Caldas da Rainha: uitjes en uit eten

Dit beeldverhaal probeer ik trouw bij te werken. Als ik wat tegenkom, dan publiceer ik het op deze pagina van Zin in Portugal. Ga er lekker op uit, zou ik zeggen! Na alle uitjes, volgen de restaurants en etablissementen waarmee je je honger en dorst kunt stillen. Scroll dus naar beneden als je alleen geïnteresseerd bent in een restaurantbezoek. Até breve, hoor!

Optreden militaire big band op vrijdagavond 26 mei

Op het plein voor het gemeentehuis, de kerk en het tribunaal treedt vrijdagavond het orkest van het leger op ⬇️.

Naar een concert of het theater?

Website CCC

Het CCC staat vlak naast een enorm appartementencomplex dat naar mijn gevoel al zo’n 10 (of misschien al 15 jaar) onafgebouwd in de stad stond. Maar er gloort hoop: inmiddels worden de appartementen afgebouwd en is een deel in de verkoop! Ik dacht: laat ik eens even opzoeken wat een appartementje in dit complex mag kosten. Ik viel steil achterover. Heb werkelijk een paar keer met mijn ogen moeten knipperen.

Vanuit het appartementencomplex kijk je hier op uit.

Wandelen over de boulevard of op het strand van Foz do Arelho

In Foz do Arelho is het altijd prettig toeven. Wij wandelen graag van de zeilschool naar de boulevard, waar mijn man op terrasje een Grimbergen drinkt en dan wandelen we weer terug. Mooi uitje voor wie de benen wil strekken.

Shoppen in La Vie

Tegenover de tennisbanen van het park, pal naast het roze gebouw van het hotel Sana Silver Coast vind je het winkelcentrum La Vie. In de parkeergarage kun je altijd de eerste twee uur gratis staan. Het winkelcentrum heeft op de bovenste verdieping een foodcourt met klein terras aan de achterkant en een winkel van het Deense merk Flying Tiger.

Op deze verdieping vind je ook de bioscoop, toiletten én twee geldautomaten.

Let in Portugal op dat je altijd bij een ATM mét MB (multibanco) geldautomaat pint! Pin je bij alleen een ATM dan worden er kosten in rekening gebracht (ik meen 4 euro !). Pinnen bij een automaat van een bank is altijd multibanco en gratis. Dus wil je helemaal zeker zijn dat je geen kosten hebt, dan zoek je een bank. Op andere plekken is het dus op het MB embleem letten!

Rechts van het groene poppetje staat MB. Dus dit is een ATM Multibanco. Je kunt 200 euro per keer opnemen. En 500 euro per dag. Meestal geven de automaten niet meer. En soms lukt twee keer 200 op zelfde geldautomaat niet, hoor ik wel eens.

In La Vie heb je beneden ‘in de kelder’ een electronicawinkel, een Auchan-supermarkt (met een aardige afdeling Indische /exotische producten), een kapper en een prima computerreparatiebedrijf. Plus opnieuw toiletten én een geldautomaat.

De andere verdiepingen zijn gevuld met winkels die boeken, kleding, drogisterij-artikelen, kappersbenodigdheden, lingerie, parfumerie, sportartikelen, cd’s en cadeaus verkopen. Ook zijn er winkels van Vodafone, Meo, Nos.

De openingstijden van het winkelcentrum zijn ruim. Van 10 tot 23.00 uur kun je er naar believen shoppen, eten of verpozen.

Bazar à noite

Om de zoveel tijd organiseren de kunstenaars in Caldas da Rainha een bazar à noite op het plein waar elke ochtend de groente- en fruitmarkt plaatsvindt. Er staan naast vele kraampjes met werk van ambachtslieden en kunstenaars, ook kraampjes met veganfood, goede wijn en pizza’s. De bazar is doorgaans van 17.00 uur tot 23.30 uur en wordt georganiseerd door het kunstenaarscollectief dat in de oude graansilo’s van Caldas da Rainha een mooi onderkomen heeft gevonden. Voor de volgende editie kijk je op silos.pt. Veel studenten en afgestudeerden aan de kunstacademie van Caldas da Rainha exposeren op deze bazar of hebben banden met Silos. Het bruist hier van de jonge, creatieve energie in mijn lieve kleine provinciestadje!

Hier een impressie van de editie van zaterdagavond 23 juli en die van 1, 2 en 3 december die binnen werd gehouden (bij de garage tegenover Montepio). Lees er op Kom je ook naar het park waar de kabouters kerst vieren? meer over!

Ik heb nog niet gehoord wanneer en waar de volgende bazar à noite wordt gehouden, maar zodra dit bekend wordt gemaakt, zal ik de aankondiging hier posten.

