Pas op, u nadert een rotonde of zebra!

Hoe vaak ik niet een extra rondje op een rotonde rijd? Ontelbare malen! Waarom? Omdat hier iemand een jaar of twee geleden heeft bedacht dat het veiliger is als iedereen, die niet meteen de eerste afslag op de rotonde neemt, links voorsorteert en tegen de rotonde aan gaat rijden. Bekijk het plaatje maar aandachtig als je wilt weten hoe je in Portugal een rotonde hoort te nemen!

como-contornar-rotundas-para-totos[1]

Het voelt heel onveilig als je een halve rotonde neemt, want er zijn nog genoeg weggebruikers die geen kaas van deze regel hebben gegeten. Vaak zijn dat onwetende toeristen in een huurauto, die zich vervolgens een hoedje schrikken en denken dat Portugese weggebruikers allemaal de reinste wegpiraten zijn …

3-Como-circular-correctamente-nas-rotundas[1]

Ik ben een keer, toen deze regel nog niet zo lang in gebruik was, door de politie van de weg gehaald omdat ik rechts reed en niet, volgens de regels, al links had voorgesorteerd om de tweede afslag te nemen. “Of mevrouw wist dat ze rotonde incorrect benaderde?” werd me gevraagd. Ik heb al mijn charmes in de strijd moeten gooien om de boete (rond de 300 euro) te omzeilen en oom agent braaf beterschap beloofd. Dus, mocht u een mevrouw tegenkomen die extra rondjes op de rotonde rijdt…Dat ben ik!

#zininportugal

Een tweede fenomeen: het zebrapad. Niet eens zo lang geleden stopte geen enkele auto voor een voetganger en ook niet als deze netjes via een zebrapad wilde oversteken. Maar die tijden zijn voorbij. Tegenwoordig let men wel op: het verhaal gaat dat je de rest van je leven aan het afbetalen bent als je iemand op een zebrapad aanrijdt. Soms zorgt dit voor hilarische taferelen. Al ver voordat ik überhaupt me heb afgebogen richting een zebrapad wordt er al afgeremd, want ‘stel je voor’ dat ik besluit het zebrapad te benutten. Wel zo prettig! Alhoewel: er blijven natuurlijk altijd meedogenloze blinden in autoland die nul respect voor een zebra hebben en zich onaantastbaar voelen. Dus blijf wel altijd alert! Dan kom je toch net iets sneller op de plek van je bestemming, een mooi strand bijvoorbeeld!

#zininportugal
Kitesurfers in Foz do Arelho
#zininportugal
Boulevard Foz do Arelho met zicht op de Lagoa de Obidos

Tolwegen

Eerder heb ik al eens over het (ingewikkelde) tolsysteem geschreven. Voor dat verhaal ga je naar : Tolwegen in Portugal

Geen beeldverhaal meer missen? Tik je e-mailadres in bij de volgknop!
Of like de pagina van Zin in Portugal op Facebook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s