Tolwegen in Portugal

Van Nederland naar Portugal is een aardig eindje rijden.  Zo’n veertig jaar geleden deden we ruim vier of vijf dagen over deze 2300 kilometer. Mijn ouders reden bovendien eind jaren zestig vanuit Nederland eerst naar Barcelona om daar Josefina, een Spaanse boezemvriendin en peettante van mijn zusje, op te pikken. Vervolgens tuften ze dwars door Spanje naar Portugal, waar in Nazaré de vakanties werden doorgebracht. In een witte Renault 16 zonder gordels achterin. In die tijd paste ik trouwens met gemak op de hoedenplank (waar ik urenlang op kon slapen, naar het schijnt).

Tot ver in de jaren negentig was het eerste stuk vanaf de Spaans-Portugese grens bij Vilar Formoso geen pretje, maar tegenwoordig zijn er goede snelwegen. Levendig herinner ik me de stuurmanskunsten van mijn vader over bochtige tweebaanswegen (en de auto’s van anderen in de ravijnen).

Nu ik er over nadenk: ik ben nog uit de tijd dat grensovergangen om 12 uur ’s nachts dicht gingen.  Of dat de douane je auto zo’n beetje binnenste buiten keerde op zoek naar goederen die je niet mocht in- of uitvoeren (wijn!). Om het oponthoud in de brandende hitte van zo’n sessie tegen te gaan, moesten mijn zusje en ik vaak doen alsof we op de achterbak diep in slaap waren. Je moet als douanebeambte toch wel een hart van steen hebben om twee van die lieve meisjes wakker te willen maken.

Ik heb goede herinneringen aan deze reizen. Tot op de dag van vandaag kan ik de route uittekenen. Je zakt af en ziet het landschap veranderen. Het weer wordt anders, de mensen donkerder en relaxter. Met weemoed denk ik eraan terug. De laatste vijf jaar vlieg ik op en neer. Makkelijk, maar toch ergens wel jammer.

Tegenwoordig rijd je bovendien vanuit Nederland in 2 dagen over goede snelwegen naar de Portugese Costa de Prata, met een overnachting tegen de Frans/Spaanse grens in de buurt van Bayonne/San Sebastián. Of je doet het rustiger aan en neemt twee overnachtingen.

Je overbrugt vandaag de dag in 3 ½ uur de afstand tussen de Spaans – Portugese grens (Cuidad Rodrigo/Vilar Formoso) naar de kust bij Nazaré. Dat was in mijn jeugd anders. Toen deed je er 3 ½ uur over om van Vilar Formoso naar het veertig kilometer verderop gelegen Guarda te reizen…Lang leve de vooruitgang!

Tolsysteem

Ik ben alleen niet zo gecharmeerd van het huidige Portugese tolsysteem. Tot een paar jaar terug was alles redelijk eenvoudig. Net als in Frankrijk waren er overal tolhokjes. Je kon bij een machine of persoon contant betalen. Maar nu hebben ze in Portugal ook veel snelwegen waar je elektronisch de tol moet betalen. Er hangen camera’s en voor je het weet, gaat een ‘normale’, soms onbetaalde,  snelweg over in een snelweg waar je aan rekeningrijden doet. Het vervelende: je kunt er vaak niet eens af om een andere route te kiezen.  Voor mensen met een auto met een buitenlands kenteken ‘een gedoe’.

portugal-electronic-tolls-sign
Van vrienden krijg ik daarom geregeld vragen over hoe het nou precies werkt.

Eigenlijk ben ik er zelf niet zo goed van op de hoogte. Mijn auto heeft een Portugees kenteken en een ‘kastje’. Dus ik ondervind geen problemen. Ik kan zonder moeite over de Via Verde-banen de snelweg op of onder matrixborden met automatisch betaalcamera’s doorrijden.

Tijd voor onderzoek dus! En met dank aan Hans en Ingrid, die elk jaar met hun caravan naar de Algarve rijden om te overwinteren, heb ik een paar handige tips voor wie in Portugal met een buitenlands kenteken wil rijden óf een auto wil huren.

Auto huren en tol betalen

Huur je een auto, kies dan voor een kastje. Autoverhuurbedrijven als Avis, Herz, Europcar en Sunnycars bieden je de mogelijkheid om voor 1,50 euro per dag een kastje te huren (meestal met een maximum van 15 euro). Bezorg jezelf een rustige vakantie en doe dit. Het kastje wordt aan je creditcard gekoppeld en zo wordt het bedrag automatisch van je rekening afgeschreven.

Ik heb trouwens goede ervaringen met autoverhuurbedrijf Sunnycars. Het fijne van dit bedrijf is dat de verzekeringen er bij inbegrepen zijn. Soms proberen autoverhuurbedrijven je bij het ophalen nog bang te maken en verzekeringen aan te smeren. Bij Sunnycars is alles gedekt en vaak hoef je niet extra te betalen voor een tweede bestuurder.

