Caldas da Rainha: uitjes en uit eten

Niet in de buurt? Dan maar eens gauw een tripje boeken of anders zit er niets anders op dan eindeloos de plaatjes van al het moois bekijken en er voorlopig bij wegdromen…

Levendig stadje Caldas da Rainha, hoor! En niet alleen in de zomer, die hier koeler is dan in het binnenland en zuiden. Het is natuurlijk niet voor niets dat dit gebied grossiert in mooie oude art nouveau-achtige panden (die nu helaas soms in erbarmelijke staat verkeren). In de negentiende eeuw is deze kust een geliefde uitvalsbasis voor de elite van Lissabon, die – 80 kilometer noordelijker – in Caldas da Rainha komt kuren en verkoeling zoekt.

Omdat Caldas van oudsher een streekfunctie heeft, is er elke ochtend een groente- en fruitmarkt op het centrale marktplein. De oude vismarkt, die in mijn jeugd nog in de open lucht plaatsvond, is nu een plein waar steeds meer terrasjes verschijnen én waar de jeugd graag ’s avonds bijeenkomt om nog een drankje te nuttigen. De stad heeft een Escola Superior de Artes e Design (een Hoge School voor Kunst en Design), een Escola de Hotelaria e Turismo (School voor Hotelwezen en Toerisme) en een Escola Superior de Biotecnologia (Hoge School voor Biotechnologie – dependance van de Universidade Católica) dus flaneert er altijd genoeg jong volk door de straten en in het park. En bij mooi weer is het gezellig op het strand van Foz do Arelho.

Ook de senioren worden niet vergeten. In coronatijd heeft alles stilgestaan, maar de gemeente organiseerde puike (en gratis) feesten voor deze doelgroep (b.v. met Carnaval). Wel een vriendelijk verzoek: kijken jullie uit als er een 81-jarige op de fiets voorbijkomt? Vooral op rotondes houd ik mijn hart vast … Mijn moeder heeft na tien jaar haar oude Gazelle afgestoft en laten repareren. De aanschaf van een elektrieke werd subiet afgewimpeld met Ik ben nog geen bejaarde!

Ik denk dat binnenkort het feestseizoen weer losbarst. Met bijna 88 procent van de bevolking (deels) gevaccineerd kan men de teugels weer wat laten vieren. Vanaf 1 oktober kun je weer dansen en sjansen. Discotheken en bars zijn open (met coronacheckbewijs), restaurants kun je in zonder coronacheck en bij je trouwpartij is er geen maximum aan het aantal genodigden. Grote evenementen (sportief of cultureel) prima, mét coronacheckbewijs als de 2-meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Het dragen van een masker is ook niet meer overal nodig (wel nog in winkelcentra, bij de kapper ?!, op school, in ziekenhuizen, gezondheidscentra, verzorgingstehuizen en openbaar vervoer).

Vergeet in Portugal niet om naar beneden te kijken! Je vindt er de prachtigste motieven. Zelfs stoeppatronen met QR-codes maken ze tegenwoordig.

Dit is een saaie muur bij de parkeerplaats voor Montepio (niet ver van busstation). Herken je iets? Dát kan: het is een kunstwerk van Bordallo II, dezelfde kunstenaar die in Parque das Nações/ Oriente de reusachtige kat van oud plastic heeft opgebouwd!

Dus waar gaan we in oktober heen?

World Press Cartoon

Tot 17 oktober vallen in het CCC (Centro Cultural e Congressos) de inzendingen voor het World Press Cartoon festival te bezichtigen. Even onthouden: je kunt eronder parkeren én behoorlijk eten. Of later in de avond nog iets drinken. Ik spreek hier in de winter vaak af als ik ’s avonds na het eten nog even iemand wil spreken.

