Temperatuur en vuur

Het is warm in Portugal. Uitzonderlijk warm zelfs. We hebben in ons geheugen moeten graven en kunnen ons herinneren dat we jaren geleden mijn Hollandse nichtje met de auto naar het vliegveld in Lissabon brachten en dat er buiten een straalkachelwind was (woorden van mijn man die destijds even zijn arm uit het raam had gehangen en deze weer razendsnel naar binnentrok). Wanneer dat precies is geweest, weten we niet meer, maar wel dat het na 1 augustus was. Nu is het nog geen half juli én eigenlijk is het in Caldas da Rainha nooit zó warm als nu. Bizar.

Voor de temperatuur kijk ik altijd op de Portugese KNMI: IPMA.PT. Je kunt dan je district intikken en de stad waarvan je de temperatuur wilt weten (én de weersvooruitzichten). Ook kun je hier andere dingen nazoeken (bijvoorbeeld seismische activiteit en of het gevaarlijk is om schelpdieren – bivalves- zelf uit het water te halen).

Ik ben een groot fan van IPMA.PT en doorgaans zijn hun voorspellingen heel betrouwbaar, daarom schrok ik ook toen ik maandag 11 juli naar de voorspellingen voor Caldas da Rainha voor deze week keek. Dát kon niet waar zijn!

Maandag, segunda-feira, nog 23 graden, dinsdag 42…
Quarta-feira, woensdag 41 graden en donderdag 40. Vrijdag en daarna wat koeler. Gelukkig is het verschil tussen dag en nacht groot, dat is dan in ieder geval een meevaller.

Op alle verontruste appjes in onze levendige Portugees/Nederlandse/Engelse familie- en vrienden appgroepen waarin vanuit Noord-Europa zorgen over deze uitzonderlijke hitte in het zuiden worden geuit, antwoordt mijn immer zonnige moeder van 82 gelukkig het volgende:

Ja, de hitte onderga je en overleef je, maar die branden… Vreselijk! Zo triest. Wat wordt er weer gevochten door bevolking en brandweer om het vuur onder controle te krijgen. Het nieuws op RTP (nationale zender) geeft vanavond een ontluisterend beeld (bevolking wordt uit huizen gehaald in de buurt van Palmela – zo’n 50 kilometer onder Lissabon).

https://www.rtp.pt/noticias/pais/incendios-em-portugal-a-situacao-ao-minuto_e1419363

Redelijk actuele informatie over branden op fogos.pt

Voor wie op de hoogte wil blijven: de site fogos.pt update steeds waar er brand is.

bron fogos.pt, 13 juli 2022 avond

Van 11 juli tot en met 15 juli is er in Portugal de Estado de Contingência, de noodtoestand, afgeroepen. Mogelijk wordt deze periode met ‘onvoorziene gebeurtenissen’ (‘contingência’) verlengd. Deze noodtoestand houdt een aantal verboden in (zie hieronder). In het kort: onder andere dat je niet in beboste omgevingen mag rondrijden/verblijven, dat je geen vuil of resten mag verbranden, dat je niet met je trekker nú nog je bos mag schoonmaken of kappen, dat je geen gemotoriseerde apparaten met bladen of metalen schijven mag gebruiken en, nogal wiedes, dat er geen vuurwerk afgestoken mag worden. Uiteraard zijn er uitzonderingen voor degenen die proberen de branden te blussen én ik lees in het uitgebreidere stuk over de noodtoestand dat boeren onder sommige voorwaarden door kunnen gaan met oogsten en dat de handmatige kap van kurk van kurkeiken wel mag. Voor de officiële en complete tekst ga je naar : https://www.portugal.gov.pt/pt/gc23/comunicacao/noticia?i=governo-declara-situacao-de-contingencia-devido-aos-incendios

Terwijl ik dit zit te tikken, hoop ik – misschien tegen beter weten in- op regen. En ineens schiet me It’s raining men te binnen, de remake uit 2001 van Gerri Halliwell van een hit van The Weather Girls uit 1982. It’s raining firemen heb ik er in gedachten van gemaakt. Samen met de vele dappere, stoere brandweermannen redt Portugal zich hopelijk snel ook weer uit deze fase. De hashtag die nu veel circuleert #somostodosagentesdaprotecaocivil (we zijn allemaal leden van de burgerbescherming) geeft al aan dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen om brand te voorkomen! En zie je brandweermannen (bombeiros / bombeiros voluntários) of hun (familie)leden op straat met collectes : geef geld, por favor!

Hulde aan deze mannen die het gebied rondom Caldas da Rainha beschermen! – bron município das Caldas da Rainha

Ik wil niet in mineur eindigen, dus als hommage aan alle brandweermannen en -vrouwen, hieronder het nummer It’s raining men! Dat er daarna maar snel regen en verkoeling mag komen.

https://youtu.be/qqXUpe3jlkA

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres in bij de volgknop. Een volgend beeldverhaal verschijnt dan meteen in je inbox.

Één reactie Voeg uw reactie toe

 1. Petra schreef:

  Vanmiddag / avond op 2 km grote brand…
  Heb er schrik van nadat we in 2017 getroffen zijn door de enorme brand van 15 oktober…
  Helaas is er nadien nog steeds achterstallig onderhoud, vooral door de gemeentes zelf…
  Maar óók de mentaliteit van vooral de wat oudere mensen die nog steeds gewoon doen wat ze hun hele leven al gewend zijn te doen…
  Heb grote waardering voor de brandweermensen 👍
  Hopelijk snel regen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s