Deel II: Waar gaan we eten als we in Caldas da Rainha of Foz do Arelho zijn?

Ongeveer een jaar geleden heb ik een blogpost over restaurants in de buurt van Caldas da Rainha geschreven.

In Portugal eet je twee keer warm: tussen de middag –  doorgaans tussen 12.00 uur tot 15.00 uur –  en ’s avonds vanaf 19.00 uur tot een uur of 21.30 uur. Kom je tegen het sluitingstijd, dan heb je kans dat van de dagmenu’s de meest gewilde gerechten al op zijn.

Sinds de economische recessie heb ik de indruk dat er ’s avonds minder vaak buiten de deur gegeten wordt. Restaurants moeten het dus hebben van het middagmaal. Omdat de meeste werkgevers hun werknemers een lunchcompensatie (van onder de 10 euro) geven, passen de restaurants hun prijzen daarop aan. Je kunt tussen de middag in de steden makkelijk plekken vinden waar je bijzonder goedkoop een prima maaltijd krijgt. Inclusief één drankje en een koffie toe. Ik heb gemerkt dat veel restaurants de tent ’s avonds gewoon sluiten. Te weinig klandizie. Of alleen in het weekend open gaan. Een avondmaaltijd is daarom doorgaans duurder. Je gaat dan niet meer ‘functioneel uiteten’, maar vaak voor de gezelligheid, met vrienden. Vooral in het weekend. Reserveer daarom in de weekenden voor een avondmaaltijd bij de populaire restaurantjes! Vanaf 13,50 euro kun je al prima uiteten. En ik moet heel eerlijk zeggen, dat ik dan ook zelden meer dan 30 euro per persoon uitgeef. Ik moet heel diep in mijn geheugen graven om een etentje te bedenken, bij ons in de buurt, waar ik meer heb uitgegeven.

Restaurants zijn, zeker aan de Costa de Prata, vaak familiebedrijven en daarom een dag in de week gesloten. Meestal op maandag (om van de drukke zondag uit te rusten) of op dinsdag.  Let dus bij onderstaande restaurants goed op wanneer ze open zijn!

Hotel Sana Silver Coast

Over sommige restaurants zijn we minder tevreden dan vorig jaar, zoals het restaurant van het hotel tegenover het park in Caldas da Rainha. In februari constateerden we dat zo’n beetje de voltallige bediening van Hotel Sana Silver Coast vertrokken was. Wat jammer! De nieuwe garde is aardig, maar we missen de vertrouwde gezichten. Uiteraard heb ik navraag gedaan. Ze zijn vrijwillig vertrokken. Konden ergens anders een betere baan vinden. Euh?Allemaal? In deze tijden van tegenspoed?! Het kost me enige moeite om dit te geloven. Om me heen hoor ik vreselijke verhalen. Mensen die drie jaar lang op een tijdelijk contract werken en na die drie jaar noeste arbeid er genadeloos uitgeknikkerd worden. Na drie jaar heb je recht op een vast contract en daar hebben werkgevers niet altijd zin in.

hotel_sana_silver_coast_06

hotel_sana_silver_coast_05

Maar goed: na onlangs een fruitsalade uit blik voorgeschoteld gekregen te hebben, vinden we het voorlopig welletjes. Wel blijft het Hotel een fijne plek om even neer te strijken en wat te drinken. Of voor een snack halverwege de middag. Hun hamburger op de snackkaart blijft een lekker tussendoortje. En trouwens, het oog wil ook wat: het eten wordt doorgaans prachtig opgediend! Ook een prettige bijkomstigheid: de porties zijn klein, waardoor onze calorietellende medemens in ieder geval gerustgesteld aan tafel kan zitten.

hotel_sana_silver_coast_04

Informatie:
Website Hotel Sana Silver Coast
T: (00 351) 262 000 600
Avenida Dom Manuel Figueira Freire da Câmara
Caldas da Rainha
(tegenover het park)

Adega Velha in Fanadia

Update maart 2017: dit restaurant heeft het niet gered. Inmiddels is er op deze plek een andere uitbater. We hebben goede berichten over hun eten gehoord. Portugese kost en niet prijzig!