Zoek je mooie ansichtkaarten van Caldas da Rainha van urban sketcher Rita Manique, een jonge kunstenares – verbonden aan de kunstacademie Escola Superior de Artes e Design – die ook in opdracht aquarellen maakt vanaf een foto familieportretten of dieren (honden en katten), dan raad ik je aan even bij Citrus naar binnen te lopen.

Rita Manique heeft dit werk van mijn moeder en Fransje, onze kleine grijze panter 😻, gemaakt. Ze stuurt haar aquarellen ook op. Verschillende vriendinnen van mij hebben al een schilderij van haar aan de muur hangen.

Bij de toonbank staan de mooi verpakte setjes ansichtkaarten die ze zelf op speciaal papier print. Citrus is het cafeetje in het ronde gele gebouw op een hoek van het marktplein, waar je altijd zo lekker op het terras kunt zitten en waar ze kleine maaltijden serveren (ik ben dol op de panquecas, pannenkoeken, en hun bowls met yoghurt).

Meer info over deze jonge, sympathieke kunstenares op ritamanik_sketchbook

Wil je meer lezen over Caldas da Rainha als keramiek- en kunstenaarsstad?

Beetje Rietveld in Portugal

Keramiek in Caldas: de Bordallo Pinheiro-route

Delft in Portugal

Wandelen door het stadspark Dom Carlos met grote speeltuin

Ik ben dol op het park in Caldas da Rainha. Elke dag wandel ik er wel even doorheen als de tijd het toestaat. Dit park is nog echt een park zoals een park bedoeld is.

Je flaneert er, doet er je yoga-oefeningen of je leest een boek onder de platanen. Bij minder weer bezoek je het Museu José Malhoa, naast schilderijen – veelal naturalistisch- vind je er ook kolossale beelden. Het gele gebouw uit 1934 doet wat stalinistisch aan, zoals zo veel gebouwen van de Estado Novo, maar is binnen slim van opzet. Je loopt als het ware een rondje door het museum en in het hart vind je de grote beelden.

Vrienden die op bezoek zijn vragen vaak wat de mysterieuze gebouwen in het park voor een functie hebben. Uhm, geen enkele. En zolang ik op deze aardbol rondloop, heb ik deze gebouwen nauwelijks in gebruik gezien. Ja, zo’n vijftien jaar geleden, toen had het kunstenaarscollectief van Caldas da Rainha er een klein winkeltje, waar ik graag kwam om een origineel cadeautje uit te zoeken.

Oorspronkelijk zijn de gebouwen in het park bedoeld als sanatorium voor de vele rijke mensen die hier voor de heilzame baden komen, net als koningin Leonor eeuwen eerder. In het sanatorium konden ze uitrusten om in de middag en avond in het park te flaneren. Mijn vader vertelde altijd dat een deel ooit een ‘escola comercial’ en kazerne was. Deze functie ken ik ook nog wel, want bij het oude casino, met de glazen doorgang, hangt nu nog een bordje dat wijst op een educatieve functie (de Pabo van Leiria had hier een dependance). Voor Nederlanders wellicht leuk om te weten nu ze zelf duizenden asielzoekers per jaar opvangen. Rond 1900 heeft Caldas da Rainha een grote groep ‘Hollandse’ vluchtelingen opgevangen. Deze ‘Boeren’ waren op hun vlucht uit Zuid-Afrika (Boeren oorlogen) naar Moçambique uitgeweken en hebben uiteindelijk enkele jaren van hun leven in Caldas da Rainha moeten doorbrengen, omdat de Portugese staat ze van Moçambique naar Portugal heeft overgebracht. Lees het verhaaltje over de School der Boerenballingen er maar op na.

In het weekend kunnen kinderen er, vlakbij de grote speeltuin, voor een paar euro karten.

Een bootje huren om over de kleine vijver te varen is ook een geliefde bezigheid. En zelf drink ik graag koffie op het terras van het café achter de tennisbaan. In het oude paviljoen zit een aardig restaurant. Wat wil een mens nog meer? Een ijsje eten? Tegenover park, vlakbij de uitgang van het paviljoen en de muziektent heb je ijssalon Puzzle met zeer veel, en soms bijzondere smaken, ijs! Handig om te weten : de straatjes aan deze kant van het park leiden naar het oude marktplein.

Naar optredens van koren, concerten (vaak klassiek), theater en dans in CCC – Centro Cultural e Congressos

Kijk voor muziek, theater, film en dans ook altijd even op: programação Centro Cultural e Congressos das Caldas da Rainha.