Dinsdag 9 oktober komt hier António Zambujo optreden en mocht je hem nog niet kennen, luister dan naar dit Frans aandoende chanson met in de hoofdrol een geel trammetje (Pica do Sete doelt op een tramlijn 7 waar hij hoopt een mooi meisje te ontmoeten):

Caldas Nice Jazz

Van 29 oktober t/m 6 november treden op verschillende plekken in de stad, waaronder in CCC, Jazz Musici op. Neem maar eens een kijkje op de website : caldasnicejazz.pt

Gewoon op straat: zaterdag 23 oktober bij het busstation

Doorgaans is er op zaterdag altijd wel wat reuring in het stadscentrum van Caldas. Daar zorgen de gemeente en winkeliers wel voor. Uit angst dat mensen het stadscentrum links laten liggen en de grote winkeloppervlaktes verkiezen, zorgen ze voor levendigheid in de straten. Dit is bij het busstation (tip: daarna lekker bij MoMo Sweets and Tea brunchen!)

Van de zomer aan het eind op het kruispunt bij Venezia. Op zaterdagmorgen is deze straat autoluw, alleen het stadsbusje Toma mag erdoorheen.

Laatste uithaal ….

Brocante in het park: elke 2e zondag in de maand

Elke tweede zondag in de maand is er weer brocante in het park Dom Carlos. Een brocante is voor mij altijd heel tricky en ik neem me altijd voor om alleen maar te kijken. Maar nu ben ik bij de versie in september ineens hele mooie Vista Alegre borden tegen gekomen. Borden die prima passen bij mijn verzameling kerststallen. Dus ik heb er een hobby bij: speuren naar dit soort borden. Vista Alegre (het Villeroy en Boch van Portugal) geeft elk jaar met kerst een speciaal kerstbord uit. Ik mis er nog een aantal, dus de komende jaren ben ik zoet!

Op andere plekken in de stad waren voor corona ook nog wel eens brocantes (b.v. bij de Aki, nu Leroy Merlin). Ik zal eens opletten of die ook weer opstarten.

Hapje eten? Bij de Japanner, de Indiër, de Georgiër, de Hollander, de Chinees of doen we gewoon Portugees?

Jaren geleden heb ik de blog Waar gaan we eten als we in Caldas da Rainha zijn? geschreven. Inmiddels is het tijd voor een update, want niet elke zaak heeft het coronatijdperk overleefd. Bovendien kun je tegenwoordig op culinair gebied de wereld rond.

Doe er in Caldas da Rainha je voordeel mee zou ik zeggen en geniet ervan💪.

Japans bij Yasuke

Jailton heeft jaren voor een rijke Braziliaanse familie met Japanse roots gewerkt. Hij is een échte sushichef. Ooit heeft hij voor oud-keizer Akihito mogen koken en nu geeft hij workshops een van de kleine straatjes die van het marktplein naar het park gaan. In de Rua do Parque nummer 5 heeft hij een klein restaurant, waar de prachtigste schalen de tafels bereiken.

Chef-koks komen zelfs uit het buitenland om bij hem de fijne kneepjes van het sushi maken te leren. Onlangs hebben we wij ook de eer gehad en bij hem geleerd om Gyoso te maken. Ik ben beslist geen chef-kok, maar thuis kan ik nu ook zijn zalmtartaar op tafel toveren.

Bij deze prijswinnende chef-kok is dineren echt bijzonder. Het restaurant zelf is op een rustige manier ingericht, met lampenkappen van gehaakte witte kleedjes en aan elkaar verbonden witte dromenvangers. Jailton staat breed glimlachend in deze sfeer de Japanse sterren van de hemel te koken. Je kunt zien dat hij zijn werk leuk vindt! Zijn vrouw spreekt goed Engels (is trouwens ook sushichef) en staat in de bediening.