Voor meedogenloze grote porties vlees moet je bij Adega Velha in Fanadia zijn. Een vriend van ons zegt altijd: ‘Maakt niet uit hoe groot de lap vlees is, als de horens er maar af zijn’. Nou, hier kunnen carnivoren hun hart ophalen.

adega_velha_06

adega_velha_07

adega_velha_05
Cabrito no forno, geit uit de oven
adega_velha_01
Ingang restaurant Adega Velha in het dorpje Fanadia, vlakbij Caldas da Rainha en Obidos (in de buurt van São Gregório, Matoeira, Lagoa Parceira)

 

adega_velha_02
Het vlees wordt voor je op de oude barbecue gelegd

adega_velha_03

adega_velha_04
In dit restaurant tref je een enorme collectie oude geweren en pistolen aan

Informatie:
T: (00 351) 961926446
Rua Principal 30
dorpje Fanadia bij Caldas da Rainha (niet ver van Lagoa Parceira, Matoeira, São Gregório)

Restaurant Nascer do Sol vlakbij Salir do Porto

Meer richting Salir do Porto en São Martinho do Porto zit het restaurant Nascer do Sol. Het is een typisch Portugees restaurant, veel tegeltableaus, snelle vriendelijke bediening en vaak kunnen twee man met gemak van één portie eten (en dat is in Portugal helemaal niet vreemd!).

Nascer_do_Sol_07
Restaurante Nascer do Sol, niet ver van Salir do Porto

 

Nascer_do_sol_04

Nascer_do_sol_05
Dagmenu
Nascer_do_sol_01
De ‘pato corado’ (eend) van het dagmenu.

Informatie:
alf01038-1[1]

 

Restaurante A Lareira in Alto do Nobre (niet ver van Nadadouro en Foz do Arelho)

We zijn weer helemaal in de ban van A Lareira. Dit restaurant tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho ligt in Alto do Nobre, niet ver van Nadadouro. Van maandag tot vrijdag hebben ze ’s middags en ’s avonds een driegangenmenu onder de tien euro. Een drankje (lekkere wijn!) en koffie inbegrepen. Je kunt altijd kiezen tussen vlees en vis.

Als je à la carte eet: dit restaurant staat bekend om zijn ‘linguado’, tong. Al moet je niet gek staan te kijken als je een ‘schol’ op je bordje krijgt. Hun tournedo is trouwens ook uitstekend!

Lareira
Restaurante A Lareira trekt een ander publiek dan buffetrestaurant Lisboa. Beide restaurants zijn in de buurt van de Zona Industrial tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho, niet ver van de A-8.

Informatie
Dit restaurant is bijna elke dag ’s middags én ’s avonds geopend.
Link naar dagmenu van A Lareira
Rua da Lareira
Alto do Nobre (Alto do Nobre ligt aan zijweg van de Estrada da Foz)
Caldas da Rainha
T: (00 351) 262 823 432

CCC

Update 2017: de uitbater van dit restaurant is er mee gestopt. Inmiddels zit er een ander in. Helaas nog niet langsgeweest. Dus mocht je gaan: schrijf hieronder een review!

Met stip een van onze favorieten was Tons, Sons e Sabores in het CCC – Culturele Centrum van Caldas da Rainha. In de moderne blokkendoos die dienst doet als theater en expositieruimte had de eigenaar van A Lareira een tweede zaak. Voor 8.50 euro kon je tussen de middag prima lunchen. Helaas zijn ze er sinds 1 mei 2016 mee gestopt. Maar ik heb me laten vertellen dat de nieuwe uitbater ook een prima maaltijd serveert en dat het ’s avonds ook rond de 8.50 euro is.

CCC_Caldas_da_Rainha
Het CCC in Caldas da Rainha heeft een grote parkeerplaats in de kelder. Handig voor als je ook even naar de markt in Caldas gaat.

Informatie:
Rua Dr. Leonel Sotto Mayor
Caldas da Rainha
(onder dit culturele centrum is een grote overdekte parkeerplaats; het centrum is vlakbij de dagelijkse groente- en fruitmarkt, dus een handige plek om de auto te parkeren als je in Caldas da Rainha bent)

Restaurante Fortaleza in Alto da Serra (Rio Maior), in de buurt van Santana en de Salinas

Meer richting Rio Maior ligt Fortaleza. Hier serveren ze tussen de middag een maaltijd voor 8.00 euro (weekdagen) en 12,50 euro (weekend) in buffetvorm.  Een drankje en de koffie toe zijn inbegrepen.