Brocante in het park: elke 2e zondag in de maand – let op: editie 8 januari gaat niet door

Elke tweede zondag in de maand is er weer brocante in het park Dom Carlos. Een brocante is voor mij altijd heel tricky en ik neem me altijd voor om alleen maar te kijken. Maar nu ben ik bij de versie in september ineens hele mooie Vista Alegre borden tegen gekomen. Borden die prima passen bij mijn verzameling kerststallen. Dus ik heb er een hobby bij: speuren naar dit soort borden. Vista Alegre (het Villeroy en Boch van Portugal) geeft elk jaar met kerst een speciaal kerstbord uit. Ik mis er nog een aantal, dus de komende jaren ben ik zoet!

Op andere plekken in de stad waren voor corona ook nog wel eens brocantes (b.v. bij de Aki, nu Leroy Merlin). Ik zal eens opletten of die ook weer opstarten.

Even lanidorren bijvoorbeeld

Bij ons thuis is Lanidor een begrip. Lanidor is een Portugees kledingmerk voor dames en kinderen. In Caldas da Rainha is er een Lanidor te vinden in de buurt van de stierenvechtarena.

Restaurants in Caldas da Rainha en omstreken. Hapje eten? Bij de Japanner, de Indiër, de Georgiër, de Hollander, de Chinees of doen we gewoon Portugees?

Levendig stadje Caldas da Rainha, hoor! En niet alleen in de zomer, die hier koeler is dan in het binnenland en zuiden. Het is natuurlijk niet voor niets dat dit gebied grossiert in mooie oude art nouveau-achtige panden (die nu helaas soms in erbarmelijke staat verkeren). In de negentiende eeuw is deze kust een geliefde uitvalsbasis voor de elite van Lissabon, die – 80 kilometer noordelijker – in Caldas da Rainha komt kuren en verkoeling zoekt.

Kitesurfers op een namiddag in januari in de Lagoa (lagune) de Óbidos, aan de kant van Foz do Arelho. Wij zitten dan lekker op het terras te kijken naar dit waterballet van kites. Indrukwekkend, hoor!

Omdat Caldas van oudsher een streekfunctie heeft, is er elke ochtend een groente- en fruitmarkt op het centrale marktplein. De oude vismarkt, die in mijn jeugd nog in de open lucht plaatsvond, is nu een plein waar steeds meer terrasjes verschijnen én waar de jeugd graag ’s avonds bijeenkomt om nog een drankje te nuttigen. De stad heeft een Escola Superior de Artes e Design (een Hoge School voor Kunst en Design), een Escola de Hotelaria e Turismo (School voor Hotelwezen en Toerisme) en een Escola Superior de Biotecnologia (Hoge School voor Biotechnologie – dependance van de Universidade Católica) dus flaneert er altijd genoeg jong volk door de straten en in het park. En bij mooi weer is het gezellig op het strand van Foz do Arelho.

Jaren geleden heb ik de blog   Waar gaan we eten als we in Caldas da Rainha zijn?  geschreven. Inmiddels is het tijd voor een update, want niet elke zaak heeft het coronatijdperk overleefd. Bovendien kun je tegenwoordig op culinair gebied de wereld rond.

Doe er in Caldas da Rainha je voordeel mee zou ik zeggen en geniet ervan💪.

Ti’Ascenção in São Gregório de Fanadia

Vlakbij Caldas da Rainha zit in een dorpje een bijzonder aardig restaurant waar ze door de week elke dag bij de lunch een daghap hebben waarbij je keuze hebt uit vlees, vis én vegetarisch. Dat laatste is best bijzonder, want Portugal blinkt niet uit in het denken aan de vegetarische medemens. Verder kun je er natuurlijk ook à la carte eten. Ook à la carte zijn er vegetarische gerechten te bestellen. Wij kunnen de cannelloni de espinafres (cannelloni gevuld met spinazie) aanbevelen! Verder is de cannelloni de bacalhau (cannelloni gevuld met stokvis) heerlijk en krijg je een mooi stuk vlees als je de ‘bife’ besteld! En de crème brûlée met manjericão is onovertroffen!

Voor de dagelijkse lunchinformatie en het hele menu ga je naar de Facebookpagina van Ti’Ascenção.

En klik hier voor het adres op Google maps : Ti’Ascenção

Trigo e Bolota, dependance van Forno do Beco

In een onooglijk steegje in Caldas da Rainha kun je de allerlekkerste Pastéis de Nata kopen én bijzonder brood (bv speltbrood). Er staan soms een hele rij voor dit kleine zaakje. Voor het adres van deze bakkerij / banketbakkerij klik hier : Forno do Beco

Sinds kort heeft deze zaak ook een restaurantversie vlakbij het pittoreske stationnetje van Caldas da Rainha (dat nu helaas door flatgebouwen ingebouwd is geraakt). Bij Trigo e Bolota kun je nu dus ook eten. Ik zal maar met de deur in huis vallen : wij waren er niet gecharmeerd van. Het is ons een raadsel waarom het er zo vol zit (nieuwigheid misschien?). Je zit er op krukken en we wilden de ‘prato do dia’, maar op zaterdag bij de lunch kun je die niet bestellen. Dat was de eerste sof. Daarna bleek onze keuze erg ongelukkig uit te pakken: we zijn voor de ‘ovos rotos’, vertaling ‘rotte eieren’ gegaan. Liefhebbers van een patatje kapsalon zullen vast van deze ‘rotte eieren’ opbloeien ⬇️

Trigo e Bolota is elke dag, behalve zondag en maandag open van 10 uur tot 00.00 uur.

