Caldas da Rainha: uitjes en uit eten

Voor tips over restaurants en winkels scroll je helemaal naar beneden. Hieronder eerst de activiteitenkalender van Caldas da Rainha en Óbidos. Até breve nas Caldas da Rainha e Óbidos.

En geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres in bij de ‘abonneerknop’. Een volgend beeldverhaal ontvang je dan net als 786 andere trouwe Nederlandstalige volgers meteen in je inbox.

Activiteiten in april en begin mei

Tot 25 april: Festival da Lagoa (Festival van de Lagune) met zeer veel activiteiten. Afgelopen weekend was er op 14 april een vliegerevenement dat prachtige beelden opleverde.

Meer beelden op de site van de evenementen in Caldas da Rainha: https://www.facebook.com/eventos.caldas.rainha

Meer weten over dit festival: klik dan op de folder.

Donderdag 25 april is het een vrije dag en wordt er in Caldas da Rainha op verschillende tijdstippen en plekken de Portugese vlag gehesen ter ere van de herdenking van de Anjerrevolutie. Rond elven op het oude marktplein zal wel weer de meest ceremoniële herdenking worden, vergezeld van muziek. Het programma zoals dit nu bekend is op de site van de gemeente ziet er (in het Portugees) als volgt uit:

‘Hastear a bandeira’ betekent het hijsen van de vlag. Ik vraag me verder af wat ik me moet voorstellen bij het laatste evenement in deze rij: 12.30 uur= inwijding van de installatie ‘gehaakte anjers’…Dit wordt vergezeld van een optreden van de Tuna (band) van de Universidade Sénior Rainha Dona Leonor.

De evenementen zoals die door de gemeente worden gepresenteerd lijken er niet echt voor te zorgen dat het een dolle boel gaat worden in Caldas da Rainha. Ik verwacht eigenlijk op zo’n vijftigjarig jubileum toch wel een iets uitbundiger programma. Meer vrijheidsfeestjes bijvoorbeeld, maar blijkbaar is de gemeente van plan om net als vorige jaren meer geld te steken in feestjes en optredens tijdens de Dia da Cidade, de Dag van de Stad, die altijd op 15 mei plaatsvindt (ook een vrije dag voor mensen die in Caldas da Rainha werken trouwens).

Begin mei – 3, 4 en 5 mei – lopen er weer Lusitanos (paarden) door het park van Caldas da Rainha. Ik verheug me erop mooie filmpjes en foto’s te maken. Wil je een van de vorige edities bekijken? Klik dan op deze link: Lusitanos: Portugese paarden

Fado-avond in het dorpje Coto

Reserveren doe je door naar een van de nummers op dit aanplakbiljet te bellen.

Data vlooienmarkten bij Leroy Merlin

Voor van de zomer

Zaterdag 22 juni vind in Salir do Porto (vlakbij São Martinho do Porto) Duna Beats plaats.

Van 17 tot en met 20 juli staat het strand van Foz do Arelho weer in het teken van het Festival Foz Beats. Ik lees nog weinig over de programmering, maar die komst vast in de loop van de komende maanden. Wil je weten hoe de vorige editie van Foz Beats eruitzag, ga dan naar de Facebookpagina van Foz Beats. Daar vind je later dit jaar ook de informatie.


In het park van Caldas da Rainha is er ook dit jaar weer van 21 tot en met 25 augustus Frutos. Op dit festival kun je terecht als je van fruit houdt, maar ook vooral van cultuur, keramiek, eten, muziek en folklore. Er staat nu alleen nog een ‘save the date’ op de site, maar houd de Facebookpagina van Frutos en de Facebookpagina met evenementenkalender van gemeente van Caldas da Rainha in de gaten in de gaten!

Cais palafítico nabij de Escola da Vela da Lagoa (Nadadouro – deelgemeente van Caldas da Rainha)

Vrije dagen in Portugal

Om te voorkomen dat je ergens voor een dichte deur staat. Hieronder de officiële vrije dagen in Portugal (met dank aan de krant Público voor het maken van dit overzicht). Als een vrije dag op donderdag of dinsdag valt, nemen ambtenaren vaak een extra verlof dag op (of ze krijgen die). Dus heb je die dag zaken op het stadhuis of bij een officiële instantie te regelen, houd er dan rekening mee.

Restaurants in Caldas da Rainha en omstreken. Hapje eten? Bij de Japanner, de Indiër, de Georgiër, de Chinees of doen we gewoon Portugees?

Levendig stadje Caldas da Rainha, hoor! En niet alleen in de zomer, die hier koeler is dan in het binnenland en zuiden. Het is natuurlijk niet voor niets dat dit gebied grossiert in mooie oude art nouveau-achtige panden (die nu helaas soms in erbarmelijke staat verkeren). In de negentiende eeuw is deze kust een geliefde uitvalsbasis voor de elite van Lissabon, die – 80 kilometer noordelijker – in Caldas da Rainha komt kuren en verkoeling zoekt.

