Feliz Natal

Portugal kent maar één kerstdag. Ik wilde hier bijna aan toevoegen, gelukkig. In aanloop naar deze kerst kan ik mezelf tot de sukkel van het jaar kronen. Wie gaat er nou op pad om kerstinkopen te doen zonder pinpas?

Of wie zegt nou tegen een mannelijke collega die je net de vrouwelijke variant van het kerstpakket hebt gegeven. “Oh, nou, dan geef je het dit jaar meteen door aan je vrouw, is ze vast héél blij mee”. Ik heb me er niet uit weten te redden toen hij zei: “Ik ben al zes jaar gescheiden”. Gelukkig kreeg ik van hem een dag later een fles Prosecco. Ik drink niet, dus we staan weer 1-1.

En wie roept er nou naar een keurige, tikkeltje autistische collega in een bordeauxrode pullover “Heb je de memo van de foutekersttruiendag gemist?” en denkt opgelucht “Hij wordt eindelijk wat losser en hij maakt ook eens een grapje” als hij zegt “Maar, ik héb mijn foutekersttrui aan!“. Je begint vrolijk te lachen om tot de conclusie te komen dat de ander je niet begrijpend aanstaart. Oei, hij hád zijn foutekersttrui écht aan. Je probeert je er nog uit te redden met “Nou, leuk dat je dan vandaag eens een spijkerbroek hebt aangetrokken“. Zit je er weer naast. “Deze spijkerbroek heb ik wel vaker aan“, hoor je afgemeten. Dit komt vandaag niet meer goed, besef je, want je staat er zelf bij als een over de top verklede kerstvrouw. Op sommige dagen kun je maar beter je mond houden.

Vrije tijd

Het gevaar van vrije tijd is, dat je gaat terugkijken. Ik heb net 8903 foto’s van mijn mobiele telefoon verwijderd. Het jaar in 2023 in vogelvlucht beleefd. Ik zie foto’s voorbijkomen van een storm in de eerste dagen van het jaar: geknakte bomen en wegen die in gestort zijn (lees er meer over in Onstuimig begin 2023).

Mij wordt vaak gevraagd ‘Hoe is het weer in Portugal?’. Nou, wees gewaarschuwd: neem een dikke trui mee, want in Portugal lijd je kou! In huis dan, want buiten is het vaak lekkerder dan binnen. Natuurlijk: houtkachels en voor wie het zich kan permitteren, centrale verwarming, brengen wat verlichting, maar een dikke trui is geen overbodige luxe binnen.

Om een idee te geven: mijn moedertje is onlangs uitgenodigd voor een ‘lanche’ (een vijfuurtje). De dames, allen van een behoorlijke leeftijd, hielden hun jas aan. De dame die het vijfuurtje organiseerde, heeft de hele winter nog niet een keer gestookt (in dit geval via een elektrisch kacheltje), want vorige winter is ze zo geschrokken van de kosten, dat ze uit angst voor torenhoge rekeningen haar kleine huisje op geen enkele manier meer durft te verwarmen.

Voor mensen in Noord-Europa is dit nauwelijks voor te stellen, maar wees niet verbaasd als je in restaurants mensen met dikke truien aan ziet of ambtenaren achter hun bureau met hun jas over de schouders.

Tweeduizenddrieëntwintig is ook het jaar waarin mijn tante Tia de weg is kwijtgeraakt. Laat ik het zo zeggen: Ik krijg van haar tegenwoordig de vraag of ik even iets aan mijn overgrootvader wil doorgeven. Een overgrootvader die ik nooit heb gekend, want hij is al in de jaren vijftig van de vorige eeuw overleden. Wonderlijk hoe het geheugen werkt, als je aan geheugenverlies lijdt. Over haar innig geliefde man, mijn oom, heeft ze het zelden. Over haar grootouders en ouders voortdurend. En over het vagevuur. Dat dit is afgeschaft, is aan haar voorbijgegaan.

Een jaar waarin haar hond Tati eindelijk een paar liefdevolle, goedverzorgde maanden bij mijn zus heeft gehad. Een jaar waarin onze grijze panter Frans en onze trouwe, blafgrage Perdida ons hebben verlaten.

Bij mijn moeder loopt nu Rocco rond, een stokoud baasje uit het asiel en Maria is enig kind. Niet dat ze dat erg vindt. We denken stiekem dat ze is opgebloeid. Kater Frans was nogal bazig. Ze is in ieder geval een stuk dikker dan voorheen .

Bacalhau da consoada

Op de valreep van kerst wil ik iedereen een mooie kerstavond wensen omringd door dierbaren, zonder gekookte bacalhau (traditionele kerstavonddis waarvan ik elk jaar hoop dat dit gerecht me wederom niet ten deel valt, desculpa) mét versgebakken bolo rei (Denk aan je tanden! Er kan een boon/verrassing inzitten).

Bom proveito, muitas prendinhas e felicidades en bedenk:

Feliz Natal todos!

Tegeltableau – Peniche – capela Nossa Senhora dos Remédios

Geen beeldverhaal van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres bij de volgknop in. Een volgende stukje ontvang je dan meteen in je inbox.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Rob Erftemeijer schreef:

    Hartelijk bedankt voor alle leuke berichten een heel fijne kerst, oud en nieuw en de lieve warme groeten aan je moeder op naar 2024 in alle gezondheid.

    Elly en Rob Erftemeijer

    Like

  2. Jurgen schreef:

    Dank Esa voor al je leuke stukjes dit jaar over ‘ons’ bijzondere Portugal. Tevens fijne feestdagen en een goed en gezond 2024.
    Jurgen

    Like

Plaats een reactie