort grot eet. De tafels zijn keurig gedekt en de obers altijd heel vriendelijk. Door de week kost een lunch 8,50 euro en in het weekend 12,50 euro. Een drankje en koffie zijn inbegrepen. Pas wel op: in Alto da Serra is nóg een restaurant. Zorg wel dat je bij Fortaleza uitkomt.

DSC_7680

Zoutpannen Salinas (bij Rio Maior)

In de zomer: bezoek ook de zoutpannen in Salinas -Rio Maior. Vanaf de parkeerplaats van Fortaleza kun je in de verte de zoutpannen zien liggen. Leuk voor na de lunch bij restaurant Fortaleza

Contactgegevens:

Mercado de Santana
Dorpje Santana/ Venda da Costa – deelgemeente Alvorninha- stad Caldas da Rainha

Restaurante Fortaleza
Alto da Serra – Rio Maior
T: 243 991165
W:  Restaurante Fortaleza
Zoek je een aparte plek om te overnachten? De uitbater van het restaurant verhuurt opgeknapte Portugese molens in het nabijgelegen natuurpark.


Pousada de Óbidos

Koninklijk dineren? Dat doe je in de Pousada de Óbidos. Mijn ervaringen zijn wisselend. Natuurlijk: de entourage is geweldig, vooral als je aan het raam zit. Maar het eten is wisselend. Hoe dan ook: voor een romantisch avondje uit is dit een leuke plek. Reken op zo’n 30 euro per persoon.

Pousada de Óbidos
Restaurant Pousada de Óbidos

DSC00577

Contactgegevens:
Pousada de Obidos
straat: Paço Real
Óbidos
T: 00 351 262 955 080
Website van alle pousadas in Portugal: www.pousadas.pt

Restaurante Mimosa

Mijn tante woont op een bergkam in een klein dorpje tussen Caldas da Rainha en Rio Maior.  Dagelijks rijdt er een bakker door de dorpjes om mensen van vers brood en lekkernijen te voorzien. Mijn tante is een alleenstaande weduwe en altijd dolblij als de bakker langskomt. Die man komt nog eens ergens en brengt verse verhalen.

SAM_1109

Als de bakker vertelt dat het goed eten bij restaurante Mimosa is, worden wij prompt uitgenodigd om met haar te gaan lunchen. De bakker heeft gelijk. Het eten is goed, de bediening lief en attent. Ik krijg een heerlijke tong op mijn bord en mijn tafelgenoten genieten van de gegrilde zalmmoot. Vreemd genoeg vond ik de maaltijd aan de prijs. Mijn tante die doorgaans erg zuinig is, vond dat ik niet moest piepen. Maar ja, 4,50 euro vragen voor een geschilde mango is in onze contreien echt absurd!

SAM_1112

Contactgegevens:
Restaurante Mimosa
Praça 5 Outubro nummer 37
Caldas da Rainha
T: 00 351 964435165


Restaurante Lisboa

Je zou denken: dit restaurant ligt in Lissabon. Nee, de eigenaar heeft Lisboa als achternaam. Vandaar.

SAM_0035

De absolute favoriet bij mijn man en zijn vrienden. Een buffetrestaurant waar je voor tien euro (op vrijdag-  en zaterdagavond en op zondag 13,50 euro) helemaal aan je culinaire trekken kunt komen. En vooral ideaal als er kinderen of vegetariërs in je reisgezelschap zitten. Voor hen is hier vaak meer keus dan in menig ander restaurant. Bovendien: als je geen zin hebt in een hoofdmaaltijd kun je je altijd nog uitleven op de taarten bij het toetjesgedeelte. Bij elk bezoek aan Restaurante Lisboa verzucht mijn man na weer flink opgeschept te hebben ‘het is de kunst je te beheersen’. En dat lukt met alle verleidingen die op de loer liggen maar matig.

SAM_0034

Contactgegevens:
Restaurante Lisboa
Rua João Reis, Zona Industrial
Caldas da Rainha
GPS: 39.4220848,-9.1637592
W: www.restaurantelisboa.pt

Het restaurant ligt op het industrieterrein tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho, aan een zijstraat van de Avenida Atlântica (de snelle route naar het strand). Ideaal dus  voor als je naar het strand gaat of juist van het strand komt.

Veel families vieren hier hun verjaardagsfeestjes, want de jarige hoeft niet te betalen. Het is in Portugal gebruikelijk dat de jarige zelf de taart meeneemt. Het restaurant zorgt voor bordjes en bestek. Ik heb bij Restaurante Lisboa avonden meegemaakt waarop verjaardagsvierders (en alle andere gasten) wel vier keer “Lang zal ze leven” hebben gezongen. Leuk!

Ook fijn om te weten: je hebt hier gratis wifi!

Restaurante Ceia

Bij het hippisch centrum in Ceia kun je goed eten.
Toetje bij Ceia
Elke dag hebben ze een prima lunch voor rond de 8 euro euro ( in het weekend 13,50 euro). Uitkijkend over de buitenbak kun je kiezen uit een voorafje, een hoofdmaaltijd en een toetje. Op zondag hebben ze een drukbezocht lunchbuffet. Kom vroeg, want anders is er geen plek meer.