SAM_3571

SAM_3579

SAM_3587

SAM_3577

SAM_3580

SAM_3583

SAM_3582
Ze hebben bij Fortaleza bijna altijd bacalhau com natas (een stokvisgerecht met room dat uit de oven komt)

Informatie:
Website Fortaleza
Alle dagen voor de lunch geopend. ’s Avonds:  alleen als er gereserveerd wordt.
T: (00315) 243991165
Alto da Serra
Rio Maior
De uitbater van dit restaurant beheert ook enkele authentieke molens waar je in kunt overnachten. Kijk maar op de website van Fortaleza en Cabeço dos três moinhos

Let op: in dit piepkleine dorpje is nog een restaurant: Cantinho da Serra. Daar kun je  lunchen én dineren. Wat ik me van dit restaurant kan herinneren,  is dat er een enorme hoeveelheid toetjes op tafel komt.

Buffetrestaurant Lisboa

Buffetrestaurants hebben de prettige bijkomstigheid dat er altijd wel iets is dat iedereen lust: kinderen zien dingen die ze blieven en als vegetariër kun je ten minste uit de saladebar voldoening halen. Vegetariërs komen er in Portugal meestal karig van af. Er zijn maar weinig restaurants die werk maken van een maaltijd zonder vlees. Tenzij je van vis houdt natuurlijk! Dan kun je je hart ophalen.

Mijn mans favoriete buffetrestaurant is nog steeds Restaurante Lisboa. Dit restaurant heet zo, omdat de eigenaar Lisboa als achternaam heeft. Voor 10 euro (in het weekend en op sommige avonden 13.50 euro) kun je je uitleven. Wij worden altijd bijzonder vrolijk van het toetsjesbuffet!

Binnenkort gaat het restaurant verhuizen naar een pand een paar honderd meter verderop, tegenover Mecolavínia, aan de Avenida Atlântica tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho. Op zaterdagavond is er vanaf negen uur livemuziek. Probeer dan nog maar eens een tafeltje te bemachtigen…. Zo druk is het dan! Menig familie viert hier de verjaardag van deze of gene. Een man achter een synthesizer is het hele orkest én de zanger van Portugese evergreens. Mijn man hoopt altijd vurig dat we voor het muzikale geweld losbarst vertrokken zijn. Of nou ja, voordat mijn moeder en ik de kans grijpen om de avond op te leuken met een dansje.

restaurante_lisboa_01

Informatie:

Wil je dus een echte klassieke Portugese vrolijke zaterdagavond meemaken: veel families die genieten van het eten en de muziek? Reserveer hier rond een uurtje of 20.45 uur. Je zit dan gegarandeerd écht tussen de locals. Je kunt tot laat door blijven eten (uurtje of 23.00 uur). Ga na de maaltijd naar Foz do Arelho om bij de kleine strandtentjes uit te buiken (of om weer te genieten van muziek en de relaxte sfeer).

Website Restaurante Lisboa
Zona Industrial van Caldas da Rainha
Neem de Estrada Altantica en je ziet het restaurant verschijnen tegenover Mecolavínia (een bedrijf waar je agrarische producten en diervoeder kunt kopen).
T: (00351) 262 833 228

Pizzeria Novo Mundo

Voor Pizza’s gaan we naar Pizzaria Novo Mundo, vlakbij de stierenvechtarena in Caldas da Rainha. Het is een Tl-buis zaak waar scholieren graag komen. Tussen de middag, tijdens het schooljaar, zie je ze zitten: gezellig keuvelend boven een pizza of een bord patat. Wij zijn fan van de vegetarische pizza met tonijn en ei. Van de grootste pizza (nog onder de tien euro) kunnen met gemak vier man hun honger stillen. Ook fijn voor de jeugd of voetballiefhebber: de tv staat altijd aan. Zo mis je in ieder geval geen enkele voetbalwedstrijd of nieuwe clip…

Informatie:
Website Pizzeria Novo Mundo
T: 262842969
Rua Praça de Touros 25
Caldas da Rainha

Restaurante do Coto in het dorpje Coto

Update 2017: allang niet geweest. Dus mocht je het bezoeken. Schrijf hieronder een review!