Yasuke doet verder ook aan take away én heeft voor de lunch, net als veel restaurants een goedkoop menu. Reken op een euro of 25 per persoon ’s avonds. Wij nemen meestal Mysosoep, de grootste sushischaal én wat kleine gerechtjes. Verder maakt hij altijd voor ons iets dat niet op de kaart staat. Gunfire, heet het geloof ik en gewoon naar vragen 😉

Meer info:

Instagram: yasukecaldasdarainha

Facebook: yasukecaldas

Adres: vlakbij oude marktplein en park

Geo de Georgiër

Ik heb mijn man écht moeten overhalen om mee te gaan, maar wat was het lekker en bijzonder! Op de houten tafels van de winkel van Sr Jacinto zien we mooie en lekkere hapjes verschijnen. We hebben iets teveel voorafjes besteld, waardoor we het hoofdgerecht niet helemaal op kunnen. En aangezien we nog wel ruimte over willen houden voor het perentoetje vinden we dit best zonde.

Tijdens de lunch eet je hier voor een euro of 12 – 15 per persoon. Reken bij het avondeten op 10 euro meer.

Curry en Tandoori bij de Indiër Delhi Darbar

Eigenlijk kan ik hier kort over zijn, we nemen altijd nummer 74, Navratan Korma, een vegetarische curry. Je kunt hier lunchen voor onder de acht euro. Daar krijg je vooraf garlic naanbrood, een curry, een drankje en koffie voor. Als we hier wel eens ’s avonds neerstrijken dan zijn we rond de 15 à 18 euro per persoon kwijt.

Het is in Portugal echt het overwegen waard om tussen de middag warm te eten. In de zomer ben je dan de warmste uren van de dag even onder de pannen én tijdens de lunch hebben veel restaurants een goedkoop menu, omdat werkenden van hun baas een lunchvergoeding krijgen en de horeca hier natuurlijk slim op inspeelt. Als je te duur bent, komen ze niet. Ook een afknapper: slechte huiswijn. Dan loopt je zaak ook snel leeg.

De Indiër zit achter het park, vlakbij het winkelcentrum La Vie, de tennisbanen en het roze Sana Silvercoast Hotel. Het zit ietwat verscholen beneden in een flatgebouw. Je zou er zó langslopen, maar nóg verstandiger is om er eens naar binnen te gaan en nummer 74 te proeven. Ook prettig: ik heb nooit zo’n enorm volle maag (dus ik ben minder loom na een lunch bij deze onvolprezen Indiër).

Meer info:

Website: www.delhidarbarcaldasdarainha.com

Adres: vlakbij winkelcentrum La Vie, Sana Silvercoast, tennisbanen/park Dom Carlos

Indonesisch en vegetarisch bij de Hollander – Safflor

Heel vreemd, hoe ik ook zoek, ik vind geen foto’s van mijn maaltijden bij Safflor. Terwijl ik daar toch al een aantal keer Gado Gado gegeten heb. Met Valentijnsdag, diep in het coronatijdperk, toen bijna niets mocht, heeft Safflor een geweldige rijsttafel mijn moeder verblijd met een geweldige rijsttafel.

Meer weten?

Facebookpagina Safflor

Adres: achter de kerk en zo’n beetje tegenover Geo de Georgiër

Rechtsachter Safflor, links Geo de Georgiër

MoMo Sweets and Tea

Hier is het moeilijk kiezen. Op dezelfde plek waar voorheen ‘Leef’ zat, zit nu een nieuwe banketbakker met prima cappuccino, lekker gebak én mooie croissants. Ze serveren er in ieder geval in het weekend tot een uurtje of drie een brunch voor tien euro waar twee personen met gemak van kunnen genieten (een drankje is ook nog eens inbegrepen). Om jullie een idee te geven, wij waren met zijn zessen en hadden 4 keer de brunch besteld, plus extra zalm en avocado. We waren toch een beetje bang dat we te weinig zouden hebben (mannenmagen zijn ten slotte iets groter dan die van vrouwen, hè, Daan en Chris?). Dom, dom, dom want er bleef anderhalve broodmand over…

Dit tentje zit ietwat verscholen in de straat die loodrecht op de zij-ingang van het busstation van Caldas da Rainha staat. Als je de grote zwarte keramieken kat met kromme rug van Bordallo Pinheiro ziet, zit je goed, want dan kijk je, met mooi weer, meteen uit op hun terras met grijze parasollen. De taarten in de vitrine worden door de eigenaresse zelfgemaakt.