Paneòlio pizzabar bij de middelbare school

Voor de deur kun je ’s avonds in ieder geval goed parkeren, want tegenover een van de middelbare scholen in Caldas da Rainha. Overdag is natuurlijk moeilijker als de school in bedrijf is.

Sinds mei 2022 is er aan de Rua Dom João II nummer 47 een jong Italiaans gezin neergestreken. Ze hebben over de hele wereld gewerkt. Hij als kok en zij in de bediening, lees ik in de Gazeta das Caldas.  Op een gegeven moment waren ze in Peniche, omdat ze van surfen houden. Het gebied beviel zo goed dat ze in Caldas da Rainha zijn blijven hangen. Boffen wij even! Vol schwung staat hij in de open keuken de lekkerste pizza’s te bakken, terwijl zij met flair bedient, geholpen door hun kleine dochter die ik soms parmantig de grote pizzaborden naar de keuken zie brengen.

De pizza’s worden gemaakt van ambachtelijk biologisch meel, dat ze lokaal kopen. We bestellen een pizza 4 formaggi, een 4 stagioni en een pizza met tonijn. Zelf ga ik voor de ravioli. Toe nemen we hun huisgemaakte tiramisu. Alles is top! Ik denk dat de plaatjes voor zich spreken. Dit is niet een fast-food pizzatent. Hier wordt nog met liefde een pizza voor je bereid.

Ook naar Paneòlio? Dit is het adres op Google Maps : https://goo.gl/maps/Aw8VnGRKgLCGbEmJ8. Op het moment van schrijven zijn de openingstijden zoals hieronder vermeld. In Portugal kunnen deze nogal eens seizoen afhankelijk zijn. Paneòlio is duidelijk erg hip en dus gewild. Bel even om te reserveren op de vaste telefoon tijdens openingstijden : 00 351 262 835390.

Sabores d’Itália, een restaurant met Michelinster

Al jaren roepen we dat we eens moeten gaan eten bij dit restaurant en op een regenachtige dag begin januari 2022 zijn we de drempel inderdaad overgegaan. Geen idee wat ons ervan weerhield om hier binnen te stappen, al heb ik wel een idee dat de Hollandse prijzen een rol in het vermijden hebben gespeeld. We kunnen hier voortreffelijk tussen de middag voor soms nog onder de 10 tot 15 euro eten, dus waarom dan veel geld uitgeven?

Maar… ik ben om : wát hebben we een mooie avond beleefd. Het eten was elke cent van de 40 euro die we per persoon kwijt waren waard. Tussen de middag hebben ze trouwens een menu van 21 euro, waar je ook nog drankje bij krijgt.

Sabores d’Itália ligt aan het plein dat ik tot op de dag van vandaag ‘de oude vismarkt’ noem, de ‘antiga Praça de Peixe’.

Binnen is het sjiek de friemel, maar écht niet iedereen zit in vol ornaat aan tafel. We zien verliefde stelletjes, surfers en families die iets te vieren hebben. In een spijkerbroek en nette trui val je hier niet uit de toon.
Ik zal eerlijk bekennen dat ik van de uiensoep iets anders had verwacht, meer een uiensoep à la echtgenoot (die maakt namelijk een heerlijke uiensoep). Oh en niet te gulzig aan beginnen, mijn gehemelte kon de eerste hap van de bloedhete soep niet erg waarderen (de aardige serveerster had nog zó gezegd ‘pas op het is heet’, maar zó heet had ik nou ook weer niet verwacht 🙈)

De vissoep scoorde bij ons ook hoog op de lijst lekkerste vissoepen!
Mijn man had tonijn met limoenrisotto. Was verrukkelijk!

Ik had Linguine nero met zalm in een wodkasaus. Laat ik het zo zeggen : zelf had ik met niemand aan tafel willen ruilen. Al beweerden de anderen ook allemaal dat hun gerecht het lekkerst was…
Toetje met frambozen en ijs. Topper (om je vingers bij af te likken!)
Na afloop kregen we doosje met mooie strik mee. Geen doggy bag, hoor! Nee, zeg! Er zaten koekjes in die veel weg van taai taai hebben. Leuk zo’n aandenken!