Kitesurfers op een namiddag in januari in de Lagoa (lagune) de Óbidos, aan de kant van Foz do Arelho. Wij zitten dan lekker op het terras te kijken naar dit waterballet van kites. Indrukwekkend, hoor!

Omdat Caldas van oudsher een streekfunctie heeft, is er elke ochtend een groente- en fruitmarkt op het centrale marktplein. De oude vismarkt, die in mijn jeugd nog in de open lucht plaatsvond, is nu een plein waar steeds meer terrasjes verschijnen én waar de jeugd graag ’s avonds bijeenkomt om nog een drankje te nuttigen. De stad heeft een Escola Superior de Artes e Design (een Hoge School voor Kunst en Design), een Escola de Hotelaria e Turismo (School voor Hotelwezen en Toerisme) en een Escola Superior de Biotecnologia (Hoge School voor Biotechnologie – dependance van de Universidade Católica) dus flaneert er altijd genoeg jong volk door de straten en in het park. En bij mooi weer is het gezellig op het strand van Foz do Arelho.

Jaren geleden heb ik de blog   Waar gaan we eten als we in Caldas da Rainha zijn?  geschreven. Inmiddels is het tijd voor een update, want niet elke zaak heeft het coronatijdperk overleefd. Bovendien kun je tegenwoordig op culinair gebied de wereld rond.

Doe er in Caldas da Rainha je voordeel mee zou ik zeggen en geniet ervan💪.

Real Balcão 5: een vrij nieuwe hippe tent

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: hier zien ze ons niet meer terug. We hebben er ondertussen twee keer gegeten, veel betaald, en de laatste keer was ronduit een teleurstelling, waar we wél vreselijk om gelachen hebben. Op de kaart staat van alles, maar tot drie keer toe moest de ober komen om te vertellen dat we toch een andere keuze moesten maken, want het was niet meer voorradig. En nee, we waren niet laat op de avond, we waren juist vroeg. Tegen de tijd dat het toetje kwam en aan tafel een ‘trio de gelados’ werd besteld, kregen we argwaan, dus we vroegen vooraf: uit welke smaken kunnen we kiezen? Nou, er was geen keuze, er waren twee soorten ijs.

Ik heb wel smakelijke foto’s van het eten weten te maken, dus ik zou zeggen: ga zelf eens proeven.

Facebookpagina van Real Balcão 5

Bonbons en heerlijke chocolademelk bij Chocolate Bless

Op een regenachtige dag in oktober hebben we moeten schuilen bij Chocolate Bless. We zijn eigenlijk op pad naar een andere tent, maar lopen toevallig in de Travessa da Cova da Onça langs een zaakje dat er héél aanlokkelijk uitziet. Het blijkt een uitstekende keuze, want hier drink je heerlijke thee en koffie. De bonbons zijn huisgemaakt, door een Zwitserse mevrouw die in onze regio is neergestreken. Wij kunnen de Cacao Tea Sunrise aanbevelen én de bonbons! En de warme chocolademelk natuurlijk!

Dona Branca

Vlakbij het oude marktplein en Turismo zit in een prachtig roze Art Nouveaupand een pizzeria met een romantische binnentuin. Ze hebben geen grote kaart (wel een grote wijnkaart). De pizza’s die ze maken zijn bijzonder (probeer die met champignons en limoen). Op tafel komt een bakje waarvan je denkt ‘wie gaan ze hier opereren’, maar de schaar erin is voor je pizza! Sympathiek hier is dat je een karaf water op tafel krijgt en een glaasje huiswijn kost 1 euro.

Ze accepteren geen reserveringen voor groepen kleiner dan vier. Pizzeria Dona Branca zit in de Rua do Provedor Frei Jorge de São Paulo.

Capalinha do Monte – Portugees

Lekkere sopa alentejana en hele lappen vlees in een klein familierestaurant aan hetzelfde plein als Mimosa en het ontzettend sjieke Sabores d’Itália (restaurant met een Michelinster). De keuken is open, dus je ziet de hele familie druk bezig. Net als mijn vader zaliger ben ik dol op deze pretentieloze restaurants, waar met liefde een maaltijd voor je wordt gekookt (en dat al sinds 1950!)

Meer informatie: Facebookpagina Capalinha do Monte

Dit restaurant, restaurant Mimosa én Sabores de Itália zijn te vinden op de Praça 5 de Outubro (ook prettig: eronder is een parkeergarage, waar je het eerste uur gratis kunt parkeren, maar dat terzijde).

Voedzaam soepje, deze Sopa Alentejana, én lekker!

Restaurante Mimosa – Portugees

Wil je een typisch Portugese ervaring? Inclusief alle vrolijke drukte van een familierestaurant, dan moet je bij A Mimosa op de oude vismarkt (Praça 5 de Outubro) zijn. Eronder kun je gratis (eerste uur) parkeren. Hier beleven vriendengroepen en families gezellige etentjes. De frango na púcara (kip in een keramieken pot) is heerlijk, net als de tong en zalm.