Ook fijn: ze serveren een prima salade (met quinoa en ander gezonds) of brood met huisgemaakte humus en gepocheerd ei. En niet te vergeten: de hele dag een goede cappuccino!

Niet voor avondeten.

Oh – momenteel op vakantie, 21 oktober openen ze weer met nieuwe lekkernijen!


Meer info:

adres: vlakbij busstation in straatje met zwarte Bordallo kat van keramiek

instagram: momo_sweetsandtea

facebook: momo.sweetsandtea

Restaurante A Lareira

Een van onze toppers. Drie gangen voor een prima prijs, drankje en koffie inbegrepen (13.50 euro lunch én avondeten). Volgens mijn man serveren ze een flinke bel goede wijn en een verse fruitsalade. Ik vind alles wel lekker wat er op de kaart staat, het is altijd moeilijk kiezen. Ook fijn: ze hebben altijd verse fruitsalade bij de toetjes. Voor de vitamientjes…

Het wordt mooi opgediend, is ruim voldoende én er is altijd voldoende parkeergelegenheid. Bovendien is het en op weg naar het strand, want tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho gelegen. Na de lunch, even naar de walkaway om over de houten vlonders bij de ontmantelde discotheek Green Hill gezonde zeelucht op te snuiven en van het uitzicht te genieten. Wat wil een mens nog meer?

Mijn man vindt het niet zo leuk dat ik al deze plekjes verraad, want hij is bang dat het druk wordt. Een beetje gelijk heeft hij wel. Maar hé, de economie moet na zo’n zware periode weer een boost krijgen. Dus wat is er mis met een steentje bijdragen ;-)?

Meer weten:

Facebook: restaurantealareira. Op Facebook wordt dagelijks het menu gepubliceerd.

Adres: tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho, niet ver van het industrieterrein en de A8 – Alto do Nobre/Nadadouro

Hebbedingetjes, taart, ontbijt (voor 2,50 euro!) en lunchgerechten (ook vegetarisch!) bij Bites & Bitaites

Ik ben dol op het ontbijt bij Carlos en Ricardo. Voor 2,50 euro krijg je koffie (hun latte heeft veel schuim, een galão komt in Portugal vaak het meest in de buurt van een latte), vers sap, fruitsalade én brood. Voor 1 euro meer ontbijt je niet met brood maar met taart.


Lunchen of eten meenemen kan ook (dan ben je een euro of 8 kwijt). Daarnaast hebben ze altijd wel leuke hebbedingetjes in hun zaak staan. In het koude seizoen zitten hier vaak studenten te werken. Centrale verwarming is kostbaar, dus dan is het slim om zaken op te zoeken waar het lekker warm en gezellig is.

Meer weten?

Facebook en shop conceptstore: Bites & Bitaites. Op instagram en Facebook publiceren ze ook steeds wat het lunchmenu is.

Adres: Bites & Bitaites zit in een van de straatjes die van de koningin (rotonde met standbeeld van Rainha Leonor/park) omhoog gaat.

Hamburgers bij Casa do Bingre

Het is me echt een raadsel waarom mensen naar de Mac gaan als je Casa do Bingre binnen handbereik hebt. We kunnen de hamburgers erg aanbevelen én voor wie van vis houdt: de Prego de Atum is onze favoriet (let op: deze hamburger staat bij de PREGOS). En de patatjes die je altijd bij je hamburgers krijgt zijn heerlijk gekruid! Doorgaans zijn we hier rond de 12 euro voor een maaltijd kwijt.

Meer weten?

