Kerst in Caldas

Caldas da Rainha is een stadje met een grote streekfunctie. Het heeft een prachtig oud centrum en het lieflijke park. In de decennia na de revolutie hebben stedenbouwkundigen er helaas een potje van gemaakt. Zo zie je tegenwoordig aan de Avenida 1 de Maio torenhoge flats naast kleine woninkjes. En dan ineens is daar het kleine stationnetje met zijn tegeltableaus en antieke uurwerk.

Caldas da Rainha treinstation met kerst

Ik houd van het Caldas met zijn keramieken straatnaamborden en zijn – vaak vervallen – huizen uit de gloriedagen. Als je er oog voor hebt, zie je overal art nouveau/ art deco-achtige panden.

Caldas da Rainha art deco-gevel
De komst van enkele grote supermarkten hebben veel plaatselijke winkeliers geleidelijk de das om gedaan. Caldas – met de omliggende landelijke gebieden toch goed voor rond de 55.000 inwoners – heeft vijf (!) hipermercados gekregen: Modelo Continente, Pão d’Açucar, Pingo Doce, E.Leclec. Tot grote schrik van winkeliers en boeren, die dagelijks op het centrale marktplein hun waar verkopen. Gelukkig heeft de lokale ondernemer zich herpakt en bloeit de groente- en fruitmarkt weer als vanouds. Met enige hulp van de gemeente, overigens. Vooral met kerst pakken ondernemers en de gemeente uit. Al vroeg in november wordt de kerstverlichting opgehangen. In rap tempo versieren vlijtige handen in die maand het hele centrum.

Caldas da Rainha kerst
Caldas da Rainha kerstverlichting
Caldas marktplein
Caldas da Rainha natal
Caldas da Rainha natal
Per straat verschilt de verlichting. Als tegen het vallen van de avond de lichtjes aangaan, loont het om door de stad te lopen.

Caldas da Rainha avond fotografie
Caldas da Rainha avondfotografie
Caldas da Rainha avondfotografie

Caldas da Rainha avondfotografie
Fotografen die van avondfotografie houden kunnen hun hart ophalen. En hun winkelende echtgenotes ook. Caldas da Rainha heeft veel aardige, kleine winkeltjes.

Caldas da Rainha kerst

Begin je tocht rond een uur of vijf bij de gele Arena aan de Rua da Praça de Touros ter hoogte van het kruispunt met de Rua 31 de Janeiro. Parkeer in de buurt, bij het enorme parkeerterrein zo’n 200 meter verderop naast de brandweer.

Dichtbij de stierenvechters arena heb je aan het begin van de lange Rua Heróis da Grande Guerra –  die je vandaag helemaal gaat volgen – de smalle pijpenla van LANIDOR. Dit Portugese merk timmert flink aan de weg met bijzondere motieven. Ik ben dol op hun spullen, die van goede kwaliteit zijn. Op de ronde hoek tegenover LANIDOR heb je SAPATARIA GLOBO, een schoenenwinkel waar ik al menig laarsje heb gekocht. We volgen de straat waar Lanidor aan ligt. In hetzelfde stuk als Lanidor heb je meteen twee andere schoenenzaken. Ook altijd goed voor wie, volgens manlief, een schoenentic heeft.

We blijven op de Rua Heróis da Grande Guerra. Een straat die luistert naar de eervolle naam van Straat van de Helden van de Grote Oorlog hoort langt te zijn, dus je steekt over bij het postkantoor.

Zo’n beetje naast de grote deur, waar de enorme bussen van Rodotejo en de Expresso (Rodoviária) zich dagelijks tientallen malen naar binnen wringen, spot je al gauw de winkel van het Spaanse merk Desigual en, hoe kan het ook anders, weer een schoenenwinkel. Caldas da Rainha ligt dicht bij Benedita. In dit stadje is van oudsher veel schoenindustrie gevestigd. Aan de andere kant van deze straat vind je nog twee kledingwinkels. En een sport- en modezaak: SPORTINO. Moe van al het winkelen? Sluip dan het steegje Beco do Forno in voor een ovenverse heerlijke pastel de nata! The best in town, volgens velen.

Nog make up nodig? Bij PARFUMARIA BARREIROS FARIA in het roze pand helpen ze je graag. En mannen die een stropdas, overhemd, mooie polo of een compleet pak zoeken kunnen op de hoek bij GIOVANNI GALLI terecht. Dames bezoeken ondertussen de schoenenwinkel van BOM TOM. Hier verkopen ze in ieder geval de merken Hush Puppie, Tamaris en Ara. Snuif ondertussen de geur van gepofte kastanjes, die je bij het karretje koopt, op. Mijn herinnering aan de herfst en winter in Portugal wordt altijd ingekleurd door deze geur.

Rua Heróis da Grande Guerra Caldas
Caldas da Rainha natal
Naast Giovanni Galli zit in de Rua Almirante Cândido Reis een sokkenwinkel, PEDEMEIA. Tjonge, wat hebben die heerlijke sokken! En vaak in alle kleuren van de regenboog. We duiken niet deze in de volksmond bekende Rua das Montras in, maar we lopen door in de richting van de bushalte /Pingo Doce. Daar heb je een Stefanel zaak, die ik meestal oversla, omdat ik linea recta doorloop naar MARY POPPY. Wat hebben die aparte jurkjes! En vaak goedkoper dan wat bij Desigual in de rekken hangt. Dus naar binnen!

Op de eerstvolgende hoek tref je het zaakje van MERCEARIA PENA. Een kruidenierswinkel die het al dik een eeuw volhoudt. Ik koop hier altijd groene thee van de Azoren (Gorreana/ Hysson, chá verde folhas). Jaren geleden heb ik de plantage op het Azoreneiland São Miguel bezocht en sindsdien drink ik dagelijks deze zachte Portugese groene thee. Je blijft op de Straat van de Helden van de Grote Oorlog en loopt naar beneden, waar de stichtster van de stad, koningin Leonor, fier op je staat te wachten.

Je bent nu bij het park. Rechts daarvan zie je het roze gebouw van het Sana Silver Coast Hotel. Daarachter is een overdekt winkelcentrum. De organische vormen binnen zorgen voor een prettiger gevoel dan in menig groot strak modernistisch winkelcentrum in Noord-Europa. Hier heb je onder andere een filiaal van LION OF PORCHES, een Portugees merk dat Engels kostschoolachtige kleding verkoopt. Prijzig voor Portugese begrippen. Hun spijkerbroeken zitten overigens heerlijk.

Zoek je een BH, ondergoed of een mooie nachtpon? Loop bij OYSHO naar binnen. En pubers in de familie begroeten de namen op de gevel die Bershka, Stradivarius en Pull Bear tonen altijd met gejuich. Dus die zijn ook even zoet. Verder tref je hier nog een tiental andere zaken van drogisterij tot nagelstudio, een bioscoop ( en nee, de films zijn niet nagesynchroniseerd, dus je kunt gerust gaan), een supermarkt in de kelder en een foodcourt op de bovenste verdieping.

Het winkelcentrum is bovendien tot tien/elf uur ’s avonds geopend. Ook in het weekend. Voor de shopaholics onder ons erg fijn, de anderen moeten maar buiten van de mooie kerstverlichting gaan genieten….

Caldas da Rainha kerstverlichting
Caldas da Rainha kerstverlichting

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Marga Wulffraat schreef:

    Prachtig – prachtig zoals altijd! Lekker stille straten . . .

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s