Mobiel internet: overal wifi met een hotspot

on

Deze keer een beeldverhaal in de categorie: handig.

Router = hotspot

In Nederland noemen we zo’n ding een router, maar hier hebben ze het over een hotspot. Vrienden van ons die geregeld langskomen hebben ontdekt dat je met zo’n hotspot van Vodafone in je tas prima snel internet hebt en je geen gebruik meer hoeft te maken van je Nederlandse belbundel. En ook heel plezierig: een stuk of tien devices (laptop, smartphone, tablet) kunnen er op worden aangesloten!

Waar koop je zo’n ‘hotspot’ plus wifikaart?

Op het vliegveld van Lissabon heb je naast Turismo de Lisboa een Vodafonewinkel. En verder vind je in winkelcentra bijna altijd wel een vertegenwoordiger van Vodafone (vodafone.pt).

De aanschaf van een hotspot is eenmalig best pittig: rond de vijftig euro. Afhankelijk van de aanbieding die ze op het moment van aanschaf hebben, kan het goedkoper uitvallen. Vooral als de eerste 15 dagen internet (à raison van 15 euro) er al bij inbegrepen zitten.

Links de router (hotspot) en rechts het kaartje dat je nodig hebt om te gaan internetten: vodafone Go

Ook handig om te weten

Eenmaal zo’n router en simkaartje van Vodafone Go aangeschaft dan kun je het simkaartje bij de Vodafonewinkel steeds weer voor een nieuwe periode opladen. En wel als volgt:

Carregamentos = opwaarderen; validade = geldig ; dias = dagen

Goed om te weten

De rij bij de Vodafonewinkel op het vliegveld kan een aanslag op je Hollandse geduld zijn. Dus wij dachten slim te zijn en van tevoren alvast wat VodafoneGO- simkaartjes voor onze vrienden te kopen. Kunnen ze meteen internetten. Maar de informatie over het moment van activeren is tegenstrijdig. Bij de ene Vodafonewinkel beweren ze dat de kaart pas geactiveerd wordt op het moment dat je deze in de hotspot stopt, bij de andere Vodafonewinkel hoor je dat op het moment van aanschaf de kaart meteen actief wordt.

En verder: je hebt een Vodafone Go en een Vodafone Light mogelijkheid. De Vodafone Light kun je gedurende 15 uur 90 dagen lang gebruiken. Maar dan moet je wel steeds je hotspot aan en uit zetten. Vergeet je dat, dan ben je zo die 15 uur kwijt (weten we inmiddels uit ervaring).

Voor zover mijn kennis reikt, zijn er op het moment van schrijven geen andere telecombedrijven in Portugal die ook werken met zo’n systeem van een mobiele router. Vodafone.pt is daarin volgens mij de enige, maar mocht iemand nog een tip over een ander bedrijf met ook makkelijk tijdelijk mobiel internet – zonder een vast abonnement!- hebben, dan houd ik me van harte aanbevolen!

Op pad met een hotspot

Zodra je het kaartje in de hotspot hebt gefriemeld, hoef je alleen nog maar je device (mobiele telefoon, laptop, Ipad etc) erop aan te sluiten. Dit doe je door de Vodafonehotspot bij instellingen op je eigen device op te zoeken en de wificode, die binnen in het dekseltje van de router staat, in te voeren. O ja, en vergeet niet aan de buitenkant op het ‘on’-knopje te drukken (en een minuutje of twee, drie te wachten totdat de hotspot alle signalen heeft opgevangen). Als het ding operationeel is, dan brandt trouwens alleen het batterijlampje.

Prettige bijkomstigheid is dat de hotspot nauwelijks iets weegt en met gemak in een kleine tas past. Als de batterij van de hotspot opgeladen is, gaat deze een uur of 3 à 4 mee. Verstandig dus om hem af en toe in de auto aan de oplader te hangen.

Op die manier heb je op het strand, in cafés en restaurants en op straat voldoende energie om met het wereldwijdeweb verbonden te blijven. Ten minste: als je dat wilt… Je kunt je dus 15 dagen voor 30GB op het 4G-netwerk van Vodafone wild surfen of ervoor kiezen om ergens met een plank in de golven compleet wifiloos te gaan liggen surfen. Aan jou natuurlijk de keus ;-).

Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen? Vul dan je e-mailadres bij de volgknop in of like de Facebookpagina van Zin in Portugal. Muito obrigado!

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. netty kamp schreef:

  Hoi, net weer terug van 2 weekjes portugal en heb dit kaartje gebruikt. In min gewone router dit keer, maar principe is zelfde. Kaartje gaat pas tellen als het erin wordt geplaatst (en misschien ook wel pas als je begint te gebruiken, maar dat weet ik niet zeker) Werkte inderdaad prima! Bedankt voor de nuttige e-mail! Netty

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

 2. Hans Martens schreef:

  Wij gebruiken in Spanje en aan boord van onze boot ook een mifi (mobile wifi) hotspot van Huawei ong.€ 50,-. Daarin werkt ieder telefoonkaartje van willekeurig elk telecombedrijf. Bijvoorbeeld in Spanje van Orange (€ 20,-) voor 30 GB. Werkt in heel Europa en is via internet overal op te laden. Je kunt ook in Nederland een kaartje aanschaffen op maandabonement veel GB’s weinig telefoonminuten, want ook die werkt in heel Europa.
  Hans Martens

  Like

 3. Hans schreef:

  Wij hadden tijdens ons laatste verblijf aan de Zilverkust een mobiele hotspot gehuurd van PortugalInternet.
  Je betaalt vooraf en per kalenderdag. Je kiest bij reservatie een afhaalpunt voor je hotspot. Dat kan eender welk portugees postkantoor zijn. Wij kozen voor het postkantoor in de vertrekhal van T1 van de luchthaven van Lissabon.

  De prijs was niet mals, we betaalden een 40-tal EUR voor 10 dagen, maar de kwaliteit was perfect.
  Groot voordeel: er is geen datalimiet. Maar goed ook want de gigabytes vlogen erdoor: online-gamen, Netflix, Skype, … onze 2 tiener-kids hebben het allemaal getest en waren uiterst tevreden.

  Op het einde van je verblijf stop je de hotspot in de meegeleverde enveloppe, die lever je vervoglens weer in bij een postkantoor (voor ons weerom op de luchthaven)

  Ik neem aan dat de kwaliteit en snelheid van de verbinding erg afhankelijk is van de plaats waar je je bevind. Voor ons was dat aan de kust, in de omgeving van Caldas da Rainha, waar er een goede dekking van het 4G-netwerk is.

  Website: http://www.portugalinternet.com

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s