Ti’Ascenção – Portugees

Het restaurant Ti’Ascenção in Fanadia, waar ik vorige zomer nog zo leuk mijn vijfenvijftigste verjaardag heb gevierd, heeft ook de deuren gesloten. Je kunt dus niet meer in de oude distilleerderij in Fanadia lunchen en dineren. Maar in dit geval heeft de chef-kok – die nog een poosje in Nederlandse restaurants heeft gewerkt – zijn zaak voortgezet in Caldas da Rainha, tegenover de middelbare school Raúl Proença . Ti’Ascenção zit dus sinds 24 juni 2023 aan de Rua Dom João 41 (Caldas da Rainha).

Mishi Mishi – Oosters, Japans, Chinees

Mishi Mishi is zo’n restaurant waar je een berg sushi kunt eten voor een heel schappelijk bedrag. Ik kan mijn man en mijn moeder niet gelukkiger maken dan te zeggen dat we daar op vrijdagavond gaan eten. Het is ook erg makkelijk: zit op de hoek naast het busstation. Dus kom je uit Lissabon, even zebra over en hopla: lekker eten.

Sabores do Oriente – Chinees wokrestaurant – self service

Nóg een Chinees sushirestaurant is nog niet zo lang bij de recta da Tornada, richting São Martinho en Alcobaça geopend: Sabores do Oriente. Het heeft de charme van een schoolkantine en je zit er net iets teveel op je buurman of buurvrouw, maar éten kun je er prima (volgens mij een van de goedkoopste in zijn soort ook). Ze hanteren een vernuftig systeem: je bestelt je wokgerecht en laat je bord met knijper achter. Als het klaar is dan komen ze het naar je tafel brengen. Ondertussen mag je je bord volladen met lekkers van het buffet. Iets dat mijn moeder zich dan geen twee keer laat zeggen ;-).

Oriente Buffet Caldas – Chinees wokrestaurant – self service

We blijven nog even in de buffetrestaurantsfeer met Chinese keuken en sushi. In juni 2023 is er in Caldas da Rainha vlakbij de Lidl en het viaduct van de hipermercado Modelo/Continente een reusachtig restaurant geopend. Vanaf 11,95 euro kun je hier je er je buikje rond eten. Hieronder een kleine impressie van Oriente Buffet Caldas. Het restaurant kan 700 (ja, je leest het goed) herbergen…

Bedankt Chris voor het filmpje van de lunch met mijn moedertje bij Oriente Buffet Caldas onlangs!

Restaurante Lisboa XL buffetrestaurant Portugees

Restaurante Lisboa XL – in de Zona Industrial van Caldas da Rainha (Avenida Infante D. Henriques) vlakbij de A8-snelweg – zit in het weekend en op hoogtijdagen weer vol. En ja, er wordt ook weer gedanst. Wil je dit een keer meemaken? Reserveer dan op (00 351) 262 833 228. Ik heb zo’n idee dat het wel eens héél druk gaat worden daar van de zomer.

Citrus – koffie, ontbijt, pannekoeken, tosti’s, lunch, soep

Het gele gebouw van Citrus aan het marktplein, waar dagelijks in de ochtend nog een groente- en fruitmarkt is, oefent ook altijd een enorme aantrekkingskracht op me uit. je kunt er zo lekker buiten zitten en boven vind ik ook fijn. Als het regent kun je hier zo lekker naar buiten kijken en mijmeren. Ze hebben lekkere tonijntosti’s, uitstekende koffie en pannenkoeken (die met frutos silvestres is mijn favoriet!).

Cais do Parque – koffie, lunch, avondmaal

In het park heb je Cais do Parque. Dat is een filiaal van Cais da Praia, het restaurant bij het strand van Foz do Arelho. Je kunt hier heerlijk onder de platanen zitten en naar de wonderlijke gebouwen in het park kijken. Ideaal ook voor wie kleine kinderen heeft. De grote speeltuin van het park is op een steenworp afstand. We zijn een tijdje niet zo weg van dit restaurant geweest, maar toen we er op een zonnige zondag onlangs neerstreken waren we héél erg tevreden. Ik zou alleen geen Pad Thai nemen.

Vanaf Cais do Parque heb je zicht op de wonderlijke gebouwen in het park. Dit is trouwens een aquarel van de hand van Rita Manique.
Ik ben weg van dit park en begrijp maar niet waarom hier nooit eens een internationale filmploeg neerstrijkt om een kostuumfilm met eind negentiende eeuwse setting te maken. Of een Harry Potter – achtige film met die wonderlijke gebouwen van het oude sanatorium als decor. Op de foto het paviljoen van Cais do Parque in Caldas da Rainha.

Smash – koffie, kleine gerechten voor de lunch

In het park heb je ook Smash, eigenlijk het tenniscafé, maar steeds meer een prima plek om onder het gebladerte van de platanen te verpozen met koffie of bier voor je neus. En ook vlakbij de speeltuin, nét als Cais do Parque.

Paneòlio – pizzabar bij de middelbare school

Voor de deur kun je ’s avonds in ieder geval goed parkeren, want tegenover een van de middelbare scholen in Caldas da Rainha. Overdag is natuurlijk moeilijker als de school in bedrijf is.

