Lissabon: tuin en basiliek in Estrela

on

De Basílica da Estrela is niet ver van een van mijn andere favoriete pleintjes, Jardim do Príncipe Real. Veel Portugezen kennen deze basiliek van de televisie en society bladen. Geregeld vormt de Real Basílica do Santíssmo Coração de Jesus, zoals de volledige naam luidt, het decor van een sjieke begrafenis. De basiliek is sowieso een bezoek waard. En niet in de laatste plaats omdat je het dak op mag! Bovendien is er voor de basiliek een lieflijk parkje om te verpozen: de Jardim da Estrela. Genoeg reden voor een bezoekje dus!

#zininportugal

Basílica da Estrela

Een basiliek is voor de rooms-katholieke medemens een kerk die door het Vaticaan deze eretitel als blijk van erkenning of waardering heeft gekregen.  In de klassieke oudheid was een basilica een gebouw met een hoog middenstuk, soms diende het gebouw als markthal, beurs of rechtbank.

Als je ook Mafra bezoekt, herken je de stijl wellicht! De Basílica da Estrela en het klooster in Mafra zijn architectonisch verwant. Wil je de foto’s van Mafra (niet eens zo ver van Lissabon en Sintra!) bekijken? Klik dan op het beeldverhaal hieronder:

Mafra: monumentaal paleis en klooster

#zininportugal

De witte Basílica da Estrela in Lissabon dankt zijn oprichting trouwens aan een gelofte. Zo richt Dona Maria Francisca, de latere koningin Maria 1 van Portugal, zich op haar trouwdag tot God: ‘als ze een mannelijke erfgenaam baart, zal ze een kerk laten bouwen’. Binnen een jaar is het raak! En weldra wordt er met de bouw van de Basílica da Estrela begonnen. Heel triest: twee jaar voordat de basiliek in 1790 voltooid is, overlijdt haar zoon, het prinsje – José -,  aan de pokken.

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

De kerk is vrij toegankelijk (vanaf een uurtje of negen tot een uur of acht). Wat veel mensen niet weten, is dat je bij nonnen tijdens kantooruren voor 4 euro een kaartje voor de wenteltrap naar boven kunt kopen. Op het dak heb je mooi zicht over Lissabon. Aan de ene kant de stad en in de verte de Taag.

Wat me altijd weer verbaast, is dat er weinig veiligheidsmaatregelen zijn. Als je niet oppast, duvel je zo van het dak af. Dus met kleine kinderen of overmoedige pubers in de buurt, zou ik deze dicht bij me houden. Voor je het weet, eindigt hun Instagramwaardige selfie in een drama.

#zininportugal

Jardim da Estrela

Tegenover de basiliek tref je een lief stadsparkje aan! Heerlijk om een boek te lezen, een broodje (bifana?) op een bankje te eten of om bij het paviljoen koffie te drinken en wat zoets te nuttigen.

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

Tip en handige informatie

Wandel vanaf  Jardim do Príncipe Real (dat tegen de drukke Bairro Alto aanschurkt) naar deze tuin, Jardim da Estrela. We hebben nog niet zo lang geleden in een oud stadspaleis (Casa do Princípe ) aan de Jardim do Príncipe Realmet zijn eeuwenoude bomen –  gelogeerd. Een prima uitvalsbasis voor een paar dagen Lissabon, vooral als je een kamer aan de achterkant hebt, die grenst aan de botanische tuin (Jardim Botânico da Universidade de Lisboa) en dan fijn tegen de bladeren van de hoge bomen aankijkt.

Onderweg van Jardim do Príncipe Real naar Jardim da Estrela kom je nóg een aardig pleintje tegen: Praça das Flores. Je bent echt een beetje uit het toeristische gedeelte en loopt door authentiek Lissabon met veel betegelde huizen en doorkijkjes!

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

#zininportugal

De Basílica en Jardim da Estrela liggen in de wijk Estrela, aan de Praça da Estrela /Rua da Estrela. Goed om te weten:  lijn 28 (dat beroemde gele trammetje dat in elke reisgids staat en tegenwoordig meer toeristen dan Lisboetas vervoert) eindigt bij de Basílica da Estrela. Maar ik zou zeggen: vergeet het trammetje en neem de wandeling vanaf Jardim do Príncipe Real!

Geen beeldverhaal meer missen? Vul dan je e-mailadres in bij de volgknop. 

Eind mei ga ik naar Évora en Monsaraz. In Évora ben ik al eerder geweest, maar Monsaraz is nieuw voor me. Ben zó benieuwd!

#zininportugal
In de Basílica da Estrela kun je een aalmoes voor de Heilige Antonius storten. Voor wie het nog niet weet: ik heb wat met deze heilige. Hij helpt me als ik iets kwijt ben! Echt, het werkt (bijna altijd): “Heilige Antonius goede vrind, maak dat ik mijn ….vind!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s