Link naar website : www.saboresditalia.com 

Nieuwe pastelaria vlakbij park Dom Carlos

Je moet lef hebben om in deze tijd iets niets te openen. Eind december heeft een Belgische dit aangedurfd. Vlakbij het winkelcentrum zit nu in een niet te missen blauw pand The art of Pastry by Amélia Secci. In de lokale kranten had ik er al iets over gelezen, dus ik kon niet wachten om een keer langs te gaan (artikel in krant : ‘belga abriu pastelaria francesa).

Het lekkers in de vitrines staat er voor Belgische prijzen (🙃). Onze babá waarin je zelf de rum spuit was 3 euro. Ik zag ook iets dat op een moorkop lijkt. Die ga ik binnenkort ook eens proberen, para matar saudades, zoals ze hier zo mooi plachten te zeggen.

Heerlijke koffie tegen Portugese prijzen. Dus ik zie vooral veel mensen aan tafeltjes keuvelen met een bica voor hun neus.

Brood en croissants verkopen ze er ook. Daarnaast hebben ze een terras buiten.

Cais do Parque in het park

Wat heeft het lang geduurd voordat dit etablissement in het park na de pandemie weer eens de deuren opende. Helaas heeft Raízes het niet gered. Nu zit er Cais do Parque, een zusteronderneming van Cais da Praia uit Foz do Arelho.

Ik ben blij dat het paviljoen weer open is, al moest ik wel even slikken toen ik hoorde wat hun concept is : de Aziatische keuken. Op het dagmenu voor de lunch elke dag Nasi Goreng met gepaneerde kip 🙈 en Pad Thai met gambas. Plus een Portugees gerecht. Voor 12 euro krijg je bij de lunch soep, een hoofdgerecht en een toetje. De drankjes zijn apart. Wij waren 17 euro per persoon kwijt.

’s Avonds kun je à la carte eten. En uiteraard kun je er ook, buiten op het terras, de gebruikelijke dingen bestellen (koffie, thee, torrada – geroosterd brood met boter).

Wij hebben met zijn zevenen geluncht. De bediening was vlot en aardig. Engels is geen probleem. Op de tafel staat een QRcode die je scant om bij het menu te komen, maar de menukaart is er ook op papier. We gingen er met vrienden eten. Een heeft zelf een restaurant, dan kies je geen TL – buis restaurant natuurlijk (overigens : ik heb hier niets tegen goedkope TL-buis restaurants, want eet er graag als ik enorme trek en haast heb 😊) . Maar als je in het gezelschap een restaurateur hebt, dan is zo’n tent als Cais do Parque leuker. En mocht je voorlopig niet in staat zijn om Caldas da Rainha te vereren met een bezoek, dan kun je in hartje Den Haag centrum voor een vleugje Frankrijk in Nederland naar La Salle van Eric van Hartingsveldt. Ten minste, ik neem aan dat de restaurants ook in Nederland ooit weer open gaan…
Interieur van het restaurant
Mijn moedertje had ook een goede toetjeskeus : panna cotta met rode vruchten.

Meer info :

Cais do Parque : website met menu

Ik ben weg van dit park en begrijp maar niet waarom hier nooit eens een internationale filmploeg neerstrijkt om een kostuumfilm met eind negentiende eeuwse setting te maken. Of een Harry Potter – achtige film met die wonderlijke gebouwen van het oude sanatorium als decor. Op de foto het paviljoen van Cais do Parque in Caldas da Rainha.

Japans bij Yasuke

Jailton heeft jaren voor een rijke Braziliaanse familie met Japanse roots gewerkt. Hij is een échte sushichef. Ooit heeft hij voor oud-keizer Akihito mogen koken en nu geeft hij workshops een van de kleine straatjes die van het marktplein naar het park gaan. In de Rua do Parque nummer 5 heeft hij een klein restaurant, waar de prachtigste schalen de tafels bereiken.

Chef-koks komen zelfs uit het buitenland om bij hem de fijne kneepjes van het sushi maken te leren. Onlangs hebben we wij ook de eer gehad en bij hem geleerd om Gyoso te maken. Ik ben beslist geen chef-kok, maar thuis kan ik nu ook zijn zalmtartaar op tafel toveren.

Bij deze prijswinnende chef-kok is dineren echt bijzonder. Het restaurant zelf is op een rustige manier ingericht, met lampenkappen van gehaakte witte kleedjes en aan elkaar verbonden witte dromenvangers. Jailton staat breed glimlachend in deze sfeer de Japanse sterren van de hemel te koken. Je kunt zien dat hij zijn werk leuk vindt! Zijn vrouw spreekt goed Engels (is trouwens ook sushichef) en staat in de bediening.