Sinds mei 2022 is er aan de Rua Dom João II nummer 47 een jong Italiaans gezin neergestreken. Ze hebben over de hele wereld gewerkt. Hij als kok en zij in de bediening, lees ik in de Gazeta das Caldas.  Op een gegeven moment waren ze in Peniche, omdat ze van surfen houden. Het gebied beviel zo goed dat ze in Caldas da Rainha zijn blijven hangen. Boffen wij even! Vol schwung staat hij in de open keuken de lekkerste pizza’s te bakken, terwijl zij met flair bedient, geholpen door hun kleine dochter die ik soms parmantig de grote pizzaborden naar de keuken zie brengen.

De pizza’s worden gemaakt van ambachtelijk biologisch meel, dat ze lokaal kopen. We bestellen een pizza 4 formaggi, een 4 stagioni en een pizza met tonijn. Zelf ga ik voor de ravioli. Toe nemen we hun huisgemaakte tiramisu. Alles is top! Ik denk dat de plaatjes voor zich spreken. Dit is niet een fast-food pizzatent. Hier wordt nog met liefde een pizza voor je bereid.

Ook naar Paneòlio? Dit is het adres op Google Maps : https://goo.gl/maps/Aw8VnGRKgLCGbEmJ8. Het kan druk zijn bij Paneòlio. Bel even om te reserveren op de vaste telefoon tijdens openingstijden : 00 351 262 835390.

Sabores d’Itália – een restaurant met Michelinvermelding

Al jaren roepen we dat we eens moeten gaan eten bij dit restaurant en op een regenachtige dag begin januari 2022 zijn we de drempel inderdaad overgegaan. Geen idee wat ons ervan weerhield om hier binnen te stappen, al heb ik wel een idee dat de Hollandse prijzen een rol in het vermijden hebben gespeeld. We kunnen hier voortreffelijk tussen de middag voor soms nog onder de 10 tot 15 euro eten, dus waarom dan veel geld uitgeven?

Maar… ik ben om : wát hebben we een mooie avond beleefd. Het eten was elke cent van de 40 euro die we per persoon kwijt waren waard. Tussen de middag hebben ze trouwens een menu van 21 euro, waar je ook nog drankje bij krijgt.

Binnen is het sjiek de friemel, maar écht niet iedereen zit in vol ornaat aan tafel. We zien verliefde stelletjes, surfers en families die iets te vieren hebben. In een spijkerbroek en nette trui val je hier niet uit de toon.
Ik zal eerlijk bekennen dat ik van de uiensoep iets anders had verwacht, meer een uiensoep à la echtgenoot (die maakt namelijk een heerlijke uiensoep). Oh en niet te gulzig aan beginnen, mijn gehemelte kon de eerste hap van de bloedhete soep niet erg waarderen (de aardige serveerster had nog zó gezegd ‘pas op het is heet’, maar zó heet had ik nou ook weer niet verwacht 🙈)

De vissoep scoorde bij ons ook hoog op de lijst lekkerste vissoepen!
Mijn man had tonijn met limoenrisotto. Was verrukkelijk!

Ik had Linguine nero met zalm in een wodkasaus. Laat ik het zo zeggen : zelf had ik met niemand aan tafel willen ruilen. Al beweerden de anderen ook allemaal dat hun gerecht het lekkerst was…
Toetje met frambozen en ijs. Topper (om je vingers bij af te likken!)

Link naar website : www.saboresditalia.com 

Pastelaria The Art of Pastry ( vlakbij park Dom Carlos)

Je moet lef hebben om in deze tijd iets niets te openen. Eind december heeft een Belgische dit aangedurfd. Vlakbij het winkelcentrum zit nu in een niet te missen blauw pand The art of Pastry by Amélia Secci. In de lokale kranten had ik er al iets over gelezen, dus ik kon niet wachten om een keer langs te gaan (artikel in krant : ‘belga abriu pastelaria francesa).

Het lekkers in de vitrines staat er voor Belgische prijzen (🙃). Onze babá waarin je zelf de rum spuit was 3 euro. Ik zag ook iets dat op een moorkop lijkt. Die ga ik binnenkort ook eens proberen, para matar saudades, zoals ze hier zo mooi plachten te zeggen.

Heerlijke koffie tegen Portugese prijzen. Dus ik zie vooral veel mensen aan tafeltjes keuvelen met een bica voor hun neus.

Brood en croissants verkopen ze er ook. Daarnaast hebben ze een terras buiten.

Niet vergeten om in het donker na afloop van een lekker maaltijd in de stad even naar de parkeerplaats bij Montepio te lopen. Dit is een kunstwerk van dezelfde man die ook in Lissabon in het Parque das Nações een reusachtige kat van plastic heeft opgetrokken.