Website: hambuergeriacasadobingre.pt

Adres: Casa do Bingre zit niet ver van het treinstationnetje en het plein met de kerk, het stadhuis en het tribunaal

In 2020 heb ik al eens eerder over restaurants in Caldas da Rainha geschreven: de Chinees en, Restaurante Lisboa in het industriegebied vlakbij de A8, Maratona bij de kerk, met zijn terras – mét kerst dé plek om te eten met zicht op de reusachtige kerstboom , Cais da Praia en Ondas Taverna bij het strand van Foz do Arelho en nog veel meer. Kijk maar: Waar gaan we eten als we in Caldas da Rainha zijn?

Wat verder weg, maar beslist de moeite waard:

Pizzaria da Praia op het strand van Areia Branca (Lourinhã)

Van eten word je blij, dus wij kunnen gerust een flink stuk rijden als er ergens lekker gegeten kan worden. Dit restaurant dat fenomenaal gelegen is (zicht op strand en oceaan) serveert de allerlekkerste pasta die ik ken. Ze mengen daar de pasta in de kaas (en sorry, ik vergeet iedere keer de naam van dit gerecht….Maar als je naar de enorme kaas wijst, komt het vast goed ;-).

Volgens mijn man heeft hij daar de lekkerste calzone ooit gegeten. Dus ben je in de buurt of vind je het ook niet raar om een flink stuk voor een lekkere hap te eten? Ga dan eens een kijkje nemen (altijd reserveren, anders kom je er niet tussen!). Oh en ze bakken er ook familiepizza’s die zo’n beetje de hele tafel dekken.

Tip: valt prima te combineren met strandbezoek óf bezoek aan Buddha Eden, de gigantische beeldentuin, ook wel Quinta dos Loridos of Jardim da Paz genoemd. Klik maar op de link, die leid je naar deze tuin met Buddha beelden, Afrikaanse beelden en moderne kunst!

Meer info over Pizzaria da Praia

Facebook: Pizzaria da Praia

Adres: deze hippe zaak met Italiaans eten ligt op de heuvel bij het strand Areia Branca (Lourinhã)

Praia da Areia Branca – Lourinhã, rechtsboven Pizzaria da Praia.

Já er zijn nog véél meer leuke tentjes, dus ik neem me voor om dit stuk met pareltjes af en toe bij te werken. Voor tips waar je bijzonder kunt eten of leuke activiteiten sta ik sowieso altijd open! Bij de reacties onder aan dit stuk kun je ze achterlaten.

En misschien ook leuk voor de B&B-eigenaren: ik kan me zo voorstellen dat wie hier eet ook in de buurt wil overnachten. Dus plaats gerust iets bij de reacties over uw plekje. Dan helpen we samen alle bezoekers van dit lieve stadje er een onvergetelijk verblijf van te maken!

En hoe leuk is het om ná het eten nog even naar Óbidos te rijden om door de straatjes te struinen en de noodzakelijke calorieën te verteren? ’s Avonds is het er niet druk – behalve in de hoofdstraat, met leuke souvenir- en keramiekwinkeltjes die tot laat open zijn.

Om elke hoek wel een fotomomentje alsof je de enige in dit pittoreske vestingstadje bent, echt!

Até breve, hè.

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres bij de volgknop en dan ontvang je de beeldverhalen meteen in je inbox.


Volgend beeldverhaal:

Het verlaten klooster van Santa Maria de Coz, vlakbij Alcobaça

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wendy Hopmans schreef:

  Wat een leuke tips in deze nieuwsbrief! Een mix tussen bekende en nieuw adressen. Wij zijn ook erg benieuwd naar de nieuwe spot op een bekende plek: Cais do Parque. Hoe gaat t daar?
  Geniet van het mooie weer; hier heeft de herfst zijn intrede gedaan…
  Hartelijke groeten, Wendy
  >

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Het ziet ernaar uit dat ze 7 oktober open gaan, maar eerst zien dan geloven 😊.

   Like

 2. Carly schreef:

  Superleuk! Je blog met veel plezier aan het lezen en al veel adresjes opgeslagen voor onze zomervakantie 2022 waarbij we een aantal dagen in een BnB bij Salir de Matos zitten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s