Via grensovergangen van Spanje naar Portugal

Kom je via een van de volgende grensovergangen Portugal binnen

A25 – Vilar Formoso
A24-Chaves
EN13 – Vila Nova de Cerveira
A22 – Vila Real de Santo Antonio

kies dan je voor de mogelijkheid om je creditcard aan je kenteken te koppelen bij de betalingsterminal.

Let goed op: controleer of het juiste kenteken op het ticket staat.
Het systeem zal nu automatisch het kenteken aan de creditcard koppelen en de bedragen voor de tol afschrijven.

Nadeel voor wie lang wil blijven: deze koppeling (kenteken / credit card) is maar dertig dagen geldig.

Vooraf tol betalen door een ‘tollcard’ te kopen

Een andere mogelijkheid: via internet een ‘toll card’ kopen. Deze vooraf betaalde kaart koppel je aan je buitenlandse nummerbord. Deze kaarten zijn vooralsnog een jaar geldig en verkrijgbaar vanaf 5 euro.

Achteraf betalen van tol

Zoals ik al meldde: voor je het weet zit je op een betaalde weg. Eraf kun je niet. Heb je geen kastje of van tevoren betaald, dan moet je binnen vijf dagen langs een postkantoor (loja CTT – Correios de Portugal) of langs een ‘agente Pay-shop’. Daar vraag je  – door je kenteken te noemen- of er een bedrag open staat. En geloof me: dat is geen pretje. Allereerst zijn de rijen op sommige postkantoren lang en ten tweede weet ik uit verhalen dat je soms verschillende keren langs moet gaan voordat je duidelijkheid hebt over wat je te betalen hebt. Meestal duurt het namelijk 24 tot 48 uur voordat men op het postkantoor weet wat er geïnd moet worden.

Inmiddels kun je ook achteraf via internet betalen. Ervaring met deze manier van betalen heb ik nog niet. Dus maak je er gebruik van, laat dan hieronder een reactie achter.
Je kunt via de website www.pagamentodeportagens.pt nagaan of je bedragen in Portugal aan tol open hebt staan en deze achteraf betalen.

Nuttige informatie

Het tolkaartennetwerk van elektronische snelwegen in Portugal: www.estradas.pt
tolweg-vanaf-vilar-formoso

 

Om het allemaal nog iets ingewikkelder te maken. Er zijn verschillende bedrijven die de tolwegen beheren:
Infrastruturas de Portugal
Ascendi
Portvias
Vialivre
Viaverde

tolweg_portugal
Dit is een kastje dat in menig Portugese auto hangt. Hiermee betaal je automatisch de tolwegen en hoef je nooit te wachten bij een tolpoortje. Tegenwoordig kun je hier ook mee in- en uitrijden bij parkeergarages. Erg handig!


Klik hier
om te berekenen hoeveel tol je moet betalen.

Engelstalige site met informatie: Portugal Tolls

Achteraf betalen van tol: www.pagamentodeportagens.pt

Opmerking: regels veranderen. Bekijk altijd goed de websites voordat je op reis gaat. De informatie op dit blog kan dus verouderd zijn.

Voor de Engelse versie van deze blogpost, ga je naar “Do you like Portugal?”
An English version of this post is avaliable on my blogsite: “Do you like Portugal?”

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Iris Franken schreef:

  Je kunt op de website van CTT controleren of er op het kenteken van je Portugese auto tol open staat: https://www.ctt.pt/financas-e-pagamentos/portagens/portagens-em-divida/. Dat scheelt weer wachten in de rij bij het postkantoor. Maar controleer het niet te vroeg, het duurt inderdaad 2-3 dagen voor het geregistreerd staat.

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Bedankt voor de tip!!

   Like

 2. Coby Metselaar schreef:

  Wat te doen als je met een buitenlandse auto onwetend over de tol bent gegaan. Hoe kun je dit achteraf betalen? Is mij dus overkomen, ik kom er niet achter wat nu te doen…🙄🤔

  Like

  1. Esa Caldas schreef:

   Zie mijn antwoord hieronder.
   Ga naar de website: http://www.pagamentodeportagens.pt (even de taal wisselen in Engels).

   Like

 3. Esa Caldas schreef:

  Beste Coby: je kunt op onderstaande website kijken hoe je tol achteraf kunt betalen. De taal van de site kun je rechtsboven in het Engels veranderen. Succes ermee!
  Website: http://www.pagamentodeportagens.pt

  Like

 4. oscarwagenmans schreef:

  De tol voor 30 dagen kun je ook gewoon online via je creditcard instellen. Meld je kenteken aan bij Easytolls. https://www.portugaltolls.com/pt-pt

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s