Geo de Georgiër

Ik heb mijn man écht moeten overhalen om mee te gaan, maar wat was het lekker en bijzonder! Op de houten tafels van de winkel van Sr Jacinto zien we mooie en lekkere hapjes verschijnen. We hebben iets teveel voorafjes besteld, waardoor we het hoofdgerecht niet helemaal op kunnen. En aangezien we nog wel ruimte over willen houden voor het perentoetje vinden we dit best zonde.

Tijdens de lunch eet je hier voor een euro of 12 – 15 per persoon. Reken bij het avondeten op 10 euro meer.

Curry en Tandoori bij de Indiër Delhi Darbar

Eigenlijk kan ik hier kort over zijn, we nemen altijd nummer 74, Navratan Korma, een vegetarische curry. Je kunt hier lunchen voor onder de negen euro. Daar krijg je vooraf garlic naanbrood, een curry, een drankje en koffie voor. Als we hier wel eens ’s avonds neerstrijken dan zijn we rond de 15 à 18 euro per persoon kwijt.

Het is in Portugal echt het overwegen waard om tussen de middag warm te eten. In de zomer ben je dan de warmste uren van de dag even onder de pannen én tijdens de lunch hebben veel restaurants een goedkoop menu, omdat werkenden van hun baas een lunchvergoeding krijgen en de horeca hier natuurlijk slim op inspeelt. Als je te duur bent, komen ze niet. Ook een afknapper: slechte huiswijn. Dan loopt je zaak ook snel leeg.

De Indiër zit achter het park, vlakbij het winkelcentrum La Vie, de tennisbanen en het roze Sana Silvercoast Hotel. Het zit ietwat verscholen beneden in een flatgebouw. Je zou er zó langslopen, maar nóg verstandiger is om er eens naar binnen te gaan en nummer 74 te proeven. Ook prettig: ik heb nooit zo’n enorm volle maag (dus ik ben minder loom na een lunch bij deze onvolprezen Indiër).

Meer info:

Website: www.delhidarbarcaldasdarainha.com

Adres: vlakbij winkelcentrum La Vie, Sana Silvercoast, tennisbanen/park Dom Carlos

Restaurante A Lareira – Portugees

Een van onze toppers. Drie gangen voor een prima prijs, drankje en koffie inbegrepen (13.50 /18,50 euro lunch én avondeten/weekend). Volgens mijn man serveren ze een flinke bel goede wijn en een verse fruitsalade. Ik vind alles lekker wat er op de kaart staat, het is altijd moeilijk kiezen. Ook fijn: ze hebben altijd verse fruitsalade bij de toetjes. Voor de vitamientjes…

Het wordt mooi opgediend, is ruim voldoende én er is altijd voldoende parkeergelegenheid. Bovendien is het en op weg naar het strand, want tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho gelegen. Na de lunch, even naar de walkaway om over de houten vlonders bij de ontmantelde discotheek Green Hill gezonde zeelucht op te snuiven en van het uitzicht te genieten. Wat wil een mens nog meer?

Mijn man vindt het niet zo leuk dat ik al deze plekjes verraad, want hij is bang dat het druk wordt. Een beetje gelijk heeft hij wel. Maar hé, de economie heeft een boost nodig. Dus wat is er mis met een steentje bijdragen ;-)?

Meer weten:

Facebook: restaurantealareira. Op Facebook wordt dagelijks het menu gepubliceerd.

Adres: tussen Caldas da Rainha en Foz do Arelho, niet ver van het industrieterrein en de A8 – Alto do Nobre/Nadadouro

Hebbedingetjes, taart, ontbijt (voor 3,50 euro!) en lunchgerechten (ook vegetarisch!) bij Bites & Bitaites

Ik ben dol op het ontbijt bij Carlos en Ricardo. Voor 3,50 euro krijg je koffie (hun latte heeft veel schuim, een galão komt in Portugal vaak het meest in de buurt van een latte), vers sap, fruitsalade én brood. Voor 1 euro meer ontbijt je niet met brood maar met taart.


Lunchen of eten meenemen kan ook (dan ben je een euro of 8 kwijt). Daarnaast hebben ze altijd wel leuke hebbedingetjes in hun zaak staan. In het koude seizoen zitten hier vaak studenten te werken. Centrale verwarming is kostbaar, dus dan is het slim om zaken op te zoeken waar het lekker warm en gezellig is.

Meer weten?

Facebook en shop conceptstore: Bites & Bitaites. Op instagram en Facebook publiceren ze ook steeds wat het lunchmenu is.

Adres: Bites & Bitaites zit in een van de straatjes die van de koningin (rotonde met standbeeld van Rainha Leonor/park) omhoog gaat.

Hamburgers bij Casa do Bingre

Het is me echt een raadsel waarom mensen naar de Mac gaan als je Casa do Bingre binnen handbereik hebt. We kunnen de hamburgers erg aanbevelen én voor wie van vis houdt: de Prego de Atum is onze favoriet (let op: deze hamburger staat bij de PREGOS). En de patatjes die je altijd bij je hamburgers krijgt zijn heerlijk gekruid! Doorgaans zijn we hier rond de 12 euro voor een maaltijd kwijt. Ze hebben sinds augustus 2023 een fantastisch terras buiten!