Restaurante do Coto ligt in de buurt van Salir de Matos en Guisado. Voor mensen die liever ’s avonds warm eten: prima maaltijden. In de avond moet je echter wel rekenen op een euro of 20 à 25 per persoon.

restaurante_do_coto_02

restaurante_do_coto_03
Inktvis

restaurante_do_coto_01

Informatie:
T: Rua Principal 14
Dorpje Coto, Caldas da Rainha

CEIA – eten in een hippisch centrum

Bij Alfeizerão ligt het hippisch centrum Ceia, waar je tussen de middag prima kunt lunchen. Als je tegen het middaguur paardrijlessen neemt, kun je zo na de les het restaurant in. Lekker makkelijk. Een lescyclus is niet eens zo duur (beginners 10 lessen 75 euro) .

Informatie:
Alle dagen voor de lunch geopend (door de week drie gangen keuzenmenu van rond de 7,50 euro; in het weekend een uitgebreid buffet voor 12,50 euro ). ’s Avonds alleen geopend bij speciale evenementen.

Leuk voor paardenliefhebbers: je eet met zicht op de buitenbak.
Website paardencentrum én restaurant CEIA
T: (00351) 262 980048
Estrada Nacional 8 (EN 8), kilometer 89
Vale de Maceira
Alfeizerão
Niet ver van Salir do Porto en São Martinho do Porto

Cozido à Portuguesa

Wil je écht een typisch Portugees gerecht, neem dan Cozido à Portuguesa. Dat is een ‘pot-au-feu’, een stoofschotel met veel vlees, worsten, groene koolbladeren, aardappelen en wortels. Gewoon proberen, hoor! Veel restaurants hebben dit gerecht op zondag op de kaart.

cozido_a_portuguesa

The Bread and the Coffee en Capristanos bij het busstation in Caldas

Tegenover het busstation zit The Bread and the Coffee. De plek voor liefhebbers van een hamburger, salades, sandwiches of een kleine snack. Ik moet op de een of andere manier altijd aan Bagels and Beans denken als ik hier neerstrijk. En in het busstation vind je Capristanos. Ik wacht hier graag op de bus die me naar Lissabon brengt. Ze hebben namelijk heerlijke pastéis de nata!

The Bread and Coffee en Capristanos liggen allebei in de Rua Coronel Soeiro de Brito in Caldas da Rainha. Hier is ook het busstation gevestigd. Van hier kun je met gemak (en vrij comfortabel) naar Lissabon, Leiria, Coimbra, Porto etc.

Inatel in Foz do Arelho

Wil je een fenomenaal uitzicht, dan kan ik Inatel in Foz do Arelho aanraden. Voor het eten hoef je er niet te zijn: in buffetvorm serveren ze fantasieloos eten. En de bediening is matiger dan in andere restaurants. De schitterende locatie maakt echter veel goed. Je kunt er heerlijk op het terras zitten of in de loungebanken. Vooral buiten het seizoen komen we hier graag. Er worden hier ook borrels georganiseerd. Dus misschien een leuke stop voordat je op een zaterdagavond gaat luisteren naar een muzikant of dj op de sympathieke boulevard van Foz!

Je kunt trouwens ook slapen bij Inatel! Oorspronkelijk is het complex opgezet als vakantieoord voor arbeiders van een vakbond, maar tegenwoordig mag iedereen er logeren.

Inatel

Inatel_02

Inatel_03_caf_

Informatie:
Website Inatel
T: (00351) 262 975100
Rua Francisco de Almeida Grandela 17
Foz do Arelho
(de parkeerplaatsen boven op de heuvel zijn schaars, probeer daarom – zeker in de zomer- beneden te parkeren)

Indiër: Delhi Darbar

Update 2017: dit blijft een absolute TOPPER!

En natuurlijk mag ik onze favoriete Indiër niet vergeten: Delhi Darbar. Vlakbij het park in Caldas en niet ver van Hotel Sana Silver Coast en het winkelcentrum, dat vorig jaar nog Vivaci heette,  maar nu is omgedoopt tot La Vie. Zoals ik al eerder in deze blogpost heb gemeld is op de bovenste verdieping van dit winkelcentrum een foodcourt  met enkele kleine tentjes waar je soep, hamburgers, sandwiches en grotere maaltijden kunt eten.

Maar nu terug naar Delhi Darbar. Door de week bij de lunch kun je voor 7,50 euro een heerlijke curry krijgen (zeg dan wel bewust dat je voor het menu dat buiten staat gaat!). Ze spreken prima Engels, dus de bediening verloopt vlotjes. Wij gaan altijd voor nummer 74, een vegetarische curry (navratan korma). Wil je eens wat anders dan curry, dan kunnen we de Tandoori’s aanraden. Die zijn wat duurder, maar ja, wat is duur? Onder de 10 euro heb je een heerlijke tandoori, die dampend aan tafel wordt gebracht.