Yasuke doet verder ook aan take away én heeft voor de lunch, net als veel restaurants een goedkoop menu. Reken op een euro of 25 per persoon ’s avonds. Wij nemen meestal Mysosoep, de grootste sushischaal én wat kleine gerechtjes. Verder maakt hij altijd voor ons iets dat niet op de kaart staat. Gunfire, heet het geloof ik en gewoon naar vragen 😉

Meer info:

Instagram: yasukecaldasdarainha

Facebook: yasukecaldas

Adres: vlakbij oude marktplein en park

Nog een Japanner : Mishi Mishi

Naast het busstation zat een Chinees waar mijn tante en vader dol op waren. De laatste jaren ging de kwaliteit steeds verder achteruit, dus toen de zaak dichtging verbaasde ons dat niets. In hetzelfde pand zit nu een all-you-can-eat Japanner die verdraaid goed is!

Uiteraard hebben ze hier ook take away.

Ik ben even kwijt wat we exact voor de maaltijd kwijt waren, maar ik meen me te herinneren dat het rond de vijftien euro was.

Deze zaak heeft geen website, maar wel Facebookpagina : via restaurante japonês mishi mishi – Caldas da Rainha – kom je er makkelijk.

Niet vergeten om in het donker na afloop even naar de parkeerplaats bij Montepio te lopen (zo’n beetje tegenover restaurant). Dit is een kunstwerk van dezelfde man die ook in Lissabon in het Parque das Nações een reusachtige kat van plastic heeft opgetrokken.

Geo de Georgiër

Ik heb mijn man écht moeten overhalen om mee te gaan, maar wat was het lekker en bijzonder! Op de houten tafels van de winkel van Sr Jacinto zien we mooie en lekkere hapjes verschijnen. We hebben iets teveel voorafjes besteld, waardoor we het hoofdgerecht niet helemaal op kunnen. En aangezien we nog wel ruimte over willen houden voor het perentoetje vinden we dit best zonde.

Tijdens de lunch eet je hier voor een euro of 12 – 15 per persoon. Reken bij het avondeten op 10 euro meer.

Curry en Tandoori bij de Indiër Delhi Darbar

Eigenlijk kan ik hier kort over zijn, we nemen altijd nummer 74, Navratan Korma, een vegetarische curry. Je kunt hier lunchen voor onder de acht euro. Daar krijg je vooraf garlic naanbrood, een curry, een drankje en koffie voor. Als we hier wel eens ’s avonds neerstrijken dan zijn we rond de 15 à 18 euro per persoon kwijt.

Het is in Portugal echt het overwegen waard om tussen de middag warm te eten. In de zomer ben je dan de warmste uren van de dag even onder de pannen én tijdens de lunch hebben veel restaurants een goedkoop menu, omdat werkenden van hun baas een lunchvergoeding krijgen en de horeca hier natuurlijk slim op inspeelt. Als je te duur bent, komen ze niet. Ook een afknapper: slechte huiswijn. Dan loopt je zaak ook snel leeg.

De Indiër zit achter het park, vlakbij het winkelcentrum La Vie, de tennisbanen en het roze Sana Silvercoast Hotel. Het zit ietwat verscholen beneden in een flatgebouw. Je zou er zó langslopen, maar nóg verstandiger is om er eens naar binnen te gaan en nummer 74 te proeven. Ook prettig: ik heb nooit zo’n enorm volle maag (dus ik ben minder loom na een lunch bij deze onvolprezen Indiër).

Meer info:

Website: www.delhidarbarcaldasdarainha.com

Adres: vlakbij winkelcentrum La Vie, Sana Silvercoast, tennisbanen/park Dom Carlos

Indonesisch en vegetarisch bij de Hollander – Safflor

Heel vreemd, hoe ik ook zoek, ik vind geen foto’s van mijn maaltijden bij Safflor. Terwijl ik daar toch al een aantal keer Gado Gado gegeten heb. Met Valentijnsdag, diep in het coronatijdperk, toen bijna niets mocht, heeft Safflor mijn moeder verblijd met een geweldige rijsttafel. En onlangs nog voor oud en nieuw met een fijne huzarensalade.

Meer weten?