Meer weten?

Website: hambuergeriacasadobingre.pt

Adres: Casa do Bingre zit niet ver van het treinstationnetje en het plein met de kerk, het stadhuis en het tribunaal

Wat verder weg, maar beslist de moeite waard:

Pizzaria da Praia op het strand van Areia Branca (Lourinhã)

Van eten word je blij, dus wij kunnen gerust een flink stuk rijden als er ergens lekker gegeten kan worden. Dit restaurant dat fenomenaal gelegen is (zicht op strand en oceaan) serveert de allerlekkerste pasta die ik ken. Ze mengen daar de pasta in de kaas (en sorry, ik vergeet iedere keer de naam van dit gerecht….Maar als je naar de enorme kaas wijst, komt het vast goed ;-).

Volgens mijn man heeft hij daar de lekkerste calzone ooit gegeten. Dus ben je in de buurt of vind je het ook niet raar om een flink stuk voor een lekkere hap te eten? Ga dan eens een kijkje nemen (altijd reserveren, anders kom je er niet tussen!). Oh en ze bakken er ook familiepizza’s die zo’n beetje de hele tafel dekken.

Tip: valt prima te combineren met strandbezoek óf bezoek aan Buddha Eden, de gigantische beeldentuin, ook wel Quinta dos Loridos of Jardim da Paz genoemd. Klik maar op de link, die leid je naar deze tuin met Buddha beelden, Afrikaanse beelden en moderne kunst!

Meer info over Pizzaria da Praia

Facebook: Pizzaria da Praia

Adres: deze hippe zaak met Italiaans eten ligt op de heuvel bij het strand Areia Branca (Lourinhã)

Já er zijn nog véél meer leuke tentjes, dus ik neem me voor om dit stuk met pareltjes af en toe bij te werken. Voor tips waar je bijzonder kunt eten of leuke activiteiten sta ik sowieso altijd open!

En hoe leuk is het om ná het eten nog even naar Óbidos te rijden om door de straatjes te struinen en de noodzakelijke calorieën te verteren? ’s Avonds is het er niet druk – behalve in de hoofdstraat, met leuke souvenir- en keramiekwinkeltjes die tot laat open zijn.

Om elke hoek wel een fotomomentje alsof je de enige in dit pittoreske vestingstadje bent, echt!

Wandelen over de boulevard of op het strand van Foz do Arelho

In Foz do Arelho is het altijd prettig toeven. Wij wandelen graag van de zeilschool naar de boulevard, waar mijn man op terrasje een Grimbergen drinkt en dan wandelen we weer terug. Mooi uitje voor wie de benen wil strekken.

Shoppen in La Vie

Tegenover de tennisbanen van het park, pal naast het roze gebouw van het hotel Sana Silver Coast vind je het winkelcentrum La Vie. In de parkeergarage kun je altijd de eerste twee uur gratis staan. Het winkelcentrum heeft op de bovenste verdieping een foodcourt met klein terras aan de achterkant en een winkel van het Deense merk Flying Tiger.

Op deze verdieping vind je ook de bioscoop, toiletten én twee geldautomaten.

Let in Portugal op dat je altijd bij een ATM mét MB (multibanco) geldautomaat pint! Pin je bij alleen een ATM dan worden er kosten in rekening gebracht (ik meen 4 euro !). Pinnen bij een automaat van een bank is altijd multibanco en gratis. Dus wil je helemaal zeker zijn dat je geen kosten hebt, dan zoek je een bank. Op andere plekken is het dus op het MB embleem letten!

Rechts van het groene poppetje staat MB. Dus dit is een ATM Multibanco. Je kunt 200 euro per keer opnemen. En 500 euro per dag. Meestal geven de automaten niet meer. En soms lukt twee keer 200 op zelfde geldautomaat niet, hoor ik wel eens.

In La Vie heb je beneden ‘in de kelder’ een electronicawinkel, een Auchan-supermarkt (met een aardige afdeling Indische /exotische producten), een kapper en een prima computerreparatiebedrijf. Plus opnieuw toiletten én een geldautomaat.

De andere verdiepingen zijn gevuld met winkels die boeken, kleding, drogisterij-artikelen, kappersbenodigdheden, lingerie, parfumerie, sportartikelen, cd’s en cadeaus verkopen. Ook zijn er winkels van Vodafone, Meo, Nos.

De openingstijden van het winkelcentrum zijn ruim. Van 10 tot 23.00 uur kun je er naar believen shoppen, eten of verpozen.

Bazar à noite

Om de zoveel tijd organiseren de kunstenaars in Caldas da Rainha een bazar à noite op het plein waar elke ochtend de groente- en fruitmarkt plaatsvindt (in de zomer). Of in de winter in de garage tegenover Montepio (privékliniek, vlakbij het busstation).