Contactgegevens:
Ceia – Centro Equestre International Alfeizerão
Estrada Nacional 8, km 89
Vale de Maceira
Alfeizerão
T: (00351)262 980048
W: www.ceia.pt

Elke dag lunch, maar alleen in het weekend ook ’s avonds open.
Ze organiseren ook regelmatig fado-avonden. Daarnaast kun je er natuurlijk paardrijden.

Escola da Vela aan de lagune van Óbidos

Heerlijke plek om over de lagune uit te kijken en een eenvoudige maaltijd te nuttigen (omelet, hamburger, salade).

Escola da Vela

Leuke, hippe sfeer. Veel buitensporters die van zeilen, surfen of kanoën houden. In de winter zitten we hier graag op zonnige zondagen. En in de zomer in de namiddag. Lekker een kopje koffie drinken.

Escola da Vela

Contactgegevens:
Escola de Vela da Lagoa
Rua do Penedo Furado
Nadadouro (aan de lagune van Obidos – Lágoa de Obidos – )
T: (00 351) 262 978592
W: escoladeveladalagoa.com

Je kunt hier ook terecht voor het huren van materiaal of als je les wilt nemen in kite-surfen, zeilen, (wind)surfen etc.

Aan de boulevard van Foz do Arelho

Foz do Arelho
Adembenemend is het zicht als je vanaf de Avenida Atlântica naar beneden richting de badplaats Foz do Arelho rijdt

Cais da Praia

Aan het begin van de boulevard bij de parkeerplaats die naar de Atlantische Oceaan leidt, zit Cais da Praia. Een leuke plek voor een Grimbergen of een kleine maaltijd. Ook in de winter!

Cais da Praia Foz do Arelho

Cais da Praia Foz do Arelho

Website:  Cais da Praia

Sétima Vaga

Hippe tent voor cocktails. Gezellig op zaterdagavond. Voor bierliefhebbers: ze serveren hier Grimbergen. Je kunt er de hele dag door ook een kleine maaltijd bestellen ( hamburger, pizza, tosti en mijn favoriet een ‘torrada‘ – geroosterd brood met boter, simpel en lekker).  Vanwege de loungemuziek en de ontspannen sfeer is deze bar heel erg in trek. Sommige mensen blijven halve dagen op het terras zitten (een boek lezend of keuvelend met vrienden. Uiteraard met steeds een ‘bica‘, een cocktail of een lekker biertje op tafel)

DSC05881

Ala Norte

Helemaal op het uiterste puntje van de boulevard zit Ala Norte. Een heerlijk plekje om neer te strijken. Dat hebben een paar televisiemakers ook bedacht. Het strand en de omgeving zijn gebruikt voor de telenovela Água do Mar. Ala Norte werd de uitvalsbasis voor acteurs, stylistes en de cameraploeg.

DSC02900

Ala Norte

Handige tip:

Ga je naar het strand? Neem zo’n sandwich met boter, ham en kaas mee. In een ‘pastelaria’ (banketbakkerij) of ‘paderia’ (bakkerij) maken ze de broodjes ter plekke. Ze pakken de ‘sandes‘ (sandwiches) ook nog eens vakkundig voor je in. Zo’n broodje kost tussen de 1,50 à 2 euro. Zelf houd ik het meest van ‘pão caseiro’. Vaak heb je de keuze uit ‘papo seco’ of ‘pão caseiro’. Een ‘papo seco‘ is bijna helder wit van binnen en vederlicht. Een ‘pão caseiro’ is iets donkerder, weegt meer en heeft een hardere korst. Veel smaakvoller, dus.

Sandes de queijo com/sem manteiga (kaassandwich met/zonder boter)
Sandes de fiambre com/sem manteiga (hamsandwich met/zonder boter)
Sandes misto com/sem manteiga (kaas- en hamsandwich met/zonder boter)

Of haal ergens een bifana (broodje vlees)

Artikel bitoque of bifana 03


Lekkere kippensoep (canja de galinha):
Kippensoep

Verrassing:

Canja

ENGLISH VERSION: GO TO ‘DO YOU LIKE PORTUGAL?’

Ga voor de update naar Deel II: Waar gaan we eten als we in Caldas da Rainha en Foz do Arelho zijn? -blogpost uit juni 2016

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. hnwfkoppert schreef:

  Beste Esa, 

  Geen restaurant, bar of eetcafe ontbreekt! Niemand kan meer om je heen. Onderhoudend geschreven. Zou zo afreizen. 

  Zelfs voor mensen die geen Engels kunnen lezen weten door de prachtige foto’s waar ze moeten zijn.

  Groet en nu gezellig naar LY,

  Henk

  Verzonden vanaf Samsung Mobile.

  Like

 2. Onze favorieten in Caldas: Meia Tigela en Maratona. Ga zeker eens proeven 🙂

  Groeten uit Flamboyant b&b
  Patrick, Hayat, Nina & Milton
  (Serra do Bouro)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s