In het voetspoor van een paar dinosaurussen

Het is eind van de middag als we bij het verlaten Santuário do Cabo Espichel nabij Sesimbra, onder de rook van Lissabon, aankomen. Dit bedevaartsoord uit de vijftiende eeuw is ons vertrekpunt voor een wandeling langs dinosaurussporen.

Santuário Cabo Espichel

Santuário Cabo Espichel

Sanctuary Cabo Espichel

Santuary Cabo Espichel

In de late middagzon rijden twee gidsen onze groep van acht personen naar het punt waar je de voetstappen goed kunt zien. Het afdalen is best een klus. Gelukkig weten de gidsen precies waar je je voeten kunt zetten. Hierdoor kun je bij een aantal overgebleven afdrukken van voetstappen van Dinosaurussen komen. En dat wil je natuurlijk: zelf in zo’n enorme afdruk staan waar miljoenen jaren geleden een dinosaurus stond te pauzeren. Hoe cool is dat?

Afdalen naar voetsporen

Afdalen naar voetsporen

DSC09244
Even meten hoe ver de poten uit elkaar stonden

Voetspoor Dinosaurus

Gids van Vertente Natural

Met het bedevaartsoord op de achtergrond en de mooie baai van Lagosteiros luisteren we goed naar gids José van Vertente Natural die uitlegt hoe deze voetstappen ruim 155 miljoen jaar geleden in het Jura-tijdperk zijn ontstaan. In deze tijd zit het Iberisch schiereiland vast aan de westkust van het huidige Frankrijk (de Golf van Biskaje bestaat dan nog niet). Door de stijging van de zeespiegel ontstaan er allemaal ondiepe zeeën. Er is voedsel voor Dinosaurussen die hier makkelijk kunnen rondbanjeren. Door het schuiven van de platen in het latere Krijt-tijdperk verdwijnen de ondiepe zeeën en ontstaan de continenten zoals we ze nu kennen. Dinosaurussen sterven uit. Geleerden zijn het er niet helemaal over eens: kwam het door klimaatverandering of wellicht door een meteoriet-inslag? Hoe dan ook: hun voetsporen zijn bij Cabo Espichel nog steeds terug te vinden!

Tip: Ga niet zelf op pad. Voor je het weet, roets je een klif af. En met een gids is sowieso veel leuker (denk aan al die extra informatie die je krijgt!)

Dinosaurusvoetprint

Dinosaurusvoetprint

Uitleg gids Vertente Natural

Coasteering: voor de waaghalzen onder ons

Ik had er nog nooit van gehoord, maar José van Vertente Natural vertelt enthousiast over een nieuwe tak van buitensport: coasteering. Je bedwingt de kust door met touwen een klif af te dalen of te overbruggen, stukken te zwemmen en te klimmen. Op hun website staan foto’s en video’s van deze nieuwe activiteit die als decor de blauwe zee en de groene hellingen van de Serra da Arrábida hebben.

Kust bij Cabo Espichel

In het Serra da Arrábida-gebied kun je naast coasteering en het bezoeken van dinosaurusvoetsporen nog veel meer buitensportactiviteiten ontplooien. Denk maar eens aan: speleologie, duiken, parapente, canyoning, mountainbiken, jeepsafari of kanoën.

Voor  over deze activiteiten kun je het best even de website van Vertente Natural raadplegen.
Vertente Natural

Meer informatie

Info over Lissabon en de regio: Visit Lisboa
Info over Portugal in het algemeen: Visit Portugal
Dagelijkse rechtstreekse vluchten naar Lissabon: TAP
Goede uitvalsbasis in Lissabon (zie ook blogpost over vogels spotten): Olissipo Oriente

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s