Er staan naast vele kraampjes met werk van ambachtslieden en kunstenaars, ook kraampjes met veganfood, goede wijn en pizza’s. De bazar is doorgaans van 17.00 uur tot 23.30 uur en wordt georganiseerd door het kunstenaarscollectief dat in de oude graansilo’s van Caldas da Rainha een mooi onderkomen heeft gevonden. Veel studenten en afgestudeerden aan de kunstacademie van Caldas da Rainha exposeren op deze bazar of hebben banden met Silos. Het bruist hier van de jonge, creatieve energie in mijn lieve kleine provinciestadje!

Meer informatie over de volgende editie op de Facebooksite van Bazar à Noite.

Zoek je mooie ansichtkaarten van Caldas da Rainha van urban sketcher Rita Manique, een jonge kunstenares – verbonden aan de kunstacademie Escola Superior de Artes e Design – die ook in opdracht aquarellen maakt vanaf een foto familieportretten of dieren (honden en katten), dan raad ik je aan even bij Citrus naar binnen te lopen.

Rita Manique heeft dit werk van mijn moeder en Fransje, onze kleine grijze panter 😻, gemaakt. Ze stuurt haar aquarellen ook op. Verschillende vriendinnen van mij hebben al een schilderij van haar aan de muur hangen.

Bij de toonbank staan de mooi verpakte setjes ansichtkaarten die ze zelf op speciaal papier print. Citrus is het cafeetje in het ronde gele gebouw op een hoek van het marktplein, waar je altijd zo lekker op het terras kunt zitten en waar ze kleine maaltijden serveren (ik ben dol op de panquecas, pannenkoeken, en hun bowls met yoghurt).

Meer info over deze jonge, sympathieke kunstenares – die ook privé sketchcursussen geeft – op ritamanik_sketchbook of via haar e-mailadres (zie hieronder).

Wil je meer lezen over Caldas da Rainha als keramiek- en kunstenaarsstad?

Beetje Rietveld in Portugal

Keramiek in Caldas: de Bordallo Pinheiro-route

Delft in Portugal

Wandelen door het stadspark Dom Carlos met grote speeltuin

Ik ben dol op het park in Caldas da Rainha. Elke dag wandel ik er wel even doorheen als de tijd het toestaat. Dit park is nog echt een park zoals een park bedoeld is.

Je flaneert er, doet er je yoga-oefeningen of je leest een boek onder de platanen. Bij minder weer bezoek je het Museu José Malhoa, naast schilderijen – veelal naturalistisch- vind je er ook kolossale beelden. Het gele gebouw uit 1934 doet wat stalinistisch aan, zoals zo veel gebouwen van de Estado Novo, maar is binnen slim van opzet. Je loopt als het ware een rondje door het museum en in het hart vind je de grote beelden.

Vrienden die op bezoek zijn vragen vaak wat de mysterieuze gebouwen in het park voor een functie hebben. Uhm, geen enkele. En zolang ik op deze aardbol rondloop, heb ik deze gebouwen nauwelijks in gebruik gezien. Ja, zo’n vijftien jaar geleden, toen had het kunstenaarscollectief van Caldas da Rainha er een klein winkeltje, waar ik graag kwam om een origineel cadeautje uit te zoeken.

Oorspronkelijk zijn de gebouwen in het park bedoeld als sanatorium voor de vele rijke mensen die hier voor de heilzame baden komen, net als koningin Leonor eeuwen eerder. In het sanatorium konden ze uitrusten om in de middag en avond in het park te flaneren. Mijn vader vertelde altijd dat een deel ooit een ‘escola comercial’ en kazerne was. Deze functie ken ik ook nog wel, want bij het oude casino, met de glazen doorgang, hangt nu nog een bordje dat wijst op een educatieve functie (de Pabo van Leiria had hier een dependance). Voor Nederlanders wellicht leuk om te weten nu ze zelf duizenden asielzoekers per jaar opvangen. Rond 1900 heeft Caldas da Rainha een grote groep ‘Hollandse’ vluchtelingen opgevangen. Deze ‘Boeren’ waren op hun vlucht uit Zuid-Afrika (Boeren oorlogen) naar Moçambique uitgeweken en hebben uiteindelijk enkele jaren van hun leven in Caldas da Rainha moeten doorbrengen, omdat de Portugese staat ze van Moçambique naar Portugal heeft overgebracht. Lees het verhaaltje over de School der Boerenballingen er maar op na.

In het weekend kunnen kinderen er, vlakbij de grote speeltuin, voor een paar euro karten.

Een bootje huren om over de kleine vijver te varen is ook een geliefde bezigheid. En zelf drink ik graag koffie op het terras van het café achter de tennisbaan. In het oude paviljoen zit een aardig restaurant. Wat wil een mens nog meer? Een ijsje eten? Tegenover park, vlakbij de uitgang van het paviljoen en de muziektent heb je ijssalon Puzzle met zeer veel, en soms bijzondere smaken, ijs! Handig om te weten : de straatjes aan deze kant van het park leiden naar het oude marktplein.

Naar optredens van koren, concerten (vaak klassiek), theater en dans in CCC – Centro Cultural e Congressos

Kijk voor muziek, theater, film en dans ook altijd even op: programação Centro Cultural e Congressos das Caldas da Rainha.

