Hebben jullie ook een website met foto’s van het gele huisje?

Steeds vaker krijg ik deze vraag als ik weer eens enthousiast verhaal over de familieboerderij in Portugal. Het gele huisje is ons familiegastenverblijf bij de ‘quinta’. ‘Quinta’ betekent overigens boerderij in het Portugees. Ik moet toegeven dat het woord enigszins aan inflatie onderhevig is. Nog niet zo lang geleden mochten alleen grote boerderijen met veel land zich met de naam ‘quinta’ tooien. Tegenwoordig noemt elke buitenlander die een huisje op het Portugese platteland met een tuin zo groot als een postzegel koopt, zijn bezit al gauw een ‘quinta’. Ze weten niet beter, want makelaars prijzen hun waar inmiddels allemaal zo aan.

DSC02916

Tot 1995 speelt het dagelijks leven zich af op de plek waar nu ‘het gele huisje’ staat. Ik herinner me nog goed de tortelduif die aan de buitenmuur heeft gehangen. Jarenlang! Het arme beest sleet zijn leven in een kooi niet groter dan een aardappelkrat. En dat jarenlang. Mijn opa had een hekel aan zijn gezin, maar beslist niet aan zijn duif. Urenlang hebben die twee elkaar vermaakt met naar elkaar roekoeën.

Ofschoon de familie een groot huis met veel kamers aan de andere kant van het plein bezit, is de kleine overzichtelijke kamer waar nu ook de keuken van het gele huisje in is gevestigd de plek waar gegeten, geruzied en gedronken wordt. Vooral dat laatste, als ik de verhalen mag geloven. Ik zie mijn grootouders aan het eind van de dag nog het plein richting het grote huis oversteken. Een stormlamp bungelend aan de hand van mijn oma, terwijl de glazen petroleumlamp die mijn opa draagt de weg naar de bedden verlicht.

José da Visitação Costa Gonçalves verkleindTot het overlijden van de oude José in 1995 is elke vernieuwing de boerderij gepasseerd zonder er vat op te krijgen. Het elektriciteitsbedrijf heeft begin jaren negentig van de vorige eeuw de elektriciteit doorgetrokken tot het straatje waar de boerderij aan staat. Sterker nog: ze hebben de elektriciteitsmast aan het huis vastgemaakt. Maar mijn opa heeft tot zijn dood geweigerd om de elektriciteitkabels door de laten trekken. “Waarom? Ik heb me al die jaren zonder water uit een kraan en elektriciteit kunnen redden. Dus nee, bedankt! Voor mij hoeft die moderniteit niet”. Zelf vermoed ik ook een vorm van verzet tegen het afhankelijk worden van een energiemaatschappij of van het gemeentewater. “Ons land heeft genoeg water. We hebben geen gemeentewater nodig. We pompen het zelf wel uit de bron”. Tja, tegen zoveel boerenlogica kun je niet op.

Na 1995 hebben de elementen een jaar of vijftien vrij spel. De muren brokkelen af en het dak stort in. Alle aandacht gaat naar de wijngaard en het herstellen van het grote huis. Tot mijn vader zijn oog op de ruïne laat vallen en bedenkt dat het een prima wijnopslagplaats kan worden. De bouwwerkzaamheden zijn al in volle gang als we erachter komen wat het plan is.
“Niet nog een schuur”, smeken we. “Maak er een gastenverblijf van”. Vloekend en tierend geeft hij ons onze zin. Maar wat de indeling betreft wijkt hij niet af van zijn oorspronkelijke plan. Hierdoor is de slaapkamer groter dan de keuken, zit de badkamer op een onlogische plek en is de keuken een soort woonkeukentje geworden. De slaapkamer heeft twee openslaande deuren want het oorspronkelijke idee was dat hier een kleine trekker door naar binnen zou moeten rijden om de druiven naar de pers te brengen. Ik verdenk mijn vader ervan dat hij het idee van zijn wijnopslagplaats is blijven koesteren en altijd gedacht heeft dat het huisje een speeltje zou zijn waar we op uitgekeken zouden raken.

Renovatie gele huisje verkleind
gele huisje rechtgezet

Maar dat is niet gebeurd. Het terras van het gele huisje is onovertroffen en als we met zijn tweeën zijn, is er geen betere plek om te vertoeven!

DSC_1756

Het antwoord op de vraag waarmee ik begonnen ben is dus: ja, we hebben een website met foto’s van het gele huisje. Sinds vandaag!

DSC_1692
De oude bron is tegenwoordig een zwemvijver, waarin we ’s zomers pootjebaden.

Het gele huisje is overigens niet te huur. Voor overnachtingsplekken verwijzen we je naar leuke bed and breakfasts in de buurt.

2 gedachtes over “Hebben jullie ook een website met foto’s van het gele huisje?

 1. Schitterend geschreven en heel veel informatie, wat wij als nieuwe Portugezen goed kunnen gebruiken.
  Onze verliefdheid met Portugal is begonnen in het gele huisje, na het eerste bezoek heeft het ons niet meer losgelaten. Niet alleen het huisje maar zeker ook de mensen die we hebben ontmoet, zoals Fausto, Brigitta en jullie buurtjes.
  Nu we op ons eigen plekje zitten in Tomar is het een klein uurtje rijden naar jullie paradijsje, en dat zullen we in de zomervakantie zeker doen.
  Jullie zijn uiteraard ook van harte welkom in Tomar, waar we nu zo goed als klaar zijn.

  Groeten,

  Henk en Lidy

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s