Facebookpagina Safflor

Adres: achter de kerk en zo’n beetje tegenover Geo de Georgiër

Rechtsachter Safflor, links Geo de Georgiër

MoMo Sweets and Tea

Hier is het moeilijk kiezen. Op dezelfde plek waar voorheen ‘Leef’ zat, zit nu een nieuwe banketbakker met prima cappuccino, lekker gebak én mooie croissants. Ze serveren er in ieder geval in het weekend tot een uurtje of drie een brunch voor tien euro waar twee personen met gemak van kunnen genieten (een drankje is ook nog eens inbegrepen). Om jullie een idee te geven, wij waren met zijn zessen en hadden 4 keer de brunch besteld, plus extra zalm en avocado. We waren toch een beetje bang dat we te weinig zouden hebben (mannenmagen zijn ten slotte iets groter dan die van vrouwen, hè, Daan en Chris?). Dom, dom, dom want er bleef anderhalve broodmand over…

Dit tentje zit ietwat verscholen in de straat die loodrecht op de zij-ingang van het busstation van Caldas da Rainha staat. Als je de grote zwarte keramieken kat met kromme rug van Bordallo Pinheiro ziet, zit je goed, want dan kijk je, met mooi weer, meteen uit op hun terras met grijze parasollen. De taarten in de vitrine worden door de eigenaresse zelfgemaakt.

Ook fijn: ze serveren een prima salade (met quinoa en ander gezonds) of brood met huisgemaakte humus en gepocheerd ei. En niet te vergeten: de hele dag een goede cappuccino!

Niet voor avondeten.


Meer info:

adres: vlakbij busstation in straatje met zwarte Bordallo kat van keramiek

instagram: momo_sweetsandtea

facebook: momo.sweetsandtea

Restaurante A Lareira

Een van onze toppers. Drie gangen voor een prima prijs, drankje en koffie inbegrepen (13.50 /15 euro lunch én avondeten). Volgens mijn man serveren ze een flinke bel goede wijn en een verse fruitsalade. Ik vind alles wel lekker wat er op de kaart staat, het is altijd moeilijk kiezen. Ook fijn: ze hebben altijd verse fruitsalade bij de toetjes. Voor de vitamientjes…

Het wordt mooi opgediend, is ruim voldoende én er is altijd voldoende parkeergelegenheid. Bovendien is het en op weg naar het strand, want tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho gelegen. Na de lunch, even naar de walkaway om over de houten vlonders bij de ontmantelde discotheek Green Hill gezonde zeelucht op te snuiven en van het uitzicht te genieten. Wat wil een mens nog meer?

Mijn man vindt het niet zo leuk dat ik al deze plekjes verraad, want hij is bang dat het druk wordt. Een beetje gelijk heeft hij wel. Maar hé, de economie moet na zo’n zware periode weer een boost krijgen. Dus wat is er mis met een steentje bijdragen ;-)?

Meer weten:

Facebook: restaurantealareira. Op Facebook wordt dagelijks het menu gepubliceerd.

Adres: tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho, niet ver van het industrieterrein en de A8 – Alto do Nobre/Nadadouro

Hebbedingetjes, taart, ontbijt (voor 3,50 euro!) en lunchgerechten (ook vegetarisch!) bij Bites & Bitaites

Ik ben dol op het ontbijt bij Carlos en Ricardo. Voor 3,50 euro krijg je koffie (hun latte heeft veel schuim, een galão komt in Portugal vaak het meest in de buurt van een latte), vers sap, fruitsalade én brood. Voor 1 euro meer ontbijt je niet met brood maar met taart.


Lunchen of eten meenemen kan ook (dan ben je een euro of 8 kwijt). Daarnaast hebben ze altijd wel leuke hebbedingetjes in hun zaak staan. In het koude seizoen zitten hier vaak studenten te werken. Centrale verwarming is kostbaar, dus dan is het slim om zaken op te zoeken waar het lekker warm en gezellig is.

Meer weten?

Facebook en shop conceptstore: Bites & Bitaites. Op instagram en Facebook publiceren ze ook steeds wat het lunchmenu is.

Adres: Bites & Bitaites zit in een van de straatjes die van de koningin (rotonde met standbeeld van Rainha Leonor/park) omhoog gaat.

Hamburgers bij Casa do Bingre

Het is me echt een raadsel waarom mensen naar de Mac gaan als je Casa do Bingre binnen handbereik hebt. We kunnen de hamburgers erg aanbevelen én voor wie van vis houdt: de Prego de Atum is onze favoriet (let op: deze hamburger staat bij de PREGOS). En de patatjes die je altijd bij je hamburgers krijgt zijn heerlijk gekruid! Doorgaans zijn we hier rond de 12 euro voor een maaltijd kwijt.

Meer weten?

Website: hambuergeriacasadobingre.pt

Adres: Casa do Bingre zit niet ver van het treinstationnetje en het plein met de kerk, het stadhuis en het tribunaal

Restaurante Afinidades is er helaas mee gestopt (juni 2022), maar vanaf 6 december zit er nu iets anders in!

Erg jammer, maar Afinidades, naast Turismo (‘vvv-kantoor’) en op de kop van het oude marktplein heeft te kennen gegeven dat ze stoppen. Vanaf 6 december zit er nu een ander in. We gaan er binnenkort eens langs.