Brocante in het park: elke 2e zondag in de maand

Elke tweede zondag in de maand is er weer brocante in het park Dom Carlos. Een brocante is voor mij altijd heel tricky en ik neem me altijd voor om alleen maar te kijken. Maar nu ben ik bij de versie in september ineens hele mooie Vista Alegre borden tegen gekomen. Borden die prima passen bij mijn verzameling kerststallen. Dus ik heb er een hobby bij: speuren naar dit soort borden. Vista Alegre (het Villeroy en Boch van Portugal) geeft elk jaar met kerst een speciaal kerstbord uit. Ik mis er nog een aantal, dus de komende jaren ben ik zoet!

Even lanidorren bijvoorbeeld

Bij ons thuis is Lanidor een begrip. Lanidor is een Portugees kledingmerk voor dames en kinderen. In Caldas da Rainha is er een Lanidor te vinden in de buurt van de stierenvechtarena.

Schoenen kopen?

In deze schoenenzaak koop je handgemaakte Portugese schoenen. Ik ben geen fan van sneakers, dus ik zoek andere comfortabele schoenen en heb er nu een aantal in verschillende kleuren (oker, roze, lichtblauw en rood). Ze lopen erg lekker en zijn een stuk goedkoper dan Nikes 😉 : 40 of 45 euro.

In Caldas zijn veel schoenenzaken te vinden. Bom Tom en Globo zijn ook fijne zaken met een (luxere) keus. Maar dit is het adres van het zaakje waar ik de handgemaakte schoenen heb gekocht (niet ver van het marktplein en de parkeergarage onder het culturele centrum): google maps

Ben je een theeleut?

Op de kop van de markt, op de hoek, tegenover de kaaswinkel heb je een klein zaakje met thee, noten en honing. Ik heb er samen met mijn nichtje in de kerstvakantie een sport van gemaakt om iedereen van aparte thee te voorzien. Voorlopig is de Rooibos Chocolate onze favoriet, al komt de Chá Verde de Manga ook in de buurt!

Niet in de buurt? Dan maar eens gauw een tripje boeken of anders zit er niets anders op dan eindeloos de plaatjes van al het moois bekijken en er voorlopig bij wegdromen…

Even de ontluikende bloemenpracht showen, hoor. Zo ziet her er nu uit, dus ja, ook in de winter bloeit er van alles!

Até breve, hè.

Geen blogpost van Zin in Portugal meer missen? Tik je e-mailadres bij de volgknop en dan ontvang je net als 761 anderen de beeldverhalen meteen in je inbox.

9 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Wendy Hopmans schreef:

    Wat een leuke tips in deze nieuwsbrief! Een mix tussen bekende en nieuw adressen. Wij zijn ook erg benieuwd naar de nieuwe spot op een bekende plek: Cais do Parque. Hoe gaat t daar?
    Geniet van het mooie weer; hier heeft de herfst zijn intrede gedaan…
    Hartelijke groeten, Wendy
    >

    Like

    1. Esa Caldas schreef:

      Het ziet ernaar uit dat ze 7 oktober open gaan, maar eerst zien dan geloven 😊.

      Like

  2. Carly schreef:

    Superleuk! Je blog met veel plezier aan het lezen en al veel adresjes opgeslagen voor onze zomervakantie 2022 waarbij we een aantal dagen in een BnB bij Salir de Matos zitten.

    Like

  3. Zo leuk om jouw blogs te lezen! Niet in Caldas maar in Óbidos gaan wij altijd graag naar Jamon Jamon, heerlijke petiscos, super vriendelijke bediening en lekkere huiswijn😉. Kosten circa €15,- p.p.. Ook onze gasten van onze Quinta Dos Pernobes, op 5 minuten van Óbidos, 10 minuten van Caldas, komen altijd enthousiast terug.

    Like

  4. Fennie Jalving schreef:

    Heerlijk oude vertrouwe en nieuwe We gaan ze allemaal weer bezoeken. 😋

    Like

  5. Rudi en Thérèse schreef:

    Dankjewel voor zoveel nieuwe tips…

    Like

  6. Dirk Van Weehaege schreef:

    Bedankt voor al deze nuttige info zal ik zeker eens uitproberen

    Like

  7. Mascha Driessen schreef:

    Wat eeen weelde aan mooie informatie.

    Mag ik zo vrij zijn om 2 van ons meest favoriete restaurants in Caldas da Rainha omgeving door te geven: Tibino – Casa de Petiscos in Foz do Arelho en Restaurante Poço dos Sabores in Usseira.

    Vriendelijk dank,

    Mascha

    Like

  8. Anne schreef:

    Zo leuk wat je allemaal deelt. We hebben reeds veel gebruik gemaakt van ‘Zin in Portugal ‘ wanneer we in onze vakantiewoning in Sobral da Lagoa zijn. Zoveel tips.🙏🏻🙏🏻 Muito obrigado 🤩.

    Like

Plaats een reactie