Leonard Cohen: een onvergetelijk concert

on

Elke keer als we in het moderne gedeelte van Lissabon, Expo Oriente Parque das Nações, zijn en we wandelen langs de Meo Arena-concertzaal zeggen we het opnieuw: hier hebben we met onze vrienden Bob en Lettie Leonard Cohen gezien. Na een dag in zonnig Lissabon rondgelopen te hebben, was het concert van de oude troubadour toch wel de kers op de taart!

dsc_0460
Gare do Oriente – het mooie nieuwe treinstation in Expo Oriente/Parque das Nações
dsc_0378
Elevador de Santa Justa (lift in downtown Lissabon,  die je van het lage gedeelte naar de Bairro Alto, het hoge gedeelte brengt).

Een magistraal concert, mag ik wel zeggen. In een zaal waar het geluid werkelijk prachtig klinkt (de ronde, ietwat futuristische zaal ‘Meo Arena’ is bekleed met hout).

Toen ik hoorde dat Leonard Cohen was overleden heb ik de foto’s opgezocht. Die dateerden uit 2009, alweer ruim zeven jaar geleden. Ik zie nog zó de mensen massaal opstaan om in het middenpad te walsen tijdens Take this Walse. Echt Portugees, dacht ik destijds. Die vrolijkheid, het willen dansen! Alsof we op een dorpsfeest waren. Cohen en zijn ensemble genoten zichtbaar.

dsc_0499

dsc_0502

dsc_0504

En het begin van het concert: de Webb-sisters (‘the fabulous Webb-sisters’ zou Cohen de hele voorstelling blijven zeggen) kwamen met een radslag het podium op. Lenig zijn hun botten en lenig is hun stemgeluid. Wat kunnen die meisjes zingen!

We waren zo onder de indruk dat we een jaar later, in 2010, met andere vrienden, Henk en Wil,  aan het eind van de zomer naar een openlucht concert in Gent zijn gegaan. Opnieuw dat sfeertje. Alleen zonder dansende paren tijdens Take this Walse. In het noorden zijn we duidelijk wat stijver.

dsc_1712
Leonard Cohen, zomer 2010, Gent

In de auto luisteren we vaak naar Cohen. Zingen kan ik niet, zoals ik wel eerder op deze pagina heb geschreven, maar meeblèren lukt als de beste (niet altijd tot grote vreugde van mijn man, die me ook nog eens verwijt niet in de maat te zingen).

Onbeschrijflijk jammer dat we nu nooit meer de echte meester live zullen horen. Gelukkig is er een redelijk alternatief. Een half jaar geleden zijn we naar een voorstelling van het Avalanche Quartet geweest. Zij zingen en spelen nummers van Cohen. Niet het echte werk natuurlijk (ik mis ‘the fabulous Webb-sisters’ en hun gekke radslag), maar beslist niet minder ontroerend en intiem.

dsc_0505
Leonard Cohen, concert Meo Arena Lissabon, tijdens toegift

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s