Informatie:
Website Delhi Darbar
T: (00351) 262 104526
Rua Amilcar Mota 21
Caldas da Rainha
Alle dagen open voor lunch en diner; alleen gesloten voor de lunch op maandag.

Delhi_Darbar_05

 

Delhi_Darbar_06
Lunchmenu van dinsdag tot vrijdag

Delhi_Darbar_01

Delhi_Darbar_nummer_74
Nummer 74: navratan korma
Delhi_Darbar_naan_brood
Garlic Naan hoort bij het lunchmenu

 

Delhi_Darbar_tandoori
Tandoori

Wat een feest, toch? En dat is Portugal ten voeten uit: lekker samen genieten van het eten. Naast natuurlijk het fijne klimaat, de afwisselende natuur, mooie stranden én aardige mensen! Kortom, waar gaan we morgen eten?

DSC_0464
Dit gerecht is makkelijk te maken:  Amêijoas à Bulhão Pato
DSC_0469
Oesters, kreeften, schaaldieren kun je in Foz do Arelho kopen bij Decomar

 

SAM_4166
Een aardige plek om ’s middags neer te strijken: het oude marktplein in Caldas da Rainha
SAM_4180
Het VVV-kantoor van Caldas da Rainha én de openbare toiletten vind je op de top van het oude marktplein.

 

SAM_4174
Praça da Fruta, het marktplein waar elke ochtend groente en fruit wordt verkocht.
SAM_4188
Vrienden hebben verteld dat je bij restaurant Fruta da Casa op de top van het marktplein, bij het VVV-kantoor ook aardig kunt eten!

Voor meer restaurants of eet- en drinkcultuur kijk ook bij:


Reacties van lezers:

Sabores d’Itália

Iris Franken van B&B Casas Fruta reageerde op Facebook: Op deze lijst mag zeker Sabores d’Itália niet ontbreken, het beste Italiaanse restaurant ooit.

Informatie:
Website: Sabores d’Itália
http://www.saboresditalia.com/
T: (00351) 262 845 600
Praça 5 de Outubro 40
Caldas da Rainha
Je kunt onder het plein waar dit restaurant aan ligt overdekt parkeren.

SAM_3627

sabores_d_italia_ementa

SAM_3630

Hierboven en in mijn blogpost van vorig jaar (deel I) staan restaurants waar ik meestal eet. Maar heb jij ergens lekker gegeten? Schrijf dan een reactie hieronder of stuur een mail (het liefst met foto’s) naar fadodistante@gmail.com! Er zijn zo ontelbaar veel meer restaurants in de buurt. Misschien ontdek ik dan ook weer leuke tentjes.

En nee, ik word niet betaald om reclame te maken. Ik schrijf zelfs onder een pseudoniem om zo anoniem mogelijk te blijven

 

Wil je nieuwe berichten automatisch in je inbox ontvangen?
Vul dan rechtsonder bij de ‘volg-knop’ je e-mailadres in.

Je kunt me ook liken op Facebook. 
Ga daarom naar de Facebookpagina van Esa Caldas – writer.
Steeds als er een nieuw blogbericht gepost wordt,
verschijnt er op Facebook een melding.

Zo mis je geen enkel bericht!

Sharing = caring (about Portugal).

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Van Eijk Cees schreef:

  Super geschreven, zeer goede info
  Sommige kennen we, en andere gaan we eens kijken
  Bedankt.

  Like

 2. Fennie Knol schreef:

  Fijne restaurantjes.
  Nog een tip:
  Restaurant A- Telha in Cadaval. Heerlijk eten bij Joana.

  Like

 3. Tonny Hartman schreef:

  Leuke tips!
  Ik heb er nog een, Manelvina in Cruzes. Typisch Portugees met veel heerlijk vlees!
  Groeten!

  Like

 4. Liliane schreef:

  Paraíso do Coto in Coto is meer dan waard om te eten. Heel lekker is bv. De Porto aletejano en ook de dorade grelhada. Voor lekkere krab en scampi’s kun je in Caldas da Reinha terecht in restaurante la rotunda in september en oktober.

  Like

 5. Liliane schreef:

  Porco alentejana

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s