In 2020 heb ik al eens eerder over restaurants in Caldas da Rainha geschreven: de Chinees en, Restaurante Lisboa in het industriegebied vlakbij de A8, Maratona bij de kerk, met zijn terras – mét kerst dé plek om te eten met zicht op de reusachtige kerstboom , Cais da Praia en Ondas Taverna bij het strand van Foz do Arelho en nog veel meer. Kijk maar: Waar gaan we eten als we in Caldas da Rainha zijn?

Wat verder weg, maar beslist de moeite waard:

Pizzaria da Praia op het strand van Areia Branca (Lourinhã)

Van eten word je blij, dus wij kunnen gerust een flink stuk rijden als er ergens lekker gegeten kan worden. Dit restaurant dat fenomenaal gelegen is (zicht op strand en oceaan) serveert de allerlekkerste pasta die ik ken. Ze mengen daar de pasta in de kaas (en sorry, ik vergeet iedere keer de naam van dit gerecht….Maar als je naar de enorme kaas wijst, komt het vast goed ;-).

Volgens mijn man heeft hij daar de lekkerste calzone ooit gegeten. Dus ben je in de buurt of vind je het ook niet raar om een flink stuk voor een lekkere hap te eten? Ga dan eens een kijkje nemen (altijd reserveren, anders kom je er niet tussen!). Oh en ze bakken er ook familiepizza’s die zo’n beetje de hele tafel dekken.

Tip: valt prima te combineren met strandbezoek óf bezoek aan Buddha Eden, de gigantische beeldentuin, ook wel Quinta dos Loridos of Jardim da Paz genoemd. Klik maar op de link, die leid je naar deze tuin met Buddha beelden, Afrikaanse beelden en moderne kunst!

Meer info over Pizzaria da Praia

Facebook: Pizzaria da Praia

Adres: deze hippe zaak met Italiaans eten ligt op de heuvel bij het strand Areia Branca (Lourinhã)

Já er zijn nog véél meer leuke tentjes, dus ik neem me voor om dit stuk met pareltjes af en toe bij te werken. Voor tips waar je bijzonder kunt eten of leuke activiteiten sta ik sowieso altijd open!

En hoe leuk is het om ná het eten nog even naar Óbidos te rijden om door de straatjes te struinen en de noodzakelijke calorieën te verteren? ’s Avonds is het er niet druk – behalve in de hoofdstraat, met leuke souvenir- en keramiekwinkeltjes die tot laat open zijn.

Om elke hoek wel een fotomomentje alsof je de enige in dit pittoreske vestingstadje bent, echt!

Niet in de buurt? Dan maar eens gauw een tripje boeken of anders zit er niets anders op dan eindeloos de plaatjes van al het moois bekijken en er voorlopig bij wegdromen…

En wil je alvast wat Portugees leren? Bekijk dan de korte videootjes en leer hoe je iemand bedankt en beleefd iets vraagt.

Até breve, hè.

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres bij de volgknop en dan ontvang je de beeldverhalen meteen in je inbox.

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wendy Hopmans schreef:

  Wat een leuke tips in deze nieuwsbrief! Een mix tussen bekende en nieuw adressen. Wij zijn ook erg benieuwd naar de nieuwe spot op een bekende plek: Cais do Parque. Hoe gaat t daar?
  Geniet van het mooie weer; hier heeft de herfst zijn intrede gedaan…
  Hartelijke groeten, Wendy
  >

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Het ziet ernaar uit dat ze 7 oktober open gaan, maar eerst zien dan geloven 😊.

   Like

 2. Carly schreef:

  Superleuk! Je blog met veel plezier aan het lezen en al veel adresjes opgeslagen voor onze zomervakantie 2022 waarbij we een aantal dagen in een BnB bij Salir de Matos zitten.

  Like

 3. Zo leuk om jouw blogs te lezen! Niet in Caldas maar in Óbidos gaan wij altijd graag naar Jamon Jamon, heerlijke petiscos, super vriendelijke bediening en lekkere huiswijn😉. Kosten circa €15,- p.p.. Ook onze gasten van onze Quinta Dos Pernobes, op 5 minuten van Óbidos, 10 minuten van Caldas, komen altijd enthousiast terug.

  Like

 4. Fennie Jalving schreef:

  Heerlijk oude vertrouwe en nieuwe We gaan ze allemaal weer bezoeken. 😋

  Like

 5. Rudi en Thérèse schreef:

  Dankjewel voor zoveel nieuwe tips…

  Like

 6. Dirk Van Weehaege schreef:

  Bedankt voor al deze nuttige info zal ik zeker eens